Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Fotball-EM: Fikk dobbelt så mye i bot som Brann: – Serbia truer med å trekke seg fra fotball-EM

Idrettspolitikk.no: Politiske budskap hos serbiske og albanske fotballsupportere florerer på og utenfor tribunen i fotball-EM i Tyskland. Nå har UEFA straffet det serbiske og albanske forbundet for supporternes oppførsel. Nå krever det serbiske fotballforbundet at det kroatiske og albanske forbundet straffes for sin oppførsel på tribunen. Hvis ikke truer de med å trekke seg fra mesterskapet.

Onsdag 19. juni ga UEFAs disiplinær- og etikkomité (UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body) det serbiske og albanske forbundet bøter for flere brudd på UEFAs regelverk.

UEFA ga blant annet bot for kasting av gjenstander på banen, bruk av fyrverkeri og storming av banen.

Men de ga også bot for supporteres bruk av politiske symboler og sanger med politisk innhold.

Sanger med politisk innhold

Dette skjedde i kampene Det gjelder kampene Italia-Albania og Serbia-England og i begge tilfellene sto Kosovo i sentrum. Kosovo er ikke med i mesterskapet.

Det serbiske forbundet har fått bot for serbiske supporteres bruk av flagg under kampen der Kosovo vises som en del av Serbia. I tillegg står det «Ingen overgivelse» på mange av disse flaggene.

Det albanske forbundet har fått bot fordi flere albanske har vist flagg der det står Kosovo Liberation Army (KLA). Albanske separatister i KLA kjempet mot serbiske styrker i Kosovokrigen i 1998-1999. Albanske supportere veivet også ha veivet med flagg som viser et kart over «Stor-Albania».

Begge forbundene har fått 10.000 euro i bot for politiske ytringer.

I tillegg fikk det serbiske fotballforbundet 4.500 euro i bot for kasting av gjenstander på banen. Det albanske forbundet fikk 10.000 euro i bot for bruk av fyrverkeri, 12.375 euro i bot for å kaset gjenstander på banen og 5.000 euro i bot for banestorming.

Boten for politiske ytringer er dobbelt så mye som Brann tidligere i år fikk bot for fordi Brann-supportere ropte «UEFA Mafia» i en Champions League-kamp mellom Brann og St. Pölten.

Truer med å trekke seg

Det serbiske forbundet er ikke fornøyd med behandlingen de har fått av UEFA og krever nå at de også etterforsker albanske og kroatiske supportere for deres oppførsel under mesterskapet.

De reagerer kraftig på sanger som skal ha blitt sunget av kroatiske og albanske fans i fotball-EM.

Det var under onsdagens møte mellom Kroatia og Albania at episodene serberne reagerer på skal ha oppstått. Ifølge den serbiske allmennkringkasteren RTS skal det ha blitt sunget «Drep, drep, drep serbere».

Både albanske og kroatiske fans skal ha stått bak syngingen.

I et intervju med RTS kaller generalsekretær Jovan Šurbatović i Serbias fotballforbund oppførselen for skandaløs. Han ber nå Det europeiske fotballforbundet (UEFA) komme på banen.

– Først og fremst vil jeg takke fansen vår for støtte i kampen mot England, og jeg håper at vi skal slå Slovenia. Det som skjedde, er imidlertid skandaløst, og vi vil be UEFA om sanksjoner. Hvis ikke vil vi måtte vurdere å ikke fortsette denne turneringen, er Šurbatović sitert på.

Han legger videre til at han tror UEFA vil ta tak i mandagens episode.

– Vi vil be UEFA om å straffe forbundene til begge lag. Vi ønsker ikke å delta her hvis UEFA ikke straffer dem. Hvis ikke må vi tenke på hvordan vi skal gå videre, sa Šurbatović.

I tillegg skal fotballforbundet i Kosovo – som ikke er med i mesterskapet – ha rettet en klage knyttet til serbiske flagg, sanger og bannere som formidlet «politiske, sjåvinistiske og rasistiske meldinger mot Kosovo» under søndagens oppgjør.

Kosovo erklærte uavhengighet fra Serbia i 2008, men myndighetene i Beograd anerkjenner det ikke.

Serbia spiller sin andre kamp i EM mot Slovenia torsdag 20. juni.

Les mer: Fotball-EM: Fikk dobbelt så mye i bot som Brann: – Serbia truer med å trekke seg fra fotball-EM
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
NTB, logo
NTB
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT