Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

«Så ble fotball-EM politisk likevel»

KOMMENTAR: Det er mange som gledet seg til et fotballmesterskap uten de store politiske konfliktene. Og til et mesterskap i et land som veit hva fotball dreier seg om. Men så dukker plutselig politikken opp igjen og de store fotballstjernene tar bladet fra munnen.

- Annonse -

Nå er alt tilbake til normalen igjen etter et fotball-VM i Qatar (2022), som ble dominert av politiske kontroverser, og et fotball-EM (2021), som var spredd utover hele Europa, er det mange som har tenkt.

For mange er fotball-EM i Tyskland denne sommeren som å komme tilbake til normalen: endelig et mesterskap i ett og samme land og hos en arrangør som veit hva fotball dreier seg om!

Men så blir det kanskje ikke sånn allikevel.

Tysk orden og UEFAs ufeilbarlighet slår sprekker

Tysk orden og presisjon er i ferd med å slå sprekker og etter flere år med øredøvende taushet fra spillere rundt politiske kontroverser (særlig i forbindelse med VM i Qatar) er det nå stadig flere som går rett inn i politiske vepsebol.

Tysklands åpningskamp mot Skottland bar riktignok bud på et generasjonsskifte i tysk fotball etter flere magre mesterskap på rad.

Men samtidig kommer det rapporter om at det tyske togsystemet er i ferd med å kollapse og at det allerede rapporteres om store organisatoriske svakheter på kampdagene.

Det siste må UEFA ta mye av ansvaret for – for eksempel kombinasjonen av kamptidspunkter, byer og hvor de forskjellige gruppene spiller kampene sine, som legger opp til bråk og logistiske utfordringer.

Det rapporteres også om at sikkerhetsopplegget i forbindelse med kampene og behandlingen av journalister er under enhver kritikk.

Dette føyer seg inn i rekken av merkelige og til tider kaotiske beslutninger fra UEFA sin side.

Det er akkurat som UEFA ikke har lært noen ting av nesten-katastrofen i Champions League-finalen i Paris i 2022.

Og oppå dette kommer de politiske problemstillingene, som ytterligere kan utfordre sikkerhetsopplegg og organiseringen på kampdagen.

UEFA har allerede straffet albanske supportere for pyrobruk og for å veive med stor-Albania-flagg. Det siste blir ansett som politiske ytringer, som UEFA sier at de skal slå hardt ned på.

Det er lett å straffe miniputtlandet Albania for å bruke nasjonalistiske virkemidler i feiringen av tidenes raskeste EM-mål mot Italia (22 sekunder!).

Politikken blir en del av mesterskapet

Det store spørsmålet nå er hvordan UEFA takler det politiske engasjementet til de franske fotballstjernene.

For på to pressekonferanser under EM – og før Frankrike i det hele tatt har vært borti ballen – har to av landslagets største stjerner, Kylian Mbappé og Marcus Thuram kommet med svært tydelige anbefalinger til nyvalget som den franske presidenten Emmanuel Macron overraskende skrev ut tidligere denne måneden, etter det dårlige EU-valget.

President Emmanuel Macron skrev ut nyvalg etter at partiet hans bare fikk rundt 15 prosent av stemmene i EU-valget i begynnelsen av juni.

Marine Le Pens ytre høyre-parti Nasjonal Samling (RN) ble klart størst med 31 prosent.

Valgresultatet har skapt bekymring i den franske troppen, og Mbappé var på søndagens pressekonferanse tydelig på hva han synes om situasjonen.

– Man må skille mellom hva som er viktig og ikke. Denne EM-kampen er ekstremt viktig, men det finnes ting som er langt viktigere enn den, sa han.

UEFA har strenge regler mot politiske markeringer fra både lag og enkeltspillere, men det bryr ikke de franske stjernene seg om.

Og de antyder at de kommer til å markere seg politisk i forbindelse med sin første kamp i mesterskapet mot Østerrike.

– Jeg tror vi kommer til å gjøre noe, så hold øynene åpne, sa Mbappé på pressekonferansen.

Dagen før hadde lagkameraten Marcus Thuram sagt hva han mente om suksessen til det franske ytre høyre-partiet, Nasjonal Samling, i EU-valget.

– Jeg synes situasjonen er trist og veldig alvorlig, sa Marcus Thuram.

Og dagen etter fulgte altså Kylian Mbappé opp.

– Jeg vil ikke representere et land som ikke representerer mine verdier, sa Kylian Mbappé.

Dette er andre toner fra den franske stjernen som denne sommeren bytter klubb fra Paris Saint-Germain (PSG) til Real Madrid.

Da den politiske debatten var på det høyeste i forkant av VM i Qatar var ikke Mbappé særlig talefør.

Kanskje ikke så rart, migrantarbeidernes situasjon i Qatar var litt lenger unna, og så var klubben han da spilte for eid av Qatar.

Risikabel strategi

Det er ikke bare strategien til Emmanuel Macron om plutselig å skrive ut nyvalg midt under fotball-EM og like i forkant av sommer-OL i Paris som er risikabel.

Det er også de franske landslagsstjernenes politiske engasjement.

Da det franske landslaget herjet på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet ble det av mange beskrevet som en suksess for fransk integrering.

Men da det begynte å butte imot noen år senere var fransk høyreside kjappe med å si at det var et resultat av dårlig integrering.

Presterer det franske landslaget dårlig under dette mesterskapet kan det bli et politisk vinnerkort for høyresiden i Frankrike.

Frankrikes fotballforbund har samtidig advart mot å politisere landslaget.

Landslagssjef Didier Deschamps, sier han konsentrerer seg om EM, men at han respekterer spillernes rett til å si sine politiske meninger.

Det tyske landslaget ble latterliggjort etter VM i Qatar fordi de gjorde en menneskerettighetsmarkering i forkant av sin første kamp for så å ryke rett ut av gruppespillet.

Tysk politikk

Også det tyske laget har i dette mesterskapet måttet kommentere høyresidens frammarsj i tysk politikk.

Like i forkant av mesterskapet kom det en undersøkelse som fortalte at én av fem tyskere ville foretrukket å se flere hvite spillere på landslaget.

Undersøkelsen ble utført av selskapet Infratest Dimap på vegne av kringkasteren WDR. Anledningen er en ny dokumentar med navnet «Unity and Justice and Diversity».

21 prosent av de spurte svarte at de ville foretrukket å se flere hvite spillere på det tyske landslaget i framtiden. 65 prosent sa seg på samme tid uenige eller sterkt uenige i den samme påstanden.

Tysklands landslag har en rekke spillere med minoritetsbakgrunn.

Den tyske EM-stjernen Joshua Kimmich reagerte sterkt på tallene i undersøkelsen.

– Alle som har vokst opp med fotball, vet at dette bare er tull. Fotballen er et eksempel på hvordan man kan forene ulike nasjoner, forskjellige hudfarger og forskjellige religioner, sa han til nyhetsbyrået DPA.

Han reagerte også på at det i det hele tatt gikk an å stille et slikt spørsmål.

– Når du vet at vi står overfor et EM på hjemmebane, er det absurd å stille et slikt spørsmål, all den tid dette arrangementet faktisk handler om å forene hele landet. Det handler om å oppnå store ting sammen, sa Kimmich.

Det er bare å stålsette seg og vente på neste utspill fra EM-stjernene. Og svarene til dem som føler seg såret og krenket.

Les mer: «Så ble fotball-EM politisk likevel»
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT