Laget vant OL-gull etter å ha slått Frankrike i finalen.
Rapporten kom ut 18. november og er på 17 sider.
Til sammenligning: Alle de andre håndballspillerne som vant medaljer i Paris ble testet minst én gang før turneringen startet.
– Nei, forbundsledelsen har ingen samlet oversikt over hvilke av OL-gullvinnerne som ble testet i løpet av første halvår 2024, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til Idrettspolitikk.no på spørsmålet om han vet hvilke spillere det dreier seg om.
På spørsmål om vi kan stole på at norske håndballspillere under OL var dopingfrie, sier Lio:
– Ja, det kan vi stole på.
Ti prosent ble ikke testet
Én av ti OL-deltagere under lekene ble ikke testet. Mer enn 60 medaljevinnere ble ikke testet da lekene tok til. Konklusjonen til ITA er at dopingkontrollene har et stort forbedringspotensial.
I tillegg til de 10,3% av de 10.700 utøverne som ikke ble testet i det hele tatt seks måneder før lekene, ble 13,4% «ikke testet i samsvar med anbefalingene», skriver ITA. Totalt dreier det seg om 2500 utøvere.
Totalt 67 medaljer i Paris gikk til utøvere som helt uforstyrret og uten dopingkontroll kunne forberede seg til lekene.
Les rapporten her:
Ikke nødvendigvis sammenheng mellom antall prøver og positive tester
Daglig leder i Antidoping Norge (ADNO), Anders Solheim sier til Idrettspolitikk.no at han ikke har rukket å finstudere ITA-rapporten ennå, men at han ikke har noen grunn til å så tvil om at tallene og dataene stemmer.
Og han roser ITA for å gå ut med informasjon om testingen som ble gjort i forbindelse med OL.
Men han advarer mot å tro at det er en sammenheng mellom antall prøver og avdekking av doping.
– Et tradisjonelt syn på dopingtesting er jo at antall prøver som blir innhentet er det samme som kvaliteten på et dopingtestprogram, men historien har vist at dette ikke nødvendigvis har en sammenheng, sier Solheim til Idrettspolitikk.no.
– Vi ser selv som antidopingorganisasjon at vi gjennom å drive mer målrettet testing av miljøer hvor det historisk sett har vært flere dopingsaker og hvor vi har mottatt informasjon om at det forgår brudd på dopingbestemmelsen, har fått en kraftig økning i antall dopingsaker.
– Skal aldri bli noen sovepute
Den norske håndballpresidenten sier at både forbundet og de norske spillerne på landslagene ønsker gode testregimer, og det å stille opp på dopingtester er en del av hverdagen deres.
– Håndballforbundet ønsker en idrett som er ren, forutsigbar og pålitelig, sier Lio til Idrettspolitikk.no.
– Det er lite som tyder på at håndballen har et utbredt dopingproblem i dag, men det skal aldri bli noen sovepute. Jevnlig testing av utøvere er en nødvendighet i alle idretter, sier han.
Anders Solheim sier at når det lagidretter som håndball så kan utøverne bli testet av sin nasjonale antidopingorganisasjon (NADO), NADO-en i det landet de spiller i, av det internasjonale særforbundet, av det europeiske særforbundet og av IOC inn mot et OL.
Og han sier at ikke alle utøvere blir testet i forkant av OL.
– Vi tar mange prøver i toppidretten særlig for å forebygge og avskrekke fra doping, men det er ikke slik at alle utøvere i eksempelvis store lagidretter som håndball vil være testet før mesterskap.