Saudisk politi skal ha kalt inn over 150 supportere til avhør og arrestert 12 av dem etter at en video av dem, som viser at de synger en sjia-religiøs sang under en kamp, ble lagt ut og spredt på sosiale medier.
Fengsel og bot
Den saudiske straffedomstolen i Dammam dømte to supportere til ett års fengsel og til en bot på 10.000 saudiske rijaler (ca. 30.000 norske kroner) og de andre til ett år i fengsel (der seks måneder er betinget) og bøter på ca. 15.000 kroner.
– Å fengsle fotballsupportere for å synge på en kamp er bare enda en grunn til at FIFAs rigging av søknadsprosessen til fotball-VM i 2034, slik at Saudi-Arabia er den eneste kandidaten ikke bare er pinlig, men farlig, sier Joey Shea i Human Rights Watch.
Joey Shea er Saudi-Arabia-ekspert i Human Rights Watch.
– Hvordan kan fotballsupportere føle seg trygge i Saudi-Arabia når de så lett kan dømmes til fengsel for sanger som myndighetene ikke liker?, spør hun retorisk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Saudi-Arabia er den eneste kandidaten til å arrangere fotball-VM for herrer i 2034 etter en omstridt prosess i FIFA.
Ble filmet da de sang
Det var under en fotballkamp 24. januar i år mellom klubbene Al Safa og Al Bukiryah i landets østlige provins, der de fleste sjiaene i Saudi-Arabia bor, at en gruppe Al Safa-supportere ble filmet mens de sang en sjia-religiøs sang som hyllet fødselen til Imam Ali, som av sjiamuslimer anses for å være den første imamen.
Saudi-Arabias sjiamuslimske minoritet har lenge vært utsatt for systemisk diskriminering, hatefulle ytringer og vold fra myndighetene, ifølge Human Rights Watch.
Kalte inn 150 supportere til avhør
Qatif-politiet innkalte til avhør og løslot mer enn 150 supportere i dagene etter kampen, ifølge en kilde som kjenner saken godt.
Den 3. februar kunngjorde det saudiske sportsdepartementet oppløsningen av styret i Al Safa og innsatte sin egen styreleder.
Lovverket i Saudi-Arabia sier at sportsdepartementet kan oppløse styret i en klubb dersom den har bidratt til «praksis eller handlinger som er uforenlige med offentlig orden, offentlig moral eller landets forskrifter.»
Det saudiske fotballforbundet ga i tillegg klubben en bot på over 500.000 kroner og dømte klubben til å spille de fem neste hjemmekampene for tomme tribuner.
På bakgrunn av denne saken og Saudi-Arabias massive investeringer i nasjonal og internasjonal idrett er Human Rights Watch klare i sin holdning til hva omverdenen bør gjøre:
– Enhver sportsinstitusjon, musiker eller global entertainer må seriøst vurdere om de i det hele tatt skal opptre eller delta i Saudi-Arabia, sier Shea.
– De bør spørre seg selv om deres egne supportere eller fanskare kan bli arrestert hvis de synger noe regjeringen ikke liker.
Les mer: Saudiske fotballsupportere kastet i fengsel for tribunesang