Frontrunner Publishing
spot_img

Første norske klubb med vedtak om boikott av fotball-VM i Saudi-Arabia

Idrettspolitikk.no: Årsmøtet i Fredrikstad fotballklubb (FFK) stemte for boikott av fotball-VM i Saudi-Arabia og ble med det første norske klubb til å ta et standpunkt i denne saken. Det forventes at FIFA gir VM til Saudi-Arabia i 2034 seinere i år fordi landet er den eneste kandidaten.

- Annonse -

– Alt vi lærte om menneskerettighetsbrudd i Qatar gjelder også for Saudi-Arabia, sa Jan Fredrik Hagen fra talerstolen til de 80 stemmeberettigete på FFKs årsmøte.

Det var Hagen som hadde levert inn forslaget om boikott av VM i Saudi-Arabia. Forslaget ble vedtatt 38-36. Seks medlemmer stemte blankt.

Styret i FFK var imot forslaget.

– Vi sier ikke at vi ikke kommer til å ta et klart standpunkt mot VM i Saudi-Arabia, men vi ønsker litt tid til å få mer informasjon om anbefalte virkemidler før vi tar stilling til en boikott, sa styreleder Jostein Lunde til årsmøtet, ifølge Fredrikstad Blad.

Får fotball-VM i 2034 på et sølvfat

Saudi-Arabia annonserte sin intensjon om å søke om 2034-VM minutter etter at FIFA overraskende ga VM i 2030 til hele seks land, Spania, Portugal, Marokko, Argentina, Uruguay og Paraguay i oktober i fjor.

Etter VM 2030-avgjørelsen var det i realiteten bare Australia som kunne utfordre Saudi-Arabia. FIFA ga dem drøye tre uker til å uttrykke sin interesse.

Etter tre uker var det klart at bare Saudi-Arabia er kandidat til mesterskapet i 2034.

Det har vært mye snakk om VAR i forbindelse med årsmøtene til norske fotballklubber i år.

Supportergrupperinger i de fleste klubber i de øverste divisjonene har mobilisert kraftig for å få vedtak om å fjerne VAR-ordningen, som ble innført som en del av mediaavtalen norsk fotball har med TV2.

Bruker malen for Qatar-mobilisering

Også årsmøtet til FFK hadde dette på dagsorden, men der tapte VAR-motstanderne.

Malen de FFK-supporterne og de fleste andre supporterne følger er Qatar-mobiliseringen i 2021, et engasjement som førte til et ekstraordinært fotballting.

I Qatar-spørsmålet samarbeidet rivaliserende supportere over hele landet.

På det ekstraordinære fotballtinget i juni 2021 ble boikott av VM i Qatar stemt ned, men det ble vedtatt at fotballpresidenten skulle holde et innlegg på neste FIFA-kongress der NFF skulle komme med kritikk av tildelingen av mesterskapet og behandlingen av migrantarbeiderne i Qatar.

Det oppdraget falt på den nyvalgte fotballpresidenten, Lise Klaveness.

Hittil i år har flere årsmøter stemt på om de ønsker å fjerne VAR eller ikke. Resultatene så langt viser at klubbene deler seg i to nesten like store blokker.

NFF varsler ny utredning

Et spenningsmoment etter FFKs årsmøte er hvor mange klubber som nå setter fotball-VM i Saudi-Arabia på agendaen og hvordan NFF vil reagere på en ny kampanje mot et nytt fotball-VM i et arabisk land.

Styreleder Jostein Lunde skal under årsmøtet ha sagt at han hadde snakket med fotballpresident Lise Klaveness på fotballtinget, som ble arrangert forrige helg, og fått beskjed om at NFFs etisk komité skal se på denne saken i løpet av året.

En av dem som sitter i NFFs etiske komité er Martin Paulsen, som var en av forkjemperne for boikott av VM i Qatar i 2022 og som var delegaten som foreslo at fotballpresidenten skulle stille opp på FIFA-kongressen og komme med kritikk av både Qatar og FIFA.

Lunde fortalte forsamlingen at styret ønsket å komme tilbake på et senere årsmøte i FFK, etter de har fått et bedre informasjonsgrunnlag fra NFF, men at det samtidig ikke var noe automatikk i at FFK ville følge etisk komité sine anbefalinger.

– Verre i Saudi-Arabia

I sitt innlegg advarte forslagsstiller og boikottforkjemper Jan Fredrik Hagen mot ytterligere utredninger om VM i Saudi-Arabia.

– Et nytt utvalg fra NFF, som skal se på anbefalte virkemidler mot Saudi-Arabia-VM i 2034 er i mine øyne sløsing av de ressursene til klubbstyrer over hele landet, sa Hagen.

– Det er mindre enn tre år siden Qatar-utvalget ble satt til å utrede de samme tingene som styret nå ønsker at skal utredes på nytt. Lederne i FIFA er de samme og menneskerettighetsbruddene er like omfattende, om ikke verre i Saudi-Arabia.

NFF-utvalget som ble satt ned for å vurdere boikott av VM i Qatar, også omtalt som Mollekleiv-utvalget, landet på nei til boikott av mesterskapet.

De to eneste som stemte for boikott i utvalget var representantene fra supporterne.

En av dem som støttet boikottforslaget på FFKs årsmøte var Olav Riise. Han var også aktiv i 2021 for å få til en boikott av VM i Qatar.

– Denne saken handler om noe større enn VM i Saudi-Arabia isolert sett, den handler om hva man ønsker at fotballen skal være, og særlig hva man ønsker at den ikke skal være, sier Riise til Idrettspolitikk.no.

– Ønsker vi å la brutale diktaturer som bruker fremmedarbeidere som slaver styre fotballen?, spør han retorisk, og fortsetter.

– Ønsker vi å la disse regimene kjøpe seg til VM, på bekostning av fattigere land som forsøker å skaffe seg VM på demokratisk vis?

Mener Saudi-Arabia angår grasrota i norsk fotball

Riise er opptatt av at demokratiet i norske klubber skal få si sitt i denne saken og mener at dette spørsmålet i aller høyeste grad vedgår grasrota i fotball-Norge.

– Det er viktig at også saker som ikke direkte omhandler FFK og Fredrikstad løftes på årsmøtet, da det er klubbene og til syvende og sist vi som klubbens medlemmer som bestemmer hva NFF skal mene og gjøre, sier han.

– Selv om vi som klubb er langt unna et VM i Saudi-Arabia, kan vi likevel gjøre vårt, ved å si fra om hva vi ønsker at fotballen skal være, og hva den ikke skal være.

Les mer: Første norske klubb med vedtak om boikott av fotball-VM i Saudi-Arabia
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT