Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

«VAR må skrotes for fotballens skyld»

DEBATT: Lite er så meningsløst som å gjøre skikkelig det som aldri skulle ha vært gjort. Vi må skrote VAR-tøvet.

Grunnidéen i fotball er å score mål. Vi må ha mållinjeteknologi. Det burde vi ha hatt siden VM-finalen i 1966. Punktum.

VAR jakter rettferdighet og korrekthet. Når ble fotball til for å sikre millimeterrettferdighet? Når ble det et egnet spill for korrekthet — koste hva det koste vil?

For den som elsket uforutsigbarheten og ufullstendigheten

Fotball ble til av humørfylte gutter som likte fellesskap og lagspill bedre enn lange løp i ensom majestet.

Som møttes på løkker og i gater for å bryne seg på sine samtidige.

Som lot seg inspirere og fascinere av balltriks, finter, skudd, rykk, tyngdeoverføringer, tuneller, uovertrufne stikkere, silkemyke mottak, taklinger, redninger og scoringer.

Som elsket den åpne øvelsen med den uforutsigbarheten og ufullstendigheten det innebærer — og den rausheten og overbærenheten det krever.

Og som nøyde seg med at spillet var «fair enough».

Jeg tror ikke at typene som tiltrekkes av fotball har forandret seg. Men nå er det andre som setter dagsordenen for hva fotball skal være. Nå er det noen humørløse regelryttere som styrer showet. Blottet for lune replikker og glimt i øyet. Gledesdrepende korrekt er mantraet.

Vi har gått fra «roughly right» til «exactly wrong».

Nerdenes hevn?

Er det nerdenes hevn som utspiller seg? Dem som måtte hoppe strikk med jentene i skolegårdens frikvarter da vi andre spilte fotball med gutta.

Er det skjermtrollene, altså de autodidakte @-intelligente?

Er det statistikerne og tallknuserne som skal vise fotballen vei, dem som har sett det hele fra lesesalen?

Uttrykt annerledes: Er det dem som aldri har hatt fotballstøvler, treningsdress eller dommerdrakt på som styrer (eller dem som ikke husker hvordan det var)?

NFF og Norsk Toppfotball må settes på saken prompte. Eller kanskje den gjengen skal tas av saken ASAP? De får riktig nok dritten i hodet fra internasjonale fotballforbund, men det rettferdiggjør og legitimerer ikke at de pakker inn sur nedbør som ren fjelluft.

Fotballen ble ikke til av snerpete kommaregeljaktende og pekefingerfektende folk, og den kommer ikke til å overleve hvis den heretter skal formes av nøyeregnende kjipinger med målebånd og rettetast.

Vi må si ifra!

Men da må vi si ifra. Akkurat som Pippi, da den pripne frøken Prysseluskan prøvde å styre livet til den ustyrlige. Ellers blir spontanitet, intensitet, øyeblikksopplevelser, engasjement, flyt, sjarm og mer til skylt ut med badevannet.

Og det eneste vi kan diskutere ved lunsjbordet er for eller imot VAR.

I dag skal noen situasjoner tas hånd om av VAR. Hva med de mange tilfellene før VAR-situasjonene? Hvordan rettferdiggjør man at innkast-situasjonen før offside-situasjonen før scoring ikke ble tatt? Hva med frispark-situasjonen før nevnte innkast-situasjon?

Det er helt umulig å ta noe, men ikke noe annet i et spill fullt av tilfeldigheter og der alt henger sammen med alt. Det blir ufullstendigheter og logisk brist over hele linja.

Vi får til å slå ned på alt — absolutt alt. Men det vil ta livet av fotball.

Millimeterrettferdighet og absolutt korrekthet blir det eneste. Alt vil dreie seg om dommer- og VAR-gjengens avgjørelser. Og det i et spill der vi i mange tiår har vært hjertens enige om at dommeren er på sitt beste når han/hun ikke synes. Det er ikke til å tro.

Dommeren er strippet for autoritet

Nå som vi har strippet dommeren for myndighet og autoritet, kan vi snart skylde på systemfeil ved utfall av fotballkamper også. Er det ikke forløsende?

Nei, det er bare veldig trist. «Kø på printeren» som forklaring og enden på visa, liksom. Og det etter å ha fulgt kampen med stort og smått og start og stopp halve søndagen — i rettferdighetens navn.

Er det vår tids kravmentalitet, tro? Ansvarsfraskrivelsessludderet? Altfor mange under 25 år har jo «det va’kke min skyld» som standardsvar. Noen har dessverre lært dem den holdningen (det er grenser for hva vi kan legge på Ole I’Dole og sangen fra 1982).

Jeg kjente en som alltid var korrekt antrukket. Ikke en skikk og bruk-bok eller skredder i verden kunne tatt ham på noe. Men — han var aldri stilig kledd. Noe så skikkelig korrekt og trist på én gang.

Spill videre — for fotballens skyld.

Les mer: «VAR må skrotes for fotballens skyld»
Bengt Eriksen
Fotballekspert NRK, tidligere fotballtrener og eliteseriespiller

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT