Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Besseberg-saken har forgreininger til Kina og FIFA

Idrettspolitikk.no: I Økokrims tiltalebeslutning mot tidligere IBU-president Anders Besseberg står det at jaktopphold og jakttrofeer var gratis for Besseberg og at de blant annet ble bekostet av Infront. Infront er et mektig kinesiskeid medieselskap med tette koblinger til FIFA.

- Annonse -

En av de største korrupsjonsskandalene i idretten er den såkalte International Sport and Leisure (ISL)-skandalen, som ble avslørt av den nå avdøde journalisten Andrew Jennings, og som viste at IOC, Det internasjonale friidrettsforbundet og FIFA betalte store summer i bestikkelser til mektige idrettstopper for å få eksklusive TV- og markedsføringsrettigheter.

Idémakeren til ISL var grunnleggeren av Adidas, Adi Dassler, men da den omfattende korrupsjonen ble avdekket, gikk ISL konkurs.

Økokrim drar inn Infront i tiltalen

Men opp av asken dukket Infront opp, i de samme lokalene som ISL.

Det er dette selskapet som nå kobles til korrupsjonsanklagene mot Anders Besseberg.

I Økokrims tiltalebeslutning står det:

I perioden 2009 – 2018 hadde Besseberg en stående avtale om å delta på jaktturer med eier og daglig leder i selskapet APF Marketing Services GmbH (heretter «APF»), som senere var konsulent for Infront Austria GmbH (heretter «Infront») og medlem av Infronts rådgivende organ. 

Jaktopphold og jakttrofeer var gratis for Besseberg og ble bekostet av vedkommende, dennes selskap eller av Infront. Jakten fant sted jevnlig én til tre ganger pr. år i Østerrike og/eller Tsjekkia på eksklusive jaktområder. 

Vanligvis mottok Besseberg også trofeer av dyrene han felte. APF og senere Infront hadde i denne perioden avtaler med IBU om markedsførings- og sponsorrettigheter til IBU skiskytingsarrangementer eller var i forhandlinger med IBU om slike avtaler, som Besseberg godkjente/signerte i egenskap av president i IBU.

I perioden 2011 – 2018 ved sin bopel i Norge disponerte Besseberg privat en bil av typen BMW X5 som Infront dekket leasingkostnadene for. Verdien av dette utgjorde ca. NOK 850 000.

Infront skriver en e-posten til VG at selskapet ikke er kjent med at selskapet APF Marketing Services, som Infront senere kjøpte, skal ha fasilitert eksklusive jaktturer der Besseberg deltok.

«At disse anklagene er en del av tiltalen mot Besseberg er nytt for Infront, og vi har iverksatt en granskning som utføres av eksterne jurister», opplyser Infront til VG.

Kinesisk eier og nevøen til Sepp Blatter

Infront Sports & Media er ikke noen hvem som helst i det internasjonale mediemarkedet og i tillegg til å knyttes til ISL, kan selskapet også knyttes til den store korrupsjonsskandalen i FIFA i 2015 og Kinas ambisjoner om å arrangere fotball-VM i 2030 eller 2034.

Infront ble i 2015 kjøpt opp av Wanda Group og Kinas rikeste mann Wang Jianlin, og med seg på lasset fikk de Phillippe Blatter, nevøen til daværende FIFA-president Sepp Blatter.

Den yngre Blatter er fortsatt en av sjefene i Infront Sports & Media og han ble etter oppkjøpet ansatt som direktør for Wanda Sports Holding.

Wang Jianlin hadde egne møter med Sepp Blatter før Blatter ble gjenvalgt som president på den mye omtalte FIFA-kongressen i 2015, der FIFA-hotellet ble raidet. Like etterpå måtte Blatter trekke seg på grunn av anklager om korrupsjon og det banet veien for Gianni Infantino.

I etterkant har et trettitals personer blitt dømt for korrupsjon nettopp i forbindelse med TV- og mediaavtaler.

Infront Sports & Media hadde i 2015 tv-rettighetene til 26 asiatiske land (deriblant Kina) til VM i Russland og rettighetene til VM i Qatar i 2022. De har også i dag alle rettighetene til FIFAs hospitality-program (Match Hospitality).

Alt dette ble forhandlet fram av Blatter med Blatter før kineserne tok over hele porteføljen.

Den første første sponsoravtalen Gianni Infantino inngikk som FIFA-president var nettopp med Wanda Group. Avtalen gjelder fram til VM i 2030 og er verdt flere milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utdrag fra kontrakten mellom FIS og ski-VM i Trondheim.

Koblinger til ski-VM

Infront kan også knyttes til medierettighetene i ski-VM i Trondheim i 2025. I 2018 kjøpte selskapet TV-rettigheter fra Det internasjonale skiforbundet (FIS). Året etter solgte de TV-biten til NENT (dag Viaplay), som i sin tur i 2022 inngikk en avtale med NRK om å dele på sendingene til ski-VM.

Men de fikk beholde rettighetene for eksponering på stadion og salg av hospitality-pakker. 

Infront har avtaler med de største internasjonale særforbundene og flere avtaler i med særforbund og mediebedrifter i Norge.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT