På rettens siste dag i ankesaken i lagmannsretten i Oslo gikk Bessebergs forsvarere til knallhardt angrep på aktoratet.
De kjemper for at Besseberg, som i april i fjor ble felt på ni av ti tiltalepunkter i tingretten,og dømt til tre år og én måneds fengsel, skal frifinnes.
Forsvarer Fredrik Berg startet med å si at dette var en sak ulik alle andre i innhold og metode. Og som et stikk til Økokrim kalte han de fem ukene som ankesaken har foregått for et «idrettspolitisk seminar».
Han mente at vitnene ble bedt om å spekulere i avhør og i vitneboksen og at sladder og rykter om forhold langt utenfor tiltalen er blitt lest opp.
– Aktoratet har på denne måten brakt fram uverdige vitnemål. Jeg har aldri sett noe lignende i en økonomisk straffesak, sa Berg.
Fredrik Berg poengterte at Besseberg sitter der – for andre gang – og ikke vet hva han egentlig er tiltalt for.
Opprinnelig ble Besseberg anklaget for å ha latt seg kjøpe for å skjule russisk doping, men disse beskyldningene er ikke en del av tiltalen.
– Russland er ordet som er blitt nevnt oftest av påtalemyndigheten. Det har vært et stort dilemma for forsvaret. Skal vi snu ryggen til det, eller kjempe mot en historiefortelling vi ikke er enig i? sa Berg.
Historiefortellingen har forsvaret kalt «skyggesaker». De mener at utgangspunktet for hele saken er to skyggesaker, som ikke lenger er en del av tiltalen, men som aktoratet fortsatt klamrer seg til.
For det første at Besseberg skal ha mottatt penger for å skjule russisk doping og for det andre å ha blitt svært Russlandsvennlig etter OL i Sotsji i 2014.
Selv om dette ikke lenger handler om å skjule doping for russerne mot betaling, så har aktoratet gjort alt de kan for å knytte ham til Russland og mener at de kan bevise at han sammenhengende har vært inhabil eller korrupt.
Forsvarernes strategi i både tingretten og lagmannsretten har vært å presentere de ti tiltalepunktene han er anklaget for som enkelthendelser med helt naturlig forklaringer.
Besseberg har i flere av tilfellene innrømmet de faktiske forholdene (som å motta klokker, jaktturer og hatt omgang med kvinner), men aldri gått med på årsakssammenhengene som Økokrim har forsøkt å bevise.
Han benekter nok en gang straffeskyld på alle punktene.
Etter tingrettssaken byttet Besseberg forsvarer og duoen Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion har hatt en helt annen strategi og inngang til saken enn forgjengerne.
De nye forsvarerne har satt seg grundigere inn i de tusenvis av sidene med saksdokumenter.
De viser også større kunnskap om hvordan idretten er organisert og om persongalleriet, som er en del av saken, og det er mange.
Og de bruker mye mer tid på juridiske vurderinger, med flere analyser av lovene som kan og ikke kan anvendes, og med referanser til flere korrupsjonssaker.
De har også brukt omtalen i media mer aktivt.
Samtidig sliter forsvaret med det de kaller skyggesaker, nettopp fordi det handler om Russland. Dette har aktoratet i liten grad greid å utnytte.
Det er viktig å være klar over at det russiske dopingprogrammet ble satt i system etter at tre russiske skiskyttere ble tatt for doping i 2009.
Hvis en del av russernes påvirkningsstrategi overfor idrettstopper, som for eksempel Besseberg, startet i 2009 for å få støttespillere hvis eller når dette ble oppdaget eller trengte hjelp til å skjule doping er dette en svært viktig detalj.
Blant flere av personlighetene som er sentrale i tiltalen eller som kan kobles til flere av tiltalepunktene finner du flere rike russere, blant annet en oligark, og koblinger til Kreml og Vladimir Putin.
Nytt i lagmannsretten var, for eksempel at den ene oligarken, som var president i det russiske skiskytterforbundet og som hadde en sentral rolle under OL i Sotsji, hadde sin egen sikkerhetssjef, en russisk general, som et vanlig medlem i det russiske skiskytterforbundet.
På den måten hadde Besseberg jevnlig omgang med mennesker med koblinger til Kreml og det statlige russiske dopingprogrammet.
Hvis russiske myndigheter og skiskyttertopper ønsket å påvirke Besseberg bevisst eller ubevisst har russerne lang erfaring med dette og kunne fint fått ham på kroken.
En klokke her og en klokke der, en jakttur der eller jakttur der eller en dame her og en dame der, er relasjoner som kan påvirke selv den sterkeste personlighet, og alt kan virke helt naturlig.
Men dette er vanskelig å bevise, særlig i en norsk rettssal.
Men Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion har også gjort noen andre grep enn de forrige forsvarerne, som kan få betydning.
Tiltalen omfatter klokker, jaktturer, prostituerte og sponsorfordeler.
Det virker som en bevisst strategi at det er Tesfazion som snakker om kvinnehistoriene, mens Berg tar seg av resten. Det kan bidra til å ufarliggjøre kvinnehistoriene som aktoratet og media har brukt svært mye tid på.
Jeg påpekte ved forrige rettsrunde at forsvarenes sluttprosedyre kunne ha vært til hjelp for aktoratet og kanskje bidratt til å overbevise dommerne om den konspirasjonen de tross alt ønsket å plassere Besseberg inn i.
I innledningen av rettssaken i tingretten, og som de gjentok i lagmannsretten, delte aktoratet inn de ti tiltalepunktene i temaer: Klokker, jaktturer, prostituerte og sponsorfordeler.
I sin prosedyre i tingretten gikk forsvarerne gjennom de ti tiltalepunktene kronologisk og ba om frifinnelse på alle punkter – en etter en.
Her er de ti tiltalepunktene kort oppsummert.
- Klokke fra Kustsjenko 2011
- Klokke mottatt av en russiske myndighetsperson/byttehandel 2013
- Tilbud om prostituert kvinne i Moskva 2013
- Jakttur i Tjumen 2013
- Klokke fra Tikhonov 2014
- Jakttur Tjumen på guvernørens jaktområde 2015
- Tilbud om prostituerte fra russiske myndighetspersoner i perioden 2015-2018
- Jakttur Tjumen 2018 – (frifinnes)
- Jakt Østerrike/Tsjekkia
- Disponering av fri BMW
I en konspirasjon knyttet til Sotsji-OL er årstallene for disse gavene og tjenestene av sentral betydning.
Derfor er det interessant at Berg og Tesfazion velger å prosedere i samme rekkefølge som aktoratet har delt inn tiltalepunktene i: klokker, jaktturer, prostituerte og sponsorfordeler.
Det kan gjøre det lettere å få fram at aktoratet har sette seg blind på «skyggesakene» og i mindre rad har greid å sette de ti tiltalepunktene inn i en sammenheng som viser at Besseberg i mange år har vært en del av idrettens skyggeside.