Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

Palestinas fotballforbund ønsker krigen i Gaza som tema på neste FIFA-kongress. Går FIFA med på det?

Idrettspolitikk.no: Den 11. mars skrev Det palestinske fotballforbundet (PFA) brev til FIFA og krevde at FIFA-kongressen, som arrangeres i Bangkok i Thailand i mai, vurderer «passende» sanksjoner mot Det israelske fotballforbundet (IFA) og israelske klubber på grunn av «internasjonale menneskerettighetsbrudd og brudd på humanitærretten uten sidestykke». Spørsmålet er om FIFA tør å gjøre noe med det.

- Annonse -

I brevet viste Det palestinske fotballforbundet (PFA) til artiklene 2, 3, 4 og 5 i FIFAs regelverk, med henvisning til FIFAs menneskerettighetsforpliktelser og FIFAs menneskerettighets-policy.

PFA viste også til artikkel 71 og 72 i regelverket for å få FIFA til å fordømme nærværet av fem bosetningsklubber på palestinsk territorium.

Forbundet krever ikke utestengelse av Israel, men at innholdet i brevet skal settes på dagsorden på kongressen i mai.

Har få støttespillere

Internasjonalt råder det stort sett taushet om Israels rolle i internasjonal fotball etter at landet gikk til angrep på Gaza, som et svar på Hamas’ terrorhandlingene mot Israel, 7. februar 2023.

Etter at PFA sendte brevet til FIFA sendte Libanon, Syria, Irak, Jordan, Algerie og Jemen brev til FIFA der de sa at de støttet initiativet til PFA.

Iran og Oman skal også ha sendt sine støtteerklæringer til det palestinske initiativet til FIFA.

Artikkelen fortsetter under brevet fra PFA.

Jordan er et av få arabiske land som utenom brev offentlig har gitt sin støtte til Palestina. Det jordanske fotballforbundet har i en offentlig uttalelse bedt om at det iverksettes tiltak fordi palestinske lag og spillere blir forhindret fra å spille fotball.

I februar oppfordret presidenten i Det vestafrikanske fotballforbundet (WAFF), prins Ali bin Al-Hussein FIFA til å «isolere» Israel.

Ønsker ikke boikott

Bare noen få europeiske forbund har tatt kontakt med PFA og gitt dem støtte. Prosjektene til Norges Fotballforbund (NFF) på Vestbredden er stilt i bero.

På Play The Game-konferansen i Trondheim i februar, sa Norges fotballpresident Lise Klaveness:

– Det er en fryktelig krig. Vi vil ha våpenhvile, vi vil ikke at barn skal dø, men samtidig vil vi at alle skal få drive idrett. Vi ønsker også at russere skal drive med idrett, men når vi har en paneuropeisk boikott, er vi av den oppfatning at sanksjoner hjelper.

– Vi bør aldri boikotte land for å tilfredsstille én side i en konflikt. Hvis den norske regjeringen sier vi skal boikotte den ene siden, så vil fotballforbundet følge etter. Men hvis Norge straffer israelske eller palestinske barn og spillere, da tror jeg vi er på feil vei, sa Klaveness.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fotballpresident Lise Klaveness holder innlegg på Play the Game konferansen i Trondheim, 4. februar 2024. Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game

Paralellen til Russland

Parallellen til Russlands utestengelse fra fotballen blir ofte trukket inn i debatten om Gaza, Palestina og Israel.

UEFA og FIFA var raskt ute med å fordømme Russland etter invasjonen av Ukraina, og Russland er i mange idretter fortsatt utestengt fra internasjonale konkurranser.

Men Russland er ikke helt isolert.

Forrige uke møtte Russland Serbia i en vennskapskamp i Russland. Det var første gang Russland møtte europeisk motstand siden de gikk til fullskalainvasjon i Ukraina 24. februar 2022.

UEFAs generalsekretær, Theodore Theodoridis mener at problemstillinger knyttet til Israel, som er medlem av UEFA, ikke er de samme som med Russland.

– Det er to helt forskjellige situasjoner mellom de to landene. Ikke glem starten på krigen i Russland og Ukraina og starten på det som skjer nå – som selvfølgelig er beklagelig – i Midtøsten, sa Theodoridis på en pressekonferanse i februar.

Blant palestinere blir ikke UEFA og FIFAs holdning særlig godt mottatt.

– Det er ikke slik at det var FIFA som så lyset [angående Russland], sier Bassil Mikdadi, grunnlegger av nettstedet Football Palestine.

– Grunnen til at Russland ble utestengt var at kapteinene til Sverige, Polen og Tsjekkia til slutt tok stilling, og sa: Vi kommer ikke til å spille mot dem!

– Organisasjoner er i sin natur litt feige og følger minste motstands vei, sier Mikdadi.

– Ikke konsistent

Menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare skrev nesten samtidig som PFA sendte sitt brev et brev til UEFA og spurte om «UEFA har en offisiell holdning til eller policy på om og når brudd på folkeretten skal føre til suspensjon av et lands landslag og klubblag?»

Spørsmålet går til kjernen av hvordan fotballens styrende organer håndterer slike situasjoner.

– Det er en skrikende mangel på konsistens når det gjelder ulovlig invasjon eller okkupasjon, uttalte Katarina Pijetlovic, jusprofessor ved Lisboas Catolica Global School of Law på Play the Game-konferansen i Trondheim.

Hun mener at regler som ikke anvendes likt for alle, ikke er regler, men blir verktøy for diskriminering styrt av de mektigste aktørene i verdenspolitikken.

Pijetlovic mener at dette blant annet setter prinsipp om politisk nøytralitet, overholdelse av lover og håndhevelse av eget regelverk på prøve.

Taust fra FIFA

FIFA har forholdt seg taus i dette spørsmålet.

Etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober sendte FIFA-president Gianni Infantino et kondolansebrev til IFA, men FIFA har ennå ikke svart på innholdet i PFAs brev.

FIFA har heller ikke svart på spørsmål til denne artikkelen.

Selv om FIFA etterkommer PFAs krav og tar opp spørsmål om behandling av Israel på FIFA-kongressen i Thailand, er det ikke sikkert at det blir igangsatt mange tiltak.

Under en dramatisk FIFA-kongress i Zürich i 2015 og etter mye tautrekking, trakk PFA-presidenten Jibril Rajoub – i ellevte time – et forslag om suspensjon av Israel.

FIFAs overvåkingskomité ble opprettet (FIFA Monitoring Committee) med mandat til å finne en løsning på problemene mellom PFA og IFA.

To år senere ignorerte Infantino funnene i rapporten fra den samme komiteen, ledet av sørafrikaneren Tokyo Sexwale.

Infantino erklærte saken for «avsluttet» og sa at den «ikke vil bli gjenstand for noen videre diskusjon før det juridiske og/eller de facto rammeverket har endret seg».

Les mer: Palestinas fotballforbund ønsker krigen i Gaza som tema på neste FIFA-kongress. Går FIFA med på det?
Samindra Kunti
Freelance-journalist med hele verden som arbeidsplass
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT