Frontrunner Publishing
spot_img

Saudiske fotballsupportere kastet i fengsel for tribunesang

Idrettspolitikk.no: En saudisk domstol dømte 27. mars 12 fotballsupportere fra seks måneder til ett år i fengsel for å synge under en fotballkamp i januar. Dette melder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch i en pressemelding.

- Annonse -

Saudisk politi skal ha kalt inn over 150 supportere til avhør og arrestert 12 av dem etter at en video av dem, som viser at de synger en sjia-religiøs sang under en kamp, ble lagt ut og spredt på sosiale medier.

Fengsel og bot

Den saudiske straffedomstolen i Dammam dømte to supportere til ett års fengsel og til en bot på 10.000 saudiske rijaler (ca. 30.000 norske kroner) og de andre til ett år i fengsel (der seks måneder er betinget) og bøter på ca. 15.000 kroner.

– Å fengsle fotballsupportere for å synge på en kamp er bare enda en grunn til at FIFAs rigging av søknadsprosessen til fotball-VM i 2034, slik at Saudi-Arabia er den eneste kandidaten ikke bare er pinlig, men farlig, sier Joey Shea i Human Rights Watch.

Joey Shea er Saudi-Arabia-ekspert i Human Rights Watch.

– Hvordan kan fotballsupportere føle seg trygge i Saudi-Arabia når de så lett kan dømmes til fengsel for sanger som myndighetene ikke liker?, spør hun retorisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Joey Shea har ansvaret for etterforskning av menneskerettigheter i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater hos Human Rights Watch. Hun reagerer skarpt på at saudiske fotballsupportere havner i fengsel fordi de synger sanger som myndighetene ikke liker. Her er Shea under Play the Game-konferansen i Trondheim i 2024. Foto: Play the Game/Thomas Søndergaard.
 

Saudi-Arabia er den eneste kandidaten til å arrangere fotball-VM for herrer i 2034 etter en omstridt prosess i FIFA.

Ble filmet da de sang

Det var under en fotballkamp 24. januar i år mellom klubbene Al Safa og Al Bukiryah i landets østlige provins, der de fleste sjiaene i Saudi-Arabia bor, at en gruppe Al Safa-supportere ble filmet mens de sang en sjia-religiøs sang som hyllet fødselen til Imam Ali, som av sjiamuslimer anses for å være den første imamen.

Saudi-Arabias sjiamuslimske minoritet har lenge vært utsatt for systemisk diskriminering, hatefulle ytringer og vold fra myndighetene, ifølge Human Rights Watch.

Kalte inn 150 supportere til avhør

Qatif-politiet innkalte til avhør og løslot mer enn 150 supportere i dagene etter kampen, ifølge en kilde som kjenner saken godt.

Den 3. februar kunngjorde det saudiske sportsdepartementet oppløsningen av styret i Al Safa og innsatte sin egen styreleder.

Lovverket i Saudi-Arabia sier at sportsdepartementet kan oppløse styret i en klubb dersom den har bidratt til «praksis eller handlinger som er uforenlige med offentlig orden, offentlig moral eller landets forskrifter.»

Det saudiske fotballforbundet ga i tillegg klubben en bot på over 500.000 kroner og dømte klubben til å spille de fem neste hjemmekampene for tomme tribuner.

På bakgrunn av denne saken og Saudi-Arabias massive investeringer i nasjonal og internasjonal idrett er Human Rights Watch klare i sin holdning til hva omverdenen bør gjøre:

– Enhver sportsinstitusjon, musiker eller global entertainer må seriøst vurdere om de i det hele tatt skal opptre eller delta i Saudi-Arabia, sier Shea.

– De bør spørre seg selv om deres egne supportere eller fanskare kan bli arrestert hvis de synger noe regjeringen ikke liker.

Les mer: Saudiske fotballsupportere kastet i fengsel for tribunesang
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT