Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

I skyggen av krigen – palestinsk fotballsuksess gir håp

Støtten på tribunen for Palestina skapte overskrifter under VM i Qatar i 2022. Til tross for at landslaget ikke deltok i VM. Men nå spiller det palestinske landslaget i Doha i Qatar under Asiamesterskapet, og laget har kommet seg til 16.-delsfinalen.

Krigen i Gaza har vart i over hundre dager og i Stockholm kunne demonstrantene har fylt et helt fotballstadion.

Man skulle nesten tro det var en fotballkamp: Et hav av mennesker, svarte og hvite og røde og hvite kefijers og rødgrønne røykbomber fyller luften.

Budskapet er klart: En umiddelbar våpenhvile i Gaza.

Sørafrikansk støtte

Vuvuzuelan, som har blitt mer enn et symbol på sørafrikansk fotball, gir et ekko over hele byen.

For noen uker siden sendte Sør-Afrika inn en klage mot Israel til Den internasjonale domstolen (ICJ), der de argumenterte for at Israels angrep på palestinere i Gaza er å regne som folkemord.

Den folkelige støtten til Palestina minner om VM i Doha i Qatar i 2022. Til tross for at landslaget ikke deltok i FIFA World Cup, var kampen og motstanden til stede. Fotballsupportere fra hele verden viste sin støtte til Palestina.

Men i år er det palestinske landslaget til stede i Doha under Asiamesterskapet. Landslaget har avansert til 16.-delsfinalen etter å ha slått Hong Kong 3-0 tidligere i uken.

Følger krigen og landslaget fra Sverige

En av dem som ikke vil gå glipp av en kamp er Imad Zatara, tidligere landslagsspiller for Palestina. Han følger kampene fra Sverige og har fortsatt kontakt med landslaget.

Zatara var 18 år gammel da han debuterte på det palestinske landslaget.

Han forteller at det er veldig spesielt å se Palestina spille under en pågående krig, og at han gjør det med blandede følelser.

Samtidig som han føler en stor sorg, finner han også glede i å se sine gamle lagkamerater representere landslaget.

– Min svigermors familie bor i Gaza. 25 mennesker ble drept i siste rakettangrep. Jeg har venner som har gått bort og min gamle landslagstrener.

Hver video berører meg sterkt, men det føles ekstra spesielt når det er noen du kjenner. Jeg har venner, familier av bekjente som har blitt rammet. Det er en veldig vanskelig situasjon akkurat nå.

Sterkt preget

En spiller som derimot er på plass for å representere det palestinske landslaget er 29 år gamle Amr Kaddoura, som daglig spiller for det svenske laget Landskrona BoiS.

Han forteller at han og landslaget også her sterkt preget av situasjonen, men at han er stolt av hver eneste spiller på landslaget.

– Å se hvordan de håndterer dette sammen mens det foregår et folkemord hjemme i Palestina, sier han.

– Jeg har en gammel lagkamerat i Gaza, og noen spillere har familie og venner i Gaza som har blitt drept. Og det er ikke enkelt. Spesielt når internett blir borte og det nesten er umulig å ha kommunikasjon med dem der nede. Da blir man urolig.

– Det sies at fotball og politikk ikke skal blandes, og noen hevder at de er motpoler. Men det palestinske landslagets deltakelse i Asiamesterskapet er politisk, ifølge Amr Kaddoura.

Men hva vil det si å representere Palestina?

– Jeg føler en utrolig stolthet, spesielt i disse tider. Det er en seier i seg selv at vi er synlige og får representere Palestina i et mesterskap som dette. Spesielt når noen land benekter vår eksistens, sier Kaddoura.

Ligaen satt på pause

Det har vært noen intense måneder og uker for spillerne. Den palestinske ligaen har vært satt på pause siden oktober på grunn av situasjonen i Gaza og på Vestbredden.

Kaddoura forteller at lagkameratene som spiller i den hjemlige ligaen ikke har kunnet spille noen kamper siden den gang, og at forberedelsene har vært vanskelige for landslaget.

– Det har ikke vært den beste forberedelsen for oss, spesielt ikke når man får lese nyheter fra Palestina. Det har pågått i mer enn 100 dager. Så vi klarer ikke å fokusere fullt ut, det er en tøff periode. Men vi har gjort det beste ut av situasjonen.

Mandag 29. januar spiller Palestina en historisk kamp mot vertsnasjonen Qatar.

Artikkelen ble først publisert på Blankspot.se under tittelen I skuggan av kriget: Palestinska fotbollsframgångar väcker hopp.

Les mer: I skyggen av krigen – palestinsk fotballsuksess gir håp
Jasmin Nur
Freelance-journalist og lærer. Ble i 2023 nominert til journalistprisen Guldskölden i kategorien "Best på sosiale medier" og står bak podcasten "Halvlek med Jazz"

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT