Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Eneste forslag til behandling på FIFA-kongressen: Sanksjoner mot det israelske fotballforbundet

Idrettspolitikk.no: Det foregår et intenst spill i kulissene i forkant av FIFA-kongressen i Bangkok i Thailand 17. mai om hva de skal gjøre med det palestinske forslaget om å sanksjonere Israel. Det er det eneste forslaget som er sendt inn til behandling på kongressen, men det er usikkert om det kommer så langt.

- Annonse -

Brevet fra Det palestinske fotballforbundet (PFA), ble sendt inn til FIFA 11. mars og Idrettspolitikk.no kan nå bekrefte at spørsmålet om sanksjoner av Det israelske forbundet (IFA) er satt på dagsorden på kongressen i Thailand.

Lite diskusjon

Internasjonalt råder det stort sett taushet om Israels rolle i internasjonal fotball etter at landet gikk til angrep på Gaza, som et svar på Hamas’ terrorhandlingene mot Israel, 7. februar 2023.

Etter at PFA sendte brevet til FIFA sendte Libanon, Syria, Irak, Jordan, Algerie og Jemen brev til FIFA der de sa at de støttet initiativet til PFA.

Iran og Oman skal også ha sendt sine støtteerklæringer til det palestinske initiativet til FIFA.

Nå er det altså bekreftet at forslaget er satt på agendaen og at det er det eneste forslaget fra et fotballforbund som er satt på dagsorden.

Saken fortsetter under bildet.

Forslaget fra Det palestineks fotballforbundet (PFA) er det eneste forslaget fra et fotballforbund som er satt opp på agendaen på FIFA-kongressen i Bangkok i Thailand. Det er ennåp usikkert om det blir realitetsbehandlet.

Spill i kulissene

Informasjon Idrettspolitikk.no sitter på antyder at det foregår intense diskusjoner i kulissene om hvordan forslaget fra PFA skal behandles på kongressen og om det hele tatt kommer til behandling i plenumssalen.

Mange frykter at forslaget blir trukket i siste liten eller at det drukner, for eksempel ved at det settes ned en kommisjon som skal behandle saken og at det derfor ikke blir gjenstand for diskusjon i kongresshallen.

Etter det Idrettspolitikk.no kjenner til avhenger mye av hva USAs fotballforbund gjør med forslaget. Slik situasjonen er nå er USA imot å behandle forslaget, men de ønsker ikke aktivt å motarbeide at det blir behandlet av alle de 211 forbundene. Det kan endre seg.

Tre krav

Forslaget til PFA er delt i tre.

De ønsker at FIFA-kongressen skal:

  1. Vedta passende sanksjoner umiddelbart mot israelske lag, både landslag og klubblag på grunn av israelske brudd på folkeretten i de okkuperte områdene i Palestina, og spesielt på Gaza.
  2. Ta opp til behandling igjen at Det israelske fotballforbundets (IFA) tillater klubber på de okkuperte områdene å delta i den nasjonale serien i Israel, og;
  3. Gjøre noe med diskriminering av palestinske fotballspillere i Israel.

Når det gjelder brudd på folkeretten henviser PFA til antall drepte og fordrevne og til de enorme ødeleggelsene på Gaza. Men også til at krigføringen har ødelagt alle fotballfasiliteter på Gazastripen.

I brevet med forslagene til FIFA-kongressen står det:

«All fotballinfrastrukturen i Gaza er enten ødelagt, eller alvorlig skadet, inkludert det historiske stadionet til Al-Yarmuk som ble omgjort av den israelske okkupasjonen til en konsentrasjonsleir».

Og:

«Israelske bulldosere gravde opp banen bare for å ødelegge den. Mindre anlegg og jordplasser har blitt forvandlet til provisoriske flyktningleirer, feltsykehus og massegraver.»

Mener det israelske forbundet bryter FIFAs regelverk

PFA mener også at det bryter med FIFAs regelverk at IFA ikke opptrer uavhengig av den israelske regjeringen og heller ikke forholder seg til hva de er forpliktet til som medlem av FIFA.

I brevet til FIFA skriver PFA, blant annet:

«IFA mottar statstilskudd og forblir tause om regjeringens overgrep mot palestinsk fotball på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen, og aksepterer dermed statens politikk for å undertrykke palestinsk fotball.»

Og når det gjelder IFAs tillatelse til at klubber fra de okkuperte områdene får delta i seriespill i Israel, henviser PFA også til FIFAs eget regelverk:

«At IFA tillater minst fem klubber med tilknytning til ulovlige israelske bosetninger på Vestbredden, inkludert Ma’aleh Adumim, Kiryat Arba, Givat Zeev, Bikat Hayarden og Ariel, i sin nasjonale liga er et vedvarende pågående og langsiktig brudd på artikkel 3, 4, 11(1), 71(2) og 72 i FIFA-vedtektene (2022).»

Behandlet flere ganger – ingen beslutning

Israels behandling av Palestina og palestinsk fotball har vært tema på fem tidligere FIFA-kongresser (Mauritius 2013, Brasil 2014, Sveits 2015, Mexico 2016 og Bahrain 2017) uten at det er tatt noen beslutning om sanksjoner mot Israel.

Selv om FIFA etterkommer PFAs krav og tar opp spørsmål om behandling av Israel på FIFA-kongressen i Thailand, er det ikke sikkert at det blir igangsatt mange tiltak.

Under en dramatisk FIFA-kongress i Zürich i 2015 og etter mye tautrekking, trakk PFA-presidenten Jibril Rajoub – i ellevte time – et forslag om suspensjon av Israel.

FIFAs overvåkingskomité ble opprettet (FIFA Monitoring Committee) med mandat til å finne en løsning på problemene mellom PFA og IFA.

To år senere ignorerte Infantino funnene i rapporten fra den samme komiteen, ledet av sørafrikaneren Tokyo Sexwale.

Infantino erklærte saken for «avsluttet» og sa at den «ikke vil bli gjenstand for noen videre diskusjon før det juridiske og/eller de facto rammeverket har endret seg».

Les mer: Eneste forslag til behandling på FIFA-kongressen: Sanksjoner mot det israelske fotballforbundet
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT