Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Infantino den allmektige»

KOMMENTAR: Det er knapt én måned til FIFA-kongressen i Bangkok, Thailand og nå jobber FIFA-president Gianni Infantino på spreng for å få kongressen til å vedta endringer, som gjør han allmektig og fratar kongressen all makt.

- Annonse -

Da Gianni Infantino feide inn i FIFA, som et frisk pust, blant annet for Norges fotballforbund (NFF), hadde han vært med i et reformpanel som skulle gjøre FIFA mer åpent og demokratisk.

Reformatoren Infantino

Det var faktisk dette reformarbeidet – i kjølvannet av korrupsjonsskandalene i 2015 – som ga Infantino vind i seilene som presidentkandidat og etter hvert som nyvalgt president.

Daværende fotballpresident Yngve Hallén var svært begeistret for valget av Gianni Infantino i februar 2016.

Han pekte på at ideene til reformene i FIFA kom fra UEFA der Infantino hadde vært generalsekretær i syv år.

– Dette er reformer som UEFA har styrt etter lenge, og Infantino har selv vært svært sentral i arbeidet med FIFA-reformene, sa Hallén rett etter at Infantino hadde sikret seg presidentvervet.

– Hans største utfordring blir kanskje at han nå er president, og derfor ikke lenger er så tett på detaljene som han har vært før. Nå skal han være strategen, og han skal reise rundt og samle fotballverdenen, sa Hallén.

Dramatisk økning i antall komiteer

Fasitene etter åtte år som president er at Infantino både bryr seg med detaljene og legger strategien. Og nå legger han opp til at han skal ha all makt.

En av reformene som ble gjennomført i 2016 var å kutte ned på et enormt antall komiteer som forgjengeren Sepp Blatter hadde opprettet.

Logikken var at jo flere komiteer, jo flere verv kunne du gi til dine støttespillere. Det binder folk til masten og de forblir lojale.

I dag er det syv stående komiteer i FIFA og nå planlegger Infantino å utvide til hele 35 komiteer med mulighet for å la presidenten opprette og utnevne egne ekspertpaneler.

Under Sepp Blatter var det på det meste 26 komiteer.

Det betyr at Infantino kan peke ut sin egne til godt betalte verv som krever minimalt med jobb og som gjør dem til lojale støttespillere.

Styremedlemmene i FIFA i dag får ca. 3 millioner kroner i året i godtgjørelse for minimalt antall møter. Nå er utsiktene til godt betalte verv gode for langt flere i FIFA-systemet.

En slik ordning ble i 2015 som perfekt for korrupsjon og skjulte nettverk. Nå skal dette systemet gjeninnføres, om Infantino får viljen sin.

Og det får han garantert.

Ingen vil protestere på at det åpner seg muligheter for godt betalte ekstrajobber i FIFA med mye reising og minimalt med arbeid.

Begrunnelsen for opprettelsen av nye komiteer er at fotballen blir stadig mer kompleks. Spørsmålet er om alle de nye komiteene bidrar til at problemer blir løst, snarere enn å bli gjemt bort i en skuff.

Omgår FIFA-kongressen

Til nå har Infantino enkelt greid å unngå brysomme vedtak på FIFA-kongressen ved å delegere bort utvalgsarbeid til FIFA-rådet (Bureau), som består av presidentene i de seks regionale forbundene, i tillegg til ham selv.

Anbefalingene fra FIFA-rådet behandles i FIFAs styre (Council), som i dag består av 37 medlemmer.

Dagens FIFA-styre er også et resultat av reformprosessen fra 2015. Tidligere besto styret (eksekutivkomiteen) av 24 medlemmer og de tok blant annet beslutningen om hvem som skulle få arrangere fotball-VM.

Det viste seg å være en gjennomkorrupt ordning og førte blant annet til at Russland og Qatar fikk arrangere fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022.

Og her er vi ved kjernen i Gianni Infantinos nye forslag til endringer på FIFA-kongressen i Bangkok 17. mai i år.

Som en del av reformprosessen av FIFA ble det lenge før Infantino ble valgt til president innført en ordning om at det var FIFA-kongressen, og ikke FIFAs styre, som skulle beslutte hvem som skulle få arrangere fotball-VM for herrer.

Det var en del av demokratiseringen av FIFA.

Det er bare ett mesterskap som er valgt på denne måten og det skjedde i Moskva i 2018 da USA, Canada og Mexico ble tildelt fotball-VM i 2026.

Legger til rette for VM i Saudi-Arabia

For i fjor kom det plutselig en pressemelding fra FIFA om at FIFAs styre hadde vedtatt at fotball-VM i 2030 skulle gå til seks land og at mesterskapet i 2034 måtte gå til enten Oseania eller Asia. Det la veien åpen for at Saudi-Arabia får mesterskapet i 2034.

FIFA-kongressen blir i denne sammenheng bare et sandpåstrøingsorgan og mister all makt, i den grad den hadde makt i det hele tatt.

Tildelingen av fotball-VM vil ikke skje på kongressen i Thailand, men de blir bedt om å ta stilling til hvordan avstemningen skal skje.

For i oktober i fjor da sjokkmeldingen fra FIFAs styre om hvem som fikk VM i 2030 og kunne få den i 2034 sto det at beslutningen måtte tas på to separate møter i FIFAs styre. Nå er forslaget at FIFAs styre kan beslutte dette på ett og samme møte.

Det ventes liten debatt om dette på FIFA-kongressen i mai. Gianni Infantino får det alltid som han vil. Eller kanskje det er Saudi-Arabia som får det som de vil og at Infantino bare er med på laget?

Les mer: «Infantino den allmektige»
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT