Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Russland – Saudi Arabia: El Gasico

- Annonse -

De fleste tilskuere utenfor Russland og Saudi Arabia vil i kveld kikke mer opp på tribunen enn på gressmatta på Luzjniki stadion, der lag nummer 70 (Russland) og 67 (Saudi Arabia) på FIFA-rankingen sparker i gang årets fotball-VM, et VM mange mener ikke burde gått i Russland i det hele tatt.

På VIP-tribunen får vi se Russlands president Vladimir Putin side om side med Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman Al Saud. I forkant av kampen skal de ha et uformelt toppmøte og selv om de har lovet hverandre å ikke snakke om at Russland har trukket seg fra en avtale med OPEC, er det tydelig at fotball bare er rammen rundt noe som er mer viktig for de to statslederne. Dette er ikke fotballens El Clasico, men El Gasico.

Ved siden av lederne fra Russland og Saudi Arabia får vi også se offisielle representanter fra Aserbajdsjan, Armenia, Hviterussland, Bolivia, Kazakhstan, Kirgisistan, Libanon, Moldova, Panama, Paraguay, Rwanda, Tadjikistan, Uzbekistan og flere russiske utbryterrepublikker.

Og ikke bli overrasket om tidligere FIFA-president Sepp Blatter sitter midt mellom disse personene. Blatter er utestengt fra all fotball i seks år og har egentlig ikke lov til å sitte på en tribune som gjest i en offisiell fotballkamp, men det tror jeg både Vladimir Putin, Sepp Blatter og Putins nye venn Gianni Infantino glatt ser gjennom fingrene med. Det er tross alt de som bestemmer hva som er riktig og galt i fotballen.

Mange observatører mener at åpningskampen symboliserer alt som er galt iverden fordi de to landene er autoritære, bryter menneskerettigheter osv. Samtidig mener mange at man må skille mellom fotball og politikk i de 90 minuttene kampen spilles. Det er en holdning som også de som sitter på VIP-tribunen vil at du skal si, men som de ikke mener.

De elsker at alle kun bryr seg om fotball, mens de selv bruker de samme 90 minuttene til å pleie politiske forbindelser og flire av dem som har lag og statsledere som er over dem på FIFA-rankingen.

I et forsvar for fotballen i det VM-sirkuset drar i gang drar de fleste opp andre totalitære stater som har arrangert VM og som vi har gledet oss over, blant annet Argentina i 1978. Men det er en stor forskjell på VM i Argentina i 1978 og det vi ser i disse dager.

Russland, Saudi Arabia, Kina og Qatar og et par andre land ønsker ikke bare å arrangere fotball-VM for å vise seg fram for sin egen befolkning og resten av verden: de ønsker å ta kontroll over fotballen, de ønsker total dominans. Ikke fordi de bryr seg om fotball, men fordi det vil gi dem mer makt i den ekte geopolitikken.

Det blir spennende å se om FIFA-president Gianni Infantino og hans forgjenger Sepp Blatter blir å se sammen på tribunen på Luzjniki stadion i kveld. Infantino har tidligere hatt få problemer med å vise seg sammen med fotballedere som er utvist fra fotballbanen, som for eksempel hans forgjenger i UEFA, Michel Platini.

Du kan si mye rart om Blatter, men i dagens situasjon er det mange som ser tilbake på Blatters tid med en viss sympati. Sepp Blatter var ansvarlig for omfattende korrupsjon, men han hadde en idé om hvordan fotballen skulle utvikles og det var han som hadde styringen på denne utviklingen. Med Gianni Infantino er det motsatt, han blir styrt av andre, blant annet de to statslederne som ønsker sine lag velkommen på banen i kveld.

I sin tale til FIFA-kongressen fortalte Gianni Infantino om hvor mye bedre FIFA-skuta går i dag, sammenlignet med det den gjorde under hans forgjenger Sepp Blatter. Mange vil tvert imot hevde at det er mye verre stilt i dag. For ikke lenge siden støttet Gianni Infantino forslag om å etablere et nytt VM for klubblag og en ny landslagsturnering mot at FIFA fikk 25 milliarder dollar for hele pakka. Han ville ikke fortelle hvor pengene kom fra, men alle bankkontoer peker mot Saudi Arabia. Saudi Arabia skal også ha vært bak forslaget om å utvide VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 land, et forslag som ville ført til at Qatar enten mistet VM eller måtte dele det med andre land. Dette forslaget ble ikke stemt over på FIFA-kongressen i Moskva, men ideen er neppe lagt død. Dette er retningen fotballen går i mens alle sier at vi må glede oss over det som skjer på den grønne gressmatta.

Under åpningskampen kan Vladimir Putin også smile over at Gianni Infantino effektivt har satt en stopper for all dopingetterforskning i russisk fotball og at Infantino hyllet ham i sin åpningstale på kongressen og takket ham av hele sitt hjerte på vegne av alle fotballforbundene for hans innsats for fotballen.

Gjennomgående de siste tiårene gjør demokratiske land det bedre i fotball-VM enn autoritære og totalitære stater. Det er vanskelig å diktere god fotball. Men det bryr ikke autoritære ledere så mye om, så lenge de kan regjere over alle dem som tror at fotball kun er et spill.

Dette er bloggen om sport og politikk. Stort sett kommentarer, noen ganger nyheter, men alltid aktuell. Blogginga foregår på fritiden og ønsker du å gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT