Frontrunner Publishing
spot_img

«Kjære UEFA, hvorfor har vi fått en bot på 5000 euro for UEFA-mafia-rop?»

DEBATT: Du kunne høre UEFA-mafia-ropet da Brann Kvinner spilte kamp mot St. Pölten 31. januar, men som styreleder i Brann mener jeg at det er klart innenfor ytringsfrihetens grenser.

- Annonse -

Har du noen gang blitt bøtelagt for å uttrykke noe som er klart innenfor internasjonale lover om ytringsfrihet? Det har vi. I en Champions League-kamp for kvinner i Bergen i januar i år.

Tåler ikke fotballtoppene kritikk?

I en kort periode av kampen mot St. Pölten ropte supporterne våre «UEFA-mafia» fordi vi ikke fikk frispark. Stor sak? Angivelig, slik at vi ble bøtelagt 5,000 euro (58.500 norske kroner red.anm.) av UEFA for det.

I kvinnefotball er det mye penger og omtrent 10% av premiepengene for å vinne kampen.

Det viser at UEFA og de mektigste fotballederne i Europa ikke tåler kritikk som ligger innenfor ytringsfriheten og på den måten utfordrer ytringsfriheten.

I 114 av 116 år hadde Brann kun fotball for menn. Det endret seg i 2022 da vi etablerte Brann Kvinner etter å ha tatt over kvinnelaget til Sandviken.

Sammenslåingen har virkelig betalt seg. Likestilling er nå sentralt i vår strategi. Vi har fortsatt en lang vei å gå, men vi er klare til å gå hele veien.

Brann har klart å utvikle og utvide en sterk supporterkultur, som også inkluderer kvinnelaget vårt, og er den eneste klubben i Norge (og en av svært få i Europa) som gjør det.

Ingen selvfølge

Å selge ut stadion til Champions League-kvartfinalen mot Barcelona på åtte minutter eller ta med 200 supportere til Praha for kampen mot Slavia er ikke en selvfølge, og vi har jobbet hardt for å skape dette miljøet.

Mer enn 600 fans reiste med oss til Barcelona for returkampen forrige uke.

Våre supportere har fullt ut omfavnet vår strategi og støtter kvinne- og herrelaget med samme lidenskap. «Vi er fra Bergen og vi synger hva vi vil», roper de med entusiasme og overbevisning.

Vi kommer fra et land som legger stor vekt på ytringsfrihet, og vi er dypt bekymret for at disse kjerneverdiene blir utfordret og straffet av toppene i europeisk fotball.

Provoserende og støtende?

I sin avgjørelse uttalte UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærkomité at «UEFA-mafiaen»-ropene fra klubbens supportere er «provoserende og støtende og dermed ikke egnet for et sportsarrangement».

Ved å gjøre dette har komiteen straffet oss for å ha brutt samme artikkel 16(2) (e) som andre diskriminerende tilrop.

I en fotballverden som dessverre har for mye rasisme, homofobi, kvinnehat og diskriminering, er det viktig å beskytte sårbare grupper mot diskriminerende tilrop.

Minoriteter, LHBTQ+-personer og kvinner skal alle føle seg trygge på tribunene og banene våre.

Å forebygge og straffe diskriminerende rop mot dem er vår jobb som klubb og UEFAs jobb som arrangører.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) har ytringsfrihet som en sentral menneskerettighet.

Denne friheten har grenser, som er satt og beskyttet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Den gir spesiell beskyttelse til spesielt sårbare grupper og begrenser og straffer ytringer som oppfordrer til vold og uro.

Offentlige fornærmelser mot enkeltpersoner kan også krysse ytringsfrihetens grenser.

UEFA trenger ikke beskyttelse

Men det er en gruppe som imidlertid ikke trenger denne beskyttelsen. Juridiske enheter, som UEFA, nyter ikke samme beskyttelse som enkeltpersoner.

Det er ikke noe «presserende sosialt behov», som Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har formulert det, for å beskytte UEFA mot fornærmelser.

I et moderne samfunn er det spesielt problematisk at UEFA både dømmer og setter straffer, avgjør om en ytring er en fornærmelse og deretter deler ut betydelige sanksjoner.

Ropet «UEFA-mafia» hørt under våre kvinnekamper skal selvsagt ikke tolkes bokstavelig, og noe som antyder at UEFA representerer mafiaen eller noen annen form for organisert kriminalitet.

Sanger på en fotballkamp må tolkes i lys av sin kontekst. I fotball er følelsene intense. Når hendelser skjer på banen, tjener disse sangene som uttrykk for subjektiv frustrasjon og personlige vurderinger og er ofte av satirisk karakter.

Svært få utenfor kontorene i UEFA ser på ropet «UEFA-mafia» som støtende eller utenfor ytringsfrihetens grenser.

Når disse ytringene sanksjoneres på lik linje med andre diskriminerende rop, svekker UEFA vår forståelse av hva som er provoserende og krenkende.

Vi har anket avgjørelsen og mener at UEFA må forholde seg til minimumsstandardene for ytringsfrihet som er beskyttet av EMKs artikkel 10.

Vi har også spurt hvordan UEFA har tolket ropene. Vi har spurt «hvem eller hva de har provosert og eller fornærmet?» og «hvorfor det er nødvendig i et demokratisk samfunn å sanksjonere disse ropene?»

Bør jobbe sammen for å bryte barrierer

UEFA må gå inn i 2024 og se framover. I stedet for å bygge barrierer, bør de bli med oss og våre kvinner til å bryte glasstaket.

Ignorer mafia-ropene og gled dere heller over støtten våre kvinner får fra tribunen.

Når UEFA støtter ytringsfrihet der det passer, tror vi at sangen «UEFA-mafia» vil bli mindre interessant og sjeldnere, og vi kan vi sammen gå tilbake til den viktige og inspirerende jobben med å løfte kvinnefotballen opp og fram.

Debatt-innlegget ble først publisert i The Guardian, 2. april under tittelen Dear Uefa, why have we been fined €5,000 for ‘Uefa mafia’ chants?

Les mer: «Kjære UEFA, hvorfor har vi fått en bot på 5000 euro for UEFA-mafia-rop?»
Aslak Sverdrup
Styreleder i Brann og regiondirektør for Innovasjon Norge

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT