Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Saudi-Arabia invitert til Norden for å presentere sin VM-søknad: – Stiller spørsmål ved mangelen på rettferdig prosess og åpenhet

Jeddah, Saudi-Arabia (Idrettspolitikk.no): Generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken deltok på FIFA Summit i Jeddah i Saudi-Arabia på tampen av klubb-VM. Der fikk representanter fra de 211 fotballforbundene en oppdatering på hva som skjer i FIFA framover. Men ingenting om hvordan og hvorfor Saudi-Arabia er den eneste kandidaten til VM i 2034.

– Beslutningen om at anbudsprosessene for 2030 og 2034 bare skal omfatte ett bud, og at prosessene skal kjøre samtidig, var en avgjørelse tatt av FIFA Council (FIFAs styre, red.anm), uttaler Karl-Petter Løken til Idrettspolitikk.no etter FIFA Summit.

– Diskusjonen om temaet ble holdt i FIFA Council. Når resultatet av disse diskusjonene presenteres som om verdensmesterskapet allerede er delt ut, stiller vi spørsmål ved mangelen på rettferdig prosess og åpenhet.

Sjokkerte en hel verden

FIFAs styre sjokkerte en hel verden 4. oktober 2023 da de delte ut fotball-VM i 2030 til hele seks land på tre kontinenter (Marokko, Spania, Portugal, Paraguay, Uruguay og Argentina).

FIFA-presidenten sa at dette var et bevis på at FIFA var en samlende kraft og at de greide å stå sammen i en verden som blir mer og mer splittet.

Samtidig som FIFA-styret annonserte denne beslutningen ga de også tidsfrist til 31. oktober for å sende inn søknad til fotball-VM 2034, altså ca. 3 uker, og begrenset mulige kandidater til Asia og Oseania. De eneste reelle kandidatene var Australia og Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia sendte inn en intensjonserklæring bare noen timer etter FIFA-styrets beslutning og er nå det eneste kandidaten til å arrangere mesterskapet i 2034.

På dagstur til Jeddah

Karl-Petter Løken var på dagstur til Jeddah for å delta på FIFA Summit, som representant for NFF, men dro ikke på klubb-VM-finalen mellom Manchester City og Fluminense kvelden etter.

Fotballpresident Lise Klaveness prioriterte Champions League-kampen mellom Brann og Lyon i Bergen og dro ikke til Saudi-Arabia i det hele tatt.

Løken er oppgitt over beslutningen og er ikke glad for at beslutninger om VM i realiteten flyttes fra FIFA-kongressen til FIFAs styre.

– Dette ble presentert som et fait accompli, en gitt konklusjon, da starten på budprosessen ble annonsert med kun ett bud. Beslutningen om at bare forbund fra Asia og Oseania ville være kvalifisert til å by på 2034 og at budprosessen kunne starte med bare ett bud, var en avgjørelse tatt av FIFA Council.

– Vi stiller spørsmål ved mangelen på åpenhet i beslutningsprosessen, sier Løken.

Løken mener at denne prosessen og at det som skjer er det motsatte av det som ble lovet med de nye FIFA-vedtektene fra 2016; at prinsipper for godt styresett skulle være førende for driften.

DBU heller ikke hørt

Den nye danske direktøren for det danske fotballforbundet (DBU), Erik Rasmussen var også på FIFA Summit, og der var han sammen med den danske fotballpresidenten, Jesper Møller.

Rasmussen og Løken var sammen med blant andre Lise Klaveness i Qatar i slutten av november blant annet for å sjekke hvordan migrantarbeiderne i Qatar har det ett år etter fotball-VM.

LES OGSÅ: Migrantarbeidere straffet etter Klaveness-møte: – Vi bor i et fengsel

I et intervju med Sky Sports sa FIFA-president Gianni Infantino etter FIFAs styremøte i Jeddah noen dager før møtet Løken og Rassmussen var med på at alle forbund var hørt i forbindelse med beslutningen om VM i 2034.

Rasmussen benekter også, som Karl-Petter Løken, at DBU ble hørt i denne prosessen.

– De fleste FIFA-medlemmene er ikke medlemmer av FIFA Council, sa Erik Rasmussen til Ekstra Bladet etter FIFA Summit.

– Når du ikke er medlem av FIFA Council, er du lenger unna beslutningsprosessen. Så nei, vi ble ikke hørt.

LES OGSÅ: Gianni Infantinos skjulte agenda

Løken sier til Idrettspolitikk.no at NFF vil følge med på hva som skjer i VM-prosessen fram til FIFA-kongressen i Bangkok i Thailand, 17. mai i 2024.

– Vi forventer at den skisserte budsprosessen vil bli fulgt frem mot kongressen, og vi vil fortsette å kommunisere dette til FIFA, sier Løken.

– Selv om det ser ut til at avgjørelsen allerede er tatt, forventer vi at budsprosessen følges og minimumskrav oppfylles fra alle potensielle verter, og at alle relevante dokumenter fra både 2030 og 2034 anbudsprosesser blir offentliggjort før kongressen.

Invitert til Norden

Løken og NFF forventer at FIFA følger alle vedtatte prosedyrer og forventninger om for eksempel hvordan vertsnasjoner skal følge internasjonale standarder for menneskerettigheter.

– FIFA har klare krav til enhver vertsnasjon, slik det var for prosessen med verdensmesterskapet i 2026 og verdensmesterskapet for kvinner i 2023, og vi forventer at alle minimumskrav blir oppfylt og at prosessen følges nøye, sier Løken.

Karl-Petter Løken svarer ikke på om NFF eller de nordiske forbundene vil invitere den saudiske søknadskomiteen for å spørre dem ut om deres VM-søknad.

Men til Ekstra Bladet sier Rasmussen at han under et møte med Det saudiarabiske fotballforbundet (SAFF) og deres president, Yasser Al-Misehal, har invitert Saudi-Arabia til å presentere sine VM-planer for alle de nordiske fotballforbundene om åtte-ni måneder.

Artikkelen ligger åpent, men tegn gjerne abonnement for å støtte uavhengig journalistikk.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Samindra Kunti
Freelance-journalist med hele verden som arbeidsplass

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT