Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Vekten på Mo Salahs skuldre

- Annonse -

Bildet som gikk verden rundt i går og som skapte stor oppstandelse var brutalt. Farao- og Liverpool-spiller poserte sammen med Tsjetsjenias jernmann Ramzan Kadyrov på Akhmat stadion i Tsjetsjenias hovedstad Grosnyj. Enkelte kommentatorer var kjappe på tastaturet og lurte på Egypts store stjerne visste hva han holdt på med.

Svaret er at han ikke hadde noe valg. Han ble bokstavelig talt revet ut av sengen og tvunget til å stille opp.

Ifølge New York Times-journalist Jere Longman, ble Kadyrov så forbannet på Salah da han ikke stilte opp på Egypts første trening, at han dro til femstjerners hotellet Egypt bor på, vekte Salah som droppet fotballtreningen for å drive rehabilitering av skulderen sin, kjørte ham til stadion kun for å posere med ham foran åtte tusen tilskuere som hadde kommet for å se Egypts nye nasjonalsymbol.

https://youtu.be/3FgtHIyamZM

Video av den spesielle seansen på Akhmat stadion, 11. juni 2018.

Det var på ingen måte formildende at Kadyrov la hånden på Salahs høyre skulder for å skåne venstreskulderen, som ble skadet i den fatale duellen med Real Madrids Sergio Ramos i Champions League-finalen. Det var ikke noe pent syn og Salah skal ha vært svært ubekvem med hele situasjonen.

Presset på Mo Salah er enormt i forkant av mesterskapet i Russland. For det første kjemper han mot tiden for å bli frisk i skulderen som ble skadet i Champions League-finalen mot Real Madrid 26. mai. Skrekkscenarioet er at han ikke blir klar til noen av kampene i gruppespillet. Skjer det er det få som levner Egypt noen sjanse til å gå videre fra gruppespillet. Da er det bildet med Tsjetsjenias diktator det eneste vi sitter igjen med av Salah når Egypt setter seg på flyet hjem fra Russland.

Mo Salah er Egypts største stjerne og har blitt et samlende symbol for det egyptiske folk etter mange års uro og konflikt. Fremtidsoptimismen til egyptere hviler derfor på Salahs skjøre skuldre. Alle ønsker at bildet med Kadyrov skal viskes vekk med skåringer egyptere og Liverpool-supportere har blitt vant med i sesongen som har gått.

Og med det spesielle bildet på Akhmat stadion legges verdens samvittighet også på Salahs bør. Det er urettferdig og skylden må vi ene og alene legge på FIFA som har godkjent Tsjetsjenia som treningsleir før VM og det egyptiske forbundet som har valgt å dra dit.

Kadyrov er en versting i brudd på menneskerettigheter og han blir kalt Putins pitbull i Tsjetsjenia. Han har brutt alt som er av menneskerettigheter de årene han har vært leder.

Som mange egyptere er Kadyrov sunnimuslim og det kan være en grunn til at Egypt valgte å legge treninsgleiren nettopp dit. For Kadyrov er dette et PR-kupp av de sjeldne. Han blir av Vladimir Putin sett på som en stabiliserende faktor i et av Russlands mest urolige hjørner, en muslim man kan stole på.

Det er ikke første gang Kadyrov viser seg fram med store idrettstjerner for å skape et godt inntrykk av seg selv. I 2011 fikk han Maradona og det brasilianske laget som vant VM i 2002 til å komme til Grosnyj for å markere slutten på to tsjetsjenske kriger og han fikk den tidligere nederlandske stjernen Ruud Gullit til å lede sitt lokale fotballag. I 2017 var også bokseren Floyd Mayweather på besøk og ble fremstilt som Kadyrovs venn.

Mange menneskerettighetsorganisasjoner har advart mot å legge VM-forberedelser til Tsjetsjenia fordi det kun vil tjene makteliten i Tsjetsjenia. Bildet av Salah sammen med en av de verste menneskerettighetsovergriperne i Russland er et godt eksempel på at varslene var berettiget og nok et argument for mange om hvorfor det var dumt å gi VM til Russland.

Med slike bilder er det ikke bare Salah som brutalt blir revet opp fra søvnen i en luksuriøs seng. Det bør også være en vekker for alle dem som mener at vi kun bør fokusere på det sportslige når fløyta går i Moskva 14. juni.

Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT