«Uken etter at FIFA kunngjorde partnerskapet med Aramco, ble treningsinstruktør Manahel al-Otaibi dømt til 11 års fengsel under ‘antiterrorlover’, bare for å fremme kvinners selvstendighet på sosiale medier,» står det blant annet i det åpne brevet.
Aramco-avtalen ble underskrevet i april i år.
Det er organisasjonen Athletes of the World som har sendt brevet til FIFA på vegne av de 106 fotballspillerne.
Syv av underskriverne spiller altså i Toppserien.
De syv er Andrine Tomter (RBK), Sara Lindbak Hørte (Vålerenga), Emilie Bølviken (Stabæk), Selma Hernes (Lyn), Kristin Holmen (Lyn), Martine Leonards (Stabæk), Anja Rasmussen (Stabæk).
I brevet som de har skrevet under på står det at Aramco-avtalen er det samme som å vise fingeren til kvinnefotballen.
«Eid av en stat som kriminaliserer LHBTQ+-personer»
I brevet skriver de også at:
«Et selskap som bærer et åpenbart ansvar for klimakrisen, eid av en stat som kriminaliserer LHBTQ+-personer og systematisk undertrykker kvinner, har ingen plass som sponsor for vår vakre sport.»
«Vi ønsker at alle i Saudi-Arabia, inkludert kvinner og jenter, får tilgang til og glede av sport, enten som deltakere eller fans. Det er fordi vi står sammen med innbyggerne i Saudi-Arabia, hvis menneskerettigheter blir krenket, at vi taler ut. Vi ønsker ikke å være med på å dekke over disse bruddene.»
Det er store navn som har skrevet under brevet sammen med spillerne fra Lyn, RBK og Stabæk, og de er ikke nådige i sin kritikk av den saudiske oljegiganten og FIFA.
– Dette brevet viser at vi som spillere ikke ønsker å stå for eller akseptere dette innen kvinnefotballen. Det er enkelt: denne sponsoravtalen står i direkte motstrid med FIFAs egne forpliktelser til menneskerettigheter og planeten, sier Vivianne Miedema om avtalen.
Hun har 120 landskamper for det nederlandske landslaget.
– Mer enn bare ord
Også den danske landslagsspilleren Sofie Junge Pedersen er skarp i tonen.
– Verdier er ikke bare ord man skriver ned – man må leve dem og stå ved dem. FIFA må til syvende og sist stå ved sitt sett med verdier om menneskerettigheter og bærekraft, noe de ikke gjør med denne sponsoravtalen, sier hun.
Junge Pedersen har 88 landskamper for det danske landslaget.
I dag har spillerne ingen innflytelse på sponsoravtalene FIFA inngår, selv om det er spillerne som til slutt blir reklameplakater under diverse turneringer, siden det er de som utgjør selve produktet. Dette ønsker underskriverne av det åpne brevet å endre på.
– Vi foreslår en vurderingskomité der spillere er representert, slik at de kan være med på å vurdere om sponsoravtalene stemmer overens med våre verdier. Det virker urimelig at vi ikke har noe å si, mens vi samtidig er de som løper rundt med sponsorlogoene på draktene. Jeg mener at vi har rett til å uttale oss, påpeker Sofie Junge Pedersen til Politiken, som sier hun gjerne vil «i dialog med FIFA.»
Les hele brevet her.