Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Brann går til Idrettens voldgiftsrett i kampen mot UEFA-bøter

Idrettspolitikk.no: Brann kobler på Idrettens voldgiftsrett (CAS) i saken der UEFA har bøtelagt klubben for supporteres kritikk av det europeiske forbundet.

Det er TV 2 som først fortalte at Brann nå går til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne med saken.

– Dette har aldri blitt gjort før, sier Branns styreleder Aslak Sverdrup til kanalen.

– For vår del handler det ikke så mye om pengesummen, men det handler om det prinsipielle. Vi tenker at det er på tide at noen tar denne kampen, vi er stolte over at vi gjør det, og vi har tro på at vi kan vinne saken også, legger han til.

UEFA bøtela Brann med 5000 euro etter at supportere brukte ordet mafia om det europeiske forbundet fra tribuneplass.

Episoden stammer fra puljekampen mot St. Pölten på Åsane Arena i kvinnenes Champions League.

To saker

Brann nådde ikke fram med en påfølgende anke.

I stedet fikk klubben en ny bot fordi supporterne gjentok budskapet i påfølgende hjemmekamp i kvartfinalen mot Barcelona.

«I begge tilfellene mener vi at budskapet er godt innenfor grensene for ytringsfriheten. Vi har god dialog med UEFA på overordnet nivå, men opplever at sakene i seg selv ikke behandles på en tilfredsstillende måte. Samtidig reiser sakene grunnleggende spørsmål om ytringsfrihetens kår i fotballen», skriver Brann på egne nettsider.

Klubben påpeker at bot nummer to enda ikke er behandlet av ankeutvalget til UEFA.

Det er derfor den første saken Brann har brakt inn for CAS.

«Vi har ikke nådd frem i saksbehandlingen i UEFA-systemet. Vi mener at denne saken er så prinsipielt viktig for europeisk idrett at vi derfor har benyttet oss av muligheten til å få den behandlet av en ekstern og uavhengig instans. Vi meldte derfor til CAS innen ankefristen den 18. mai at vi ønsker å få denne saken behandlet der. Den 28. mai ble Branns utfyllende anke sendt inn til CAS. Brann får bistand i saken av advokatene Jan Magne Isaksen og Erlend Aarli i CMS Kluge.», skriver Brann.

«Vi mener at det er et riktig tidspunkt for fotballverdenen å få spørsmålene behandlet av en uavhengig instans som CAS, og venter en avgjørelse i løpet av de kommende månedene», skriver bergensklubben.

Møtte generalsekretæren i UEFA

I april var Branns styreleder, sammen med fotballpresident Lise Klaveness og Bataljonen-leder Erlend Vågane, i sveitsiske Nyon for å møte generalsekretæren i UEFA, Theodore Theodoridis.

Møtet varte halvannen time.

– Det var et godt møte. Det var god takhøyde og jeg er glad for at vi fikk så mye tid. Halvannen time med generalsekretæren i UEFA er bra, det, sa Sverdrup til BA etterpå.

– Det var et godt møte hvor Aslak og Erlend fortalte om hvordan supporterne har vært avgjørende i fusjonen av kvinnelaget, hvordan supporterkulturen virker og opplevelsen av å bli bøtelagt uforholdsmessig hardt for noe som er innenfor ytringsfriheten, la fotballpresident Lise Klaveness til.

Men i møtet gikk de ikke inn i selve saken.

– Vi ble tidlig i møtet enige om at vi ikke skulle diskutere enkeltsaken, men det prinsipielle knyttet opp mot ytringsfriheten. Vi hadde en god samtale om det, men vi er ikke enige om hvor grensen for hva som er ytringsfrihet går, sa Sverdrup.

«Sanger på en fotballkamp må tolkes i lys av sin kontekst»

Det var et leserinnlegg i den engelske avisen The Guardian og som Idrettspolitikk.no fikk oversette og republisere på norsk, som satte fart i saken og som sannsynligvis fikk UEFAs generalsekretær på banen.

I innlegget, skriver Sverdrup blant annet:

«I et moderne samfunn er det spesielt problematisk at UEFA både dømmer og setter straffer, avgjør om en ytring er en fornærmelse og deretter deler ut betydelige sanksjoner.

Ropet «UEFA-mafia» hørt under våre kvinnekamper skal selvsagt ikke tolkes bokstavelig, og noe som antyder at UEFA representerer mafiaen eller noen annen form for organisert kriminalitet.

Sanger på en fotballkamp må tolkes i lys av sin kontekst. I fotball er følelsene intense. Når hendelser skjer på banen, tjener disse sangene som uttrykk for subjektiv frustrasjon og personlige vurderinger og er ofte av satirisk karakter.

Svært få utenfor kontorene i UEFA ser på ropet «UEFA-mafia» som støtende eller utenfor ytringsfrihetens grenser.

Når disse ytringene sanksjoneres på lik linje med andre diskriminerende rop, svekker UEFA vår forståelse av hva som er provoserende og krenkende.»

Støtende?

Brann opplyser at klubben akter å jobbe videre for å løfte diskusjonen om ytringsfrihet og «skape et større rom for legitime ytringer i fotballen».

«Senest denne helgen møtte vi UEFAs ledelse for å diskutere dette temaet, og vi er enige om å fortsette dialogen», skriver klubben.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) mener ytringene fra Branns tribuner er støtende.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
NTB, logo
NTB
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT