Vitnene på første dag var:
- Tidligere president i Norges skiskytterforbund (2006-2016), Tore Bøygard. Bøygard er i dag styremedlem i Det internasjonale skikytterforbundet (IBU).
- Dagens generalsekretær i IBU, Max Cobb. Cobb har blant annet vært teknisk delegert (TD) i IBU, styremedlem og en av Bessebergs skarpeste kritikere.
- Dagens president i IBU, Olle Dahlin. Dahlin tok over vervet for Besseberg og var tidligere styremedlem i IBU og en av Bessebergs skarpeste kritikere.
- Den tidligere politietterforskeren, Greg McKenna, som er leder for Biathlon Integrity Unit (BIU), som på vegne av IBU har gjort sin egen etterforskning av Besseberg.
På papiret ser dette laget sterkt ut.
Men få av dem hadde særlig med egne erfaringer med Besseberg som omfatter selve tiltalen og det meste de visste om påstandene i de ti tiltalepunktene dreide seg om rykter eller andrehåndsinformasjon.
Oppklarte misforståelse om lommebok
Bøygard var den eneste som direkte opplyste om et tilfelle som er med i tiltalen. Han fortalte om en episode der han ble forsøkt bestukket av den kontroversielle russeren Aleksander Tikhonov i Holmenkollen, og som Besseberg har vært innom både i sin frie forklaring og i utspørringen i retten.
I Holmenkollen skal Bøygard ha fått en lommebok med en 500-euroseddel. Dette skal Bøygard ha protestert mot og han ga tilbake lommeboken til Tikhonovs store irritasjon. Han mente dette var et forsøk på bestikkelse.
I sin vitneforklaring oppklarte Bøygard en uenighet som aktoratet og Besseberg har kranglet om flere ganger i løpet av de to første ukene av rettssaken.
Aktoratet har koblet lommeboksaken til en minnepokal som Tikhonov prøvde å prakke på IBU i Holmenkollen og som skulle bære hans navn.
Aktoratet har hele tiden at de to hendelsene skjedde i 2013.
Bøygard kunne fortelle at lommeboksaken skjedde i 2013 og at pokalen ble presentert i 2014. Da dette kom fram nikket og smilte Besseberg fornøyd.
Han ble litt rødere i toppen da Bøygard kom med en ny opplysning i saken.
Han kunne fortelle at Besseberg hadde ringt Bøygard for å få til et møte med Tikhonov for å få han til å akseptere Tikhonov gave, det var i hvert fall det inntrykket man kunne få av Bøygards fortelling. Det var sånn de gjorde det i Russland fikk han vite.
At Besseberg i etterkant ikke gjorde noe med det Bøygard mente var en bestikkelse er en del av aktoratets bevisførsel for å vise at Besseberg ser lett på korrupsjon.
Ved siden av dette var Bøygard av den oppfatning at Besseberg hadde forandret karakter etter 2014 og blitt mer Russlandsvennlig, og han nevnte flere hendelser for å underbygge dette.
Dette var også gjennomgangstonen til Max Cobb og Olle Dahlin.
Ble anbefalt å skaffe damer og jaktturer
Max Cobb kom også med flere historier han hadde hørt om, og som aktoratet mener faller inn i et mønster.
Han kom med historier om blant annet utnyttelse av unge jenter og prostituerte og han nevnte en hendelse der han som leder for det amerikanske skiskytterforbundet ble anbefalt å legge til rette for jakt og damer for Besseberg hvis USA skulle ha sjanse til å få VM i skiskyting.
Men altså ingen direkte bevis eller førstehåndsinformasjon om Besseberg.
Cobb fortalte også om at Besseberg hadde avvist hans motstand mot russisk deltagelse etter alle dopingavsløringene som kald krigs-retorikk fra en amerikaner.
Olle Dahlin var i tillegg til sin bekymring for Bessebergs Russlandsvennlighet opptatt av hans arrogante oppførsel som president, mangel på åpenhet, særlig når det gjaldt budsjetter, og mangel på detaljer i styrereferater.
Dahlin snakket om at Besseberg alltid hadde flertall for sine standpunkter og at det var «the usual suspects» som var på hans side.
Og nå sitter han i Hokksund som vitne mot Besseberg i en alvorlig korrupsjonssak som hans arvtager.
Oppgjøret med Besseberg
Etter at Dahlin ble valgt til president i IBU i 2018 engasjerte han og resten av styret (med tilslutning fra Bøygard og Cobb) en uavhengig granskningskommisjon, som munnet ut i den såkalte Taylor-rapporten og som mange mener var et direkte karakterdrap på Besseberg.
Dahlin og resten av styret opprettet også BIU, som Greg McKenna leder.
Han var dagens siste vitne. Han kunne fortelle at de hadde tiltalt Besseberg for mange av de samme tingene som Økokrim har gjort og at de skal føre saken for Idrettens voldgiftsrett (CAS) på et tidspunkt som ennå ikke er bestemt.
Påstanden BIU har lagt ned er 1,1 millioner kroner i bot for omdømmetap for IBU, utestengelse fra alle verv i skiskyting resten av livet og en irettesettelse.
Med andre ord kan Anders Besseberg frikjennes i domstolen i Norge, men samtidig bli dømt for de samme sakene i idrettens eget rettsapparat.
Et interessant poeng i den sammenheng er at forrige gang Bessebergs advokat, Christian B. Hjort var forsvarer i en sak med en idrettspersonlighet var da han representerte Therese Johaug i nettopp CAS.
Kommentaren fortsetter under bildet.
Da rettsdagen var slutt kunne Hjort fortelle at han ikke skal representere Besseberg i CAS når den saken kommer opp, men at det er hans østerrikske advokat som skal føre den for Besseberg.
Sutrekopper?
Besseberg-saken er en sak der idrettens egne lover og regler (skrevne og uskrevne) møter det sivile rettsapparatet.
Og det er tydelige at aktoratet er på upløyd mark i denne saken. Det kan være til Bessebergs fordel.
Blant annet fordi de enten borer seg inn i detaljer som ikke virker særlige sentrale for saken og noen ganger glemmer de å stille spørsmål som vedgår saken og som de har brukt lang tid på å dokumentere.
Ett eksempel på det siste er at aktoratet måtte stille spørsmål om hva en teknisk delegert var (TD), en rolle som Max Cobb hadde de første årene i IBU. Det er blant annet et verv som skal sørge for riktige løypeprofiler under renn.
En av de ville jaktturene til Besseberg og som er en del av tiltalen foregår i sammenhen med en befaring med snøscooter i Tjumen i Russland. Dette er også en av turene den mye omtalte Eva skal ha vært med på.
Hvorfor fikk ikke Cobb spørsmål om hvorfor han ikke var med på eller hadde hørt om denne turen eller om det var vanlig at presidenten var med på en slik befaring?
Det gjenstår å se om disse vitnemålene styrker aktoratets sak eller om forsvaret greier å vri dette til sutring og hevn fra en gjeng mennesker som følte seg tråkka på da Besseberg var president. Og at sutringa dreier seg om saker som ikke er en del av tiltalen.