Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

«Ingen kan lenger skylde på at de ikke visste»

KOMMENTAR: Aldri har verden vært mer oppmerksomme på menneskerettighetssituasjonen hos dem som får fotball-VM. Men det bryr ikke FIFA seg noe om. Nå delerde ut to mesterskap i desember, mens hele verden står og ser på, uten at det engang blir stemt over. Saudi-Arabia får mesterskapet i 2034 servert på et sølvfat. Betyr ikke menneskerettigheter noe lenger?

- Annonse -

De demokratiske prosessene i FIFA har kollapset for lenge siden og nå kan alle som bryter menneskerettighetene få mesterskap hvis de har penger og makt nok. Og mens alle står og ser på.

Den 11. desember gir FIFA VM i 2030 til Marokko, Portugal og Spania (og Uruguay, Argentina og Paraguay) og VM i 2034 til Saudi-Arabia. Helt uten debatt. Helt uten åpenhet. Helt uten avstemning.

I den sammenheng er det verdt å merke seg at Gianni Infantino ble valgt som FIFA-president i 2016 med lovnader om åpenhet og demokratisering.

Han var til og med en av arkitektene bak reformene som ble vedtatt etter alle korrupsjonssakene i 2015.

Alt dette er kastet i søpla. Nå er det de sterkestes rett som gjelder.

Har ikke lært noenting

Det er akkurat som vi ikke har lært noe av tildelingen av mesterskapene til Qatar og Russland i 2010 og debatten som vi langt på overtid fikk i gang, spesielt i Vesten.

Lukkete prosesser og dialoglinje førte til at korrupte ledere fikk mesterskapene de ønsket seg og at konsekvensene for dem som satt fotballen i vanry var minimale, fordi ingen turte å ta et oppgjør med Russland og Qatar. Begge land burde vært fratatt mesterskapene.

Istedenfor la verden til rette for at Vladimir Putin og Emiren av Qatar kunne sole seg i glansen av Pogba og Messi, kringkastet av TV-kanaler som ikke gjorde noe som helst for å skjerme allmennheten for PR-showet til diktatorene.

Og nå sitter vi her igjen og ser på at det samme skjer, men med en viktig forskjell: nå kan vi ikke unnskylde oss med at vi ikke vet hva som skjer eller skjønner konsekvensene av de beslutningene som tas.

I mange år var menneskerettighetsorganisasjoner og forbund lite interessert prosessen fram til at tvilsomme land fikk tildelt mesterskap, og kastet seg først inn i debatten når mesterskapene nærmet seg.

Søknader får oppmerksomhet

Dette har endret seg veldig de siste årene, og omstendighetene rundt VM i Qatar kan være en av grunnene til det.

I forkant av tildelingen av fotball-VM til Saudi-Arabia i 2034 er oppmerksomheten, særlig blant menneskerettighetsorganisasjoner, langt større, og den er både mer målrettet og konstruktiv enn den noen gang har vært.

Denne uka kom for eksempel Amnesty og Sport & Rights Alliance ut med en rapport der de tar tak i differansen mellom FIFAs eget regelverk for VM-søknader og hvilke av kriteriene søkerlandene oppfyller.

Ikke uventet er den knallhard når det gjelder FIFAs håndtering av menneskerettigheter. De to hovedkonklusjonene de kommer med er:

  • 2030-budet (fra Marokko, Portugal, Spania, Uruguay, Argentina og Paraguay) burde kun aksepteres dersom det gjøres med betingelser om at det utvikles helhetlige og troverdige menneskerettsstrategier som svarer på menneskerettsrisikoen.
  • 2034-budet (fra Saudi-Arabia) er preget av så alvorlig risiko for menneskerettighetsbrudd, at det ikke kan vurderes å være i tråd med FIFAs standarder, og derfor ikke bør godkjennes inntil risikoen er fullstendig og troverdig imøtegått ved at det annonseres omfattende og utstrakte menneskerettslige reformer.

Nok av varsler

Rapporten er bare en av mange det siste året. Her noen andre initiativ:

Dette er bare noen eksempler og kommer i tillegg til de mange forslagene om evaluering av VM i Qatar og forsøkene på å kompensere migrantarbeiderne for tapt lønn og tapte liv.

Hjelper det? Det ser dessverre ikke ut sånn.

Nye tyngdelover

En grunn er at FIFA-president Gianni Infantino er så langt nede i lomma på Saudi-Arabia etter at han skvatt ut av lomma på Qatar at han ikke vil og kanskje ikke skjønner at han bør høre på alle bekymringsmeldingene som kommer.

Infantino tror han er og oppfører seg som en statsleder. Han vet selv hva som er best for ham selv og FIFA.

Et annet hovedproblem er at Saudi-Arabia bryr seg fint lite om hva omverden tenker om dem. Og de har penger nok til å overse all kritikk og kan gjøre som de vil.

Kronprins Mohammed bin Salman har sagt rett ut at han ikke bryr seg om kritikk.

Og i et intervju med Idrettspolitikk.no i desember i 2023 fortalte prins Abdullah (som blant annet eier Sheffield United) at Saudi-Arabia har sine egne menneskerettigheter, som resten av verden må ta hensyn til.

I tillegg til alt dette anklages blant annet journalister som retter søkelys på FIFA og søkerlands brudd på menneskerettigheter for rasisme eller for dobbeltmoral.

Motstanden er med andre ord enorm for dem som ønsker at VM i fotball skal foregå i stater som forholder seg til internasjonalt godkjente menneskerettigheter, som også står i FIFAs eget regelverk.

Spørsmålet nå er om vi står ved et veiskille der de som ønsker at prosessene skal være åpne og demokratiske og at menneskerettslige minimumsstandarder skal ligge i bunn når mesterskap deles ut sier at nok er nok og viser fingeren til den utviklingen vi nå er vitne til.

Eller om vi skal gi de autoritære kreftene fullstendig råderett over fotballen og håper at det en eller annen gang går seg til av seg selv.

Nå finnes det i hvert fall ingen unnskyldninger lenger hvis vi velger å se bort fra korrupsjon og menneskerettigheter.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT