Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Velkommen til fotball-VM i Saudi-Arabia i 2034!»

KOMMENTAR: «Vi ønsker FIFA og vertene for FIFA World Cup 2034™ all mulig suksess til det beste for fotballen og for alle som elsker sporten vår». Dette skriver Det australske fotballforbundet (FFA) i en pressemelding 31. oktober 2023. Eller gratulerer Saudi-Arabia!, som det egentlig betyr.

- Annonse -

FIFAs styre (Council) sjokkerte en hel verden 4. oktober 2023 da de delte ut fotball-VM i 2030 til hele seks land på tre kontinenter (Marokko, Spania, Portugal, Paraguay, Uruguay og Argentina).

FIFA-presidenten sa at dette var et bevis på at FIFA var en samlende kraft og at de greide å stå sammen i en verden som blir mer og mer splittet.

Det han egentlig mente var at Saudi-Arabia burde og skulle få fotball-VM i 2034.

Umulig tidsfrist

Samtidig som FIFA-styret annonserte denne beslutningen ga de også tidsfrist til 31. oktober for å sende inn søknad til fotball-VM 2034, altså ca. 3 uker, og begrenset mulige kandidater til Asia og Oseania. De eneste reelle kandidatene var Australia og Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia sendte inn en intensjonserklæring bare noen timer etter FIFA-styrets beslutning, mens Australia har brukt tiden til å spikre en pressemelding som alle visste hva innholdet i.

I demokratiske stater tar det mer enn tre uker å lage en søknad om fotball-VM 11 år framover i tid.

Les pressemeldingen til Det australske fotballforbundet (FFA) her.

Når du ser hvordan FIFA-president Gianni Infantino har oppført seg helt siden han ble president i 2016 er det ikke vanskelig å se at Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman har hatt et godt grep på FIFA-presidenten.

Kortvarig optimisme

Det var mange som var optimistiske etter 2015 da FIFA-pampenes hotell Baur au Lac i Zürich ble raidet og som blant annet førte til at FIFA-president Sepp Blatter måtte gå av og mange FIFA-topper ble etterforsket og dømt for flere varianter av korrupsjon.

Gianni Infantino ble redningen, trodde mange, inkludert Norges fotballforbund (NFF).

Sannheten er at FIFA er verre enn noen gang med Gianni Infantino ved roret.

En av lærdommene fra de mange korrupsjonssakene i kjølvannet av det som skjedde i 2015 var at det å dele ut to mesterskap samtidig (2018 og 2022) og at bare FIFA styre styre tok beslutningen om hvem som skulle ha VM var en lissepasning til korrupte fotballedere.

I forkant av beslutningen i 2010, da Russland og Qatar ble tildelt hvert sitt mesterskap, ble det bestemt at FIFA-kongressen (medlemslandene) skulle bestemme hvem som skulle få VM.

Det ble med den ene gangen, da USA, Mexico og Canada fikk VM i 2026 under FIFA-kongressen i Russland i 2018.

Selv om VM-vertskapet formelt skal tildeles på neste FIFA-kongress var det FIFAs styre som de facto bestemte hvem som får VM i 2030 og 2034 i begynnelsen av oktober. Vi er med andre ord tilbake i 2010.

Men dette er ikke bare tilfelle i FIFA. Også UEFA og IOC gir nå ut flere mesterskap samtidig uten å bry seg om demokratiske kanaler.

USA har blitt FIFAs venn

Men også avgjørelsen om fotball-VM i 2026 var shady. I en del av etterforskningen mot Gianni Infantino (ja, han er også etterforsket for korrupsjon) kommer det fram at han reiste til USA før han ble FIFA-president, angivelig for å snakke med amerikanske påtalemyndigheter for å avklare om de hadde noe på ham.

I etterkant har han også pleid omgang med Donald Trump, som var en stor tilhenger av å få fotball-VM til USA.

Donald Trump fikk det som han ville, men det skapte tilsynelatende også en slags borgerfred mellom FIFA og amerikanske myndigheter.

Det er i hvert fall påfallende at amerikanske myndigheter etter at de fikk lov til å bli medarrangør av VM i 2026 ikke har gått etter flere FIFA-topper i sin etterforskning. Heller ikke Gianni Infantino som da han var generalsekretær i UEFA inngikk medieavtaler som ligner avtaler som andre er dømt for.

En grunn kan være at Loretta Lynch, som var den hardtslående statsadvokaten som ledet an i korrupsjonsjakten i 2015, i 2017 ble ansatt i advokatfirmaet Paul, Weiss som nå representerer FIFA, blant annet i erstatningssakene FIFA fører i kjølvannet av raidene i 2015.

USA har ikke lenger noen å tjene på å rette søkelys mot korrupsjon. Det har ikke Gianni Infantino heller. Og da blir det sånn.

Penger viktigst

For ikke mange dagene siden gikk FIFAs visepresident, Victor Montagliani ut i media og sa at det ikke var så nøye hvordan man delte ut VM, bare FIFA fikk mest mulig penger ut av tildelingen. Han var også en av arkitektene bak VM-søknaden til USA, Mexico og Canada.

Han kunne like gjerne ha tilføyd at FIFA ikke bør bry seg så mye om menneskerettigheter heller. Penger teller mer.

Denne holdningen har nå ført oss i en situasjon der Saudi-Arabia uten motkandidater velges som VM-vertskap i 2034 på styrerommet til FIFA.

Les mer: «Velkommen til fotball-VM i Saudi-Arabia i 2034!»
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT