Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

«Over Paris-OL henger en ulmende uro og gnagende usikkerhet»

GJESTEKOMMENTAR: Det har vært overraskende stille den senere tid om kritiske spørsmål knyttet til Paris-OL. Nedtellingen til åpningsseremonien 26. juli går raskt, og lite kan gjøres som ikke allerede er på plass.

Emmanuel Macron, Frankrikes president, har ikke svømt i Seinen. Det lovte han ved åpningen av utøverlandsbyen 29. februar.

Utsagnet var en slags garanti for at Seinen ville bli ren nok til å være arena for triatlons svømmedistanse.

Det er ikke foreløpig kommet en avlysning, men omtalen og ryktene peker i den retning. Det finnes ingen alternative arenaer. Triatlon blir i tilfelle til duatlon.

Annerledes-OL?

Etter at den olympiske ild kom i land i Marseille 8. mai, har den vært – og er fortsatt – på rundreise i landet.

Seilskipet Belén brukte 12 dager fra Aten til Marseille. Det tremastete seilskipet er fra 1896, hvilket er året for de første olympiske leker (Aten). Regien er komplett.

Fakkelstafetten skal oppildne folket til oppslutning, og binde landet sammen i drømmen om suksess for Paris-OL.

Presidenten for OL-organisasjonen, Tony Estanguet, har deklarert at Paris-OL vil bli noe mer og helt annerledes enn alle tidligere OL.

Opplevelsen av «grandeur» skal befeste Frankrikes rolle som ledende kulturnasjon, både hjemme og ute.

Gérald Darmanin, innenriksminister i Frankrike, har erkjent at hele OL-arrangementet er et opplagt terrorsmål («obvious target») for angrep på jøder, palestinere, spesielle religiøse grupper, LGBT+ og andre elementer i befolkningen oppfattet som kontroversielle.

Darmanin har kartlagt kjente og mulig farlige elementer, og overvåker i et omfang som ville ha blitt problematisk uten OL og Frankrikes latente interne motsetninger.

Streik blant politi, jernbane- og bussansatte er en konstant trussel. Økt belastning kreves kompensert. Ikke alle vil ubetinget bidra til suksess. Offerviljen forutsetter belønning i kroner.

Meningsmålinger gir ikke akkurat vind i ryggen for arrangør og myndigheter. Vel halvparten av befolkningen mener OL er av liten eller ingen betydning, mens knapt 40% ser fram til lekene med forventning og glede.

Dopingsavsløring ødelegger idyllen

Det heftigste tema i innspurten til Paris-OL er muligens den opphetede striden mellom WADA og USADA om 23 kinesiske svømmere. 29 kinesiske toppsvømmere ble testet før Tokyo-OL. 23 var positive på det forbudte medikamentet trimetazidine.

Det kinesiske antidopingbyrået frikjente svømmerne med henvisning til at de ufrivillig hadde fått i seg stoffet ved inntak av forurenset mat. WADA lot saken passere, svømmerne deltok i Tokyo-OL og vant bl.a. gull.

Saken ble ikke kjent for offentligheten før april i år, bl.a. gjennom den tyske avisen ARD, kjent for tidligere avsløring av alvorlig dopingsaker (Sotsji-OL).

Konsekvensene av denne saken kan bli ytterst alvorlig for WADA, og utfallet avgjørende for antidoping-arbeidets troverdighet.

Over Paris-OL henger en ulmende uro og gnagende usikkerhet.

Vil dette krampaktige forsøket på å lande et gigantisk prestisjearrangement kunne lykkes i en ytterst ustabil politisk verden? Av engstelse for konsekvensene tvinges en til å håpe at miraklenes tid ikke er forbi!

Les mer: «Over Paris-OL henger en ulmende uro og gnagende usikkerhet»
Hans B. Skaset
Tidligere formann i Norges friidrettsforbund og Norges idrettsforbund og tidligere ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet og professor på Norges idrettshøgskole

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT