Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Nytt angrep på WADA i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

USAs antidopingbyrå holder trykket oppe i kritikken av Verdens antidopingbyrå (WADA) og behandlingen av positive prøver blant kinesiske toppsvømmere.

- Annonse -

Det har stormet rundt WADA siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

Skytset mot Wada har særlig vært skarp fra amerikansk hold. Onsdag gikk USADA til nok et angrep.

– Det er dypt urovekkende at WADA står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse (fair play), er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået (USADA) i en uttalelse på hele 16 sider.

– Hvor lenge må vi se dem (WADA) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

– Sviktet utøverne

Kinesiske antidopingmyndigheter (CHINADA) frikjente svømmerne fordi de mente undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

WADA godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. USADA-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av USADA.

– Sakens fakta og etterretningsarbeid peker på en koordinert og bevisst doping av svømmere. WADA skulle ha iverksatt en undersøkelse av de positive prøvene, men det gjorde de ikke og sviktet alle de rene utøverne, skriver USADA.

Slår tilbake

En talsperson fra WADA sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken».

– Vi har ikke sett noen beviser som kan endre vår holdning. Svært alvorlige og injurierende anklager er blitt rettet mot WADA uten så mye som en antydning av beviser. Wada avviser fortsatt anklagene som fullstendige ubegrunnede.

For en uke siden ba WADA om en uavhengig gjennomgang av håndteringen av Kina-saken, men det har ikke stoppet kritikken.

Les mer: Nytt angrep på WADA i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?
NTB -Ritzau

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT