Frontrunner Publishing
spot_img

Den saudiske prinsen: – Vår ambisjon er å arrangere et bedre VM enn Qatar

Riyadh, Saudi-Arabia (Idrettspolitikk.no): Prins Abdullahs tjener kommer inn til oss med en kopp te. Vi sitter på hver vår stol i en hestesko foran prinsen. Han sitter i en grå kjortel bak en stor pult og til venstre for seg henger det en enorm TV-skjerm på veggen. Skjermen er delt og i hovedbildet vises Ipswich-Norwich.

- Annonse -

Blant alle bøkene bak en av glassdørene i bokhylla bak ham kan vi skimte Mario Puzos «Gudfaren», på gulvet bak pulten ligger det noen kasser med DVD-filmer og langs veggen står det innrammede bilder, blant annet av hans far og en tidligere avdød saudisk konge.

Avtalen vi har med ham er at vi er der for å få bakgrunnsstoff om hans jobb i internasjonal fotball og hvorfor fotball er så viktig for Saudi-Arabia.

Vi har fått 20-25 minutter etter mye forhandlinger. Han pleier sjelden å gi intervjuer sier han og nesten aldri i sitt eget hjem. Han er en svært opptatt mann.

Intervju med betingelser

Etter å ha pratet seg varm en stund går prinsen med på å la seg intervjue med mikrofonen på, men vil bare siteres på noen få spørsmål.

Kravet er at han får godkjenne sitatene i etterkant. Han vil ikke offisielt svare på spørsmål om migrantarbeideres rettigheter og andre menneskerettighetsspørsmål. Men vi var inne på drapet på journalisten Jamal Khashoggi, Amnestys holdninger overfor Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salmans makt, uten at vi fikk sitere ham på det vi snakket om.

Han mener Saudi-Arabia er unikt og at de ikke er dårligere enn andre land, bare annerledes. Det er den offisielle saudiske versjonen vi får servert.

– Jeg elsker fotball og business, sier han til oss.

På spørsmål om han investerer i fotball fordi han elsker fotball eller business, svarer han:

– Jeg tror det er en kombinasjon av begge. Jeg tjente pengene mine på fabrikkene mine, men innerst inne har jeg alltid elsket sport og ønsket å jobbe med sport. Så i 2006 tok jeg en viktig avgjørelse fordi jeg hadde mistet lidenskapen for jobben min.

– Jeg bestemte meg for at fra da av skal jeg bare jobbe med sport. Jeg brenner for sporten og fordi det også er business.

Prins Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz al-Saud er ved siden av å være en saudisk prins, utdannet ingeniør og grunnlegger av Saudi Paper Manufacturing Company i 1989.

I papirindustrien, og etter hvert gjennvinningsindustrien, tjente han gode penger og det er disse pengene han i dag bruker for å investere i sport og i all hovedsak fotball.

I 2014 ble prins Abdullah sportsminister i Saudi-Arabia og samtidig leder for den saudiske OL-komiteen. Han hadde disse vervene til 2017.

Som sportsminister møtte han FIFA-president Sepp Blatter, men han har ennå ikke møtt FIFA-president Gianni Infantino.

I dag er han en lite profilert multieier av fotballklubber i flere land og i flere verdensdeler og er involvert i driften av klubbene Beerschot V.A. (Belgia), Al-Hilal United (De forente arabiske emirater), LB Châteauroux (Frankrike), Kerala football team (India) og Sheffield United (England).

Han er ekstremt opptatt av amerikansk idrett og har tidligere uttalt at den amerikanske modellen er bedre enn den europeiske, blant annet fordi de har lønnstak i USA.

Tett på makten

Vi sitter og prater med prinsen på hans egen eiendom som ligger ca. 10 minutters kjøretur fra luksuskjøpesenteret Via Riyadh som åpnet i mai i år og som er en del av kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030.

Det luksuriøse kjøpesenteret er det første av sitt slag og flere er planlagt. Det skal bidra til økonomiske vekst i Saudi-Arabia.

Både ved at saudiere bruker mer penger hjemme, men også at turister ønsker å dra hit.

Det er dette som også er logikken bak de massive investeringene i fotball på hjemmebane også, gjennom statlig oppkjøp av fire toppklubber i den øverste divisjonen og innkjøp av verdensstjerner til saudiske klubber.

Myndighetene, med kronprins Salman i spissen, vil at saudiere skal bruke mer tid og penger på lag i Saudi-Arabia og at utlendinger skal se på dem som et fotballand å reise til.

Vår samtale med prinsen finner sted ikke langt unna kongens palass og alle de sentrale statsinstitusjonene i Riyadh, som ligger på høyden over oss.

Det er ikke et prangende sted prinsen bor på, men gartnere fyker rundt bedene ved det som ser ut som et tomt, sekskantet svømmebasseng, det er en tennisbane og en fotballbane på eiendommen og til høyre for inngangen der vi ble sluppet inn har prinsen sin egen private moské.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unge saudiere vandrer slår ihjel noen ettermiddagstimer på det eksklusive kjøpesenteret VIA Riyadh. Foto: Tariq Mikkel Khan.

Fnyser av kritikk

Fotball spiller en sentral rolle i Saudi-Arabias framtidsplaner.

Akkurat mens vi er her er det klubb-VM i Jeddah og det er på mange måter kickstarten på ferden fram til fotball-VM i 2034, som FIFA-president Gianni Infantino har garantert dem.

Mange har vært kritisk til måten Saudi-Arabia har fått makt på i internasjonal fotball, men denne kritikken fnyser prins Abdullah av.

– Vi saudiere er veldig trygge på seg selv. Vi vet at i denne verden er det mye hykleri, og det må du leve med. Og hvis du sammenligner oss med hvilket som helst annet land, så ser du blant annet at vi aldri har invadert et annet land.

– Vi har noen felles verdier, vi er annerledes på andre områder, men vi er stolte av historien vår. Vi er stolte av verdiene våre, vi er fredelige mennesker.

– Mye av det vi blir kritisert for i Vesten, håper jeg at vi fortsatt vil bli kritisert for om 50 år, fordi noe av det vi blir kritisert for er fordi vi er annerledes. Noen mennesker vil ikke akseptere at du er annerledes.

Prins Abdullah sier at det selvsagt er rom for forbedringer i Saudi-Arabia, som alle andre land, men ikke for enhver pris.

– Vi forbedrer oss, og vi forbedrer oss bare for vår egen skyld. Som når du gir kvinner flere muligheter til å jobbe eller å kjøre bil. Og det tror jeg verden må respektere. Men vi er stolte av oss selv og vi er selvsikre, samtidig som vi nå ser mer hykleri enn noen gang i verden.

Prinsen deler rasieriet i den arabiske delen av over det som skjer i Gaza og måten palestinerne blir behandlet på.

Mange vi har snakket med i Saudi-Arabia mener at Vesten ikke gjør nok og de mener også at de forskjellsbehandler ukrainere og palestinere, Russland og Israel.

De spør hvorfor Russland skal utestenges fra internasjonal idrett og ikke Israel. Eller hvorfor idretten i det hele tatt blir brukt som virkemiddel i disse konfliktene.

Begeistret for VM i Qatar

Saudi-Arabia likte dårlig at Qatar fikk fotball-VM i 2022 og gjorde alt de kunne for å ødelegge mesterskapet for sin lille nabo.

Når det viste seg å ikke gå, forsonet de seg raskt med tanken om å la VM i Qatar gå sin gang og heller gå for fotball-VM i eget land.

Prins Abdullah var meget begeistret for fotball-VM i Qatar og mener det var tidenes beste VM.

På spørsmål om hva han syns om VM i 2022, svarer han:

– Jeg elsket VM! Jeg har vært på mange VM i mitt liv. Dette var det desidert beste mesterskapet. Jeg tok med meg barnebarnet mitt på Saudi-Arabia-Argentina. Og så dro jeg på semifinalene og finalen. Uken jeg brukte på semifinalene og finalen er kanskje den beste tiden jeg har tilbragt på et sportsarrangement noensinne.

– Det var rent overalt, det var trygt, og alt lå i nærheten av hverandre uten behov for å reise rundt med fly. I hvilket som helst annet VM-land, må du sannsynligvis fly for å reise rundt.

– Det var et veldig spesielt VM, og jeg håper Saudi-Arabia kan gjøre et bedre. Det er vår ambisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Emiren av Qatar holder tale på åpningsseremonien i fotball-VM. Til høyre Gianni Infantino og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Skjermdump ZDF

Ned i det aller helligste

Vår tid er for lengst over og avtalen han sier at han har viser seg å være en avtale med kamerater om å se fotball i kjelleren hans.

Vi spør om å få se stedet han pleier å se kamper på TV både som en del av jobben sin og sammen med kamerater.

Prinsen tar oss med ned i det aller helligste, en enorm TV-stue med mange TV-skjermer på den ene veggen, en stor sofa vendt mot TV-veggen og veggene fulle med signerte drakter fra lagene han eier, men også fra lagene han følger med på.

På veggen henger også vimpelen han fikk fra FIFA-president Sepp Blatter i 2014, da han var sportsminister.

Her får vi også lov til å ta bildet av ham, forutsatt at han får godkjenne bildene før vi viser dem fram.

Planen hans for kvelden er å se fire kamper samtidig. Vi får ta et par bilder og så ber han en av sine sjåfører om å kjøre oss til flyplassen.

Prins Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz al-Saud i sitt hjem sammen med Jan Jensen (Ekstra Bladet), Sam Kunti (Josimar/Forbes) og Andreas Selliaas (Idrettspolitikk.no).
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT