Verdens best betalte fotballspiller, Lionel Messi, står fornøyd foran en hestehage i Riyadh i Saudi-Arabia. Med seg har han kona Antonela Roccuzzo og parets to sønner. Sjeiken i midten er der for å understreke at vi er i det store og stolte landet.
Familien Messi er fotografert under et fem dager langt ferieopphold. Han får godt betalt for oppholdet. I Overkant av 20 millioner kroner for å være nøyaktig. Dette fremgår av kontrakten Messi inngikk med de saudiske turistmyndighetene i 2021.
Messi ble engasjert som reiselivsambassadør og han har siden levert varene. Nemlig seg selv, kona og barna sine.
Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet har fått tilgang til deler av kontrakten.
Her kommer det frem hva Messi har måttet gjøre for å dra in hundrevis av millioner kroner siden han signerte avtalen 1. januar 2021, en avtale han har inngått sammen med sin bror Rodrigo som er hans forhandlingspartner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bruker Messi i en større plan
Fotballmagikeren, som nå spiller i Miami i USA, har i henhold til avtalen reist jevnlig til Saudi-Arabia de tre siste årene.
Denne særegne avtalen var i fokus på forrige ukes Play the Game-konferanse i Trondheim, hvor Saudi-Arabias massive inntog i sportens verden var en del av programmet.
Det var journalisten Karim Zidan som sammen med Tariq Panja først avslørte detaljene rundt Messis avtale med de saudiske turistmyndighetene i New York Times i fjor sommer.
I Trondheim fortalte Karim Zidan og den saudiske aktivisten Lina Khadloun hvordan det saudiske regimet bruker Messi og andre fotballpersonligheter for å fortelle et forvrengt bilde av livet i diktaturet.
Virkeligheten i Saudi-Arabia:
Salma al-Shebab. 27 års fengsel for å forsvare kvinners rettigheter i en tweet.
I Messis kontrakt står det at han hvert år må besøke Saudi-Arabia med familien i fem dager på rad. Alternativt kan den deles opp til to ganger tre dager.
Det er saudierne som bestemmer hvilke steder Messi-familien skal besøke. Messi er forpliktet til å legge ut minst tre bilder på sosiale medier. Bilder og tekst må godkjennes av saudiske myndigheter.
Virkeligheten i Saudi-Arabia:
Mohammed al-Ghamdi. Dømt til døden for å ha skrevet harmløse innlegg på sosiale medier.
Reiser ikke alene
For at Messi ikke skal føle seg for ensom under besøkene i Saudi-Arabia, står det i kontrakten at han kan ta med seg opptil 20 personer i følget. Alt er betalt av vertskapet, og turene til og fra Saudi-Arabia foregår med privat jetfly.
Alle blir innkvartert på femstjerners hotell eller på de høyest rangerte hotellene på de stedene der Messi-familien skal fotograferes.
Og som det står i avtalen skal bildene med familien fremstå så spontane som mulig.
Virkeligheten i Saudi-Arabia:
Manahel al-Otaibi. Hun er treningsinstruktør og har sittet i fengsel siden november fordi hun ikke hadde på seg en abaya, (en kappeliknende kjole som dekker hele kroppen, red.) og fordi hun brukte feministiske hashtags på sosiale plattformer.
Messi får ytterligere 20 millioner per år for et ekstra besøk i Saudi-Arabia, der han opptrer i en kort video som forteller om landets herligheter. Messi får tilsendt manuset minst 30 dager før, og han må være tilgjengelig en hel dag for innspillingen.
Men det stopper ikke her. Messi får ytterligere 20 millioner kroner hvert år for å legge ut bilde eller tekst på sosiale medier én gang i måneden. Det være seg X, Instagram eller Facebook.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det han legger ut skal promotere Saudi-Arabia, og for at det ikke skal gå galt er det saudierne som godkjenner det han legger ut. Messi har i dag 499 millioner følgere bare på Instagram.
Virkeligheten i Saudi-Arabia:
Abdulrahman al-Sadham. Ble plukket opp hjemme hos seg selv, torturert og dømt til 20 års fengsel for en serie satiriske tweets.
Den argentinske verdensmesteren får også 20 millioner kroner i året for å være medgründer av en lokal saudisk stiftelse som har til hensikt å jobbe for et bedre miljø i Rødehavet.
Avtalen med saudiske myndigheter innebærer også at når Messi er i Saudi-Arabia i løpet av sin fem dager lange familieferie, eller når han lager reklamevideoen, også skal delta på en gallamiddag og dele ut priser.
Han skal også være en del av en stiftelse som hjelper funksjonshemmede barn.
Ikke den som får mest
I 2022 var Messi nummer én på Forbes sin liste over verdens best betalte idrettsstjerner. Forbes konkluderte med at Messi har en årlig inntekt på ca. 1,3 milliarder kroner.
Det er ikke nødvendigvis bare for pengene Messi har valgt å bli ambassadør for Saudi-Arabias reiselivsmyndigheter.
Rayco Garcia Cabrera er en tidligere fotballspiller og mannen som brakte Messi-familien sammen med saudiske myndigheter.
I juni fortalte Cabrera til New York Times at Messi får utbetalt et lite beløp sammenlignet med summene Ronaldo og Benzema får for å spille i Saudi-Arabia.
– Messi sa ja til å bli turistambassadør fordi han tror på Saudi og på Saudi-Arabias visjoner, sier Cabrera til den amerikanske avisen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Blir raidet av politiet om natten
På konferansen i Trondheim forrige uke sa Lina Alhathloul at Saudi-Arabia kjøper fotballspillere og fotballklubber for å avlede oppmerksomheten fra regimet i Riyadh som kidnapper og torturerer kvinner. Det har blant annet rammet hennes egen søster.
– Sikkerhetspolitiet kan bryte seg inn i hus, ta døtre eller søstre og fjerne dem uten at noen vet hvor de er. Det er akkurat definisjonen på en politistat, og det er det Saudi-Arabia har utviklet seg til under kronprins Mohammed Bin Salman, sier Lina Alhathloul, som nå bor i Brussel.
Hun har ikke sett familien på seks år. De har fått utreiseforbud av saudiske myndigheter.
Vi skulle gjerne sendt denne artikkelen til Lionel Messi. Men han har aldri kommentert kontrakten sin med Saudi-Arabia. Det får han heller ikke lov til. For i avtalen står det at Messi ikke må si noe som kan skade Saudi-Arabias omdømme.
Han har mange millioner gode grunner til å ikke gjøre det.