Ledige stillinger
Ledige stillinger

«VM-kvalifisering med bismak»

KOMMENTAR: Norske medier tar det for gitt at Norge er klare for fotball-VM i 2026 og norske fotballsupportere har begynt å se etter billetter til USA, Canada og Mexico neste år. Men selv om det lysner for det norske herrelandslaget, ligger det mørke skyer også over dette mesterskapet. Og nå er det ikke bare migrantarbeidere som er i fare.

Del denne artikkelen:

Norges fotballforbund (NFF), det norske landslaget og norske fotballsupportere trodde at fotball-VM neste år skulle bli en etterlengtet pustepause mellom VM i Qatar i 2022, som bidro til en utmattende boikottdebatt, og en elleve års oppkjøring til fotball-VM i Saudi-Arabia i 2034 med de samme problemstillingene, men i ti ganger så stor skala.

Selv valget av VM i USA, Canada og Mexico virket mer demokratisk enn noen gang, selv om det foregikk i Moskva i forkant av VM i Russland i 2018. Det er det eneste mesterskapet for herrer som FIFA-kongressen har stemt over noen gang.

I ettertid har det riktignok kommet fram at Donald Trump, som da var inne i sin første periode som president og den ferske FIFA-presidenten Gianni Infantino som trakk i trådene, for at begge skulle få seg en enkel seier på hver sin hjemmebane.

Dette samrøret og partnerskapet har mildt sagt modnet seg og i dag er de to presidentene nesten for brødre å regne.

I forkant av VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar i mars 2021, på initiativ fra landslagstrener Ståle Solbakken, gjorde det norske landslaget en halvhjertet markering med t-skjorter der det sto Human Rights on and off the pitch.

Det var landslagets måte å markere sitt standpunkt til måten migrantarbeidere i Qatar behandlet på, problemer med å fronte andre former for menneskerettigheter og en oppfølging av det engasjementet fotballpresident Lise Klaveness hadde vist i saken.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Markering før VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar i mars 2021 Foto: Skjermdump TV2

Det paradoksale er at dette budskapet også kan brukes i forbindelse med fotball-VM i 2026 og det forestående klubb-VM i USA i 2025, som sparkes i gang 14. juni.

Ikke bare fordi VM neste år er et mesterskap som Norge mest sannsynlig skal delta i, men også fordi menneskerettighetsbruddene som nå bretter seg ut i USA er helt utenfor normalen i et demokrati.

Blir det verre i USA enn det er nå, skal du ikke se bort ifra at en ny boikottdebatt oppstår. Og da må NFF, spillere og supportere ta stilling til hva de mener, fordi Norge (mest sannsynlig) er kvalifisert.

Og når det går utover en fotballturnering i regi av FIFA har også NFF og andre fotballforbund en plikt til å engasjere seg. Det har spillerne også.

Da holder det ikke med t-skjorter foran enkeltkamper.

En knapp uke før klubb-VM sparkes i gang er det mye som ligner en unntakstilstand i Los Angeles.

Donald Trump har satt 2000 personell fra Nasjonalgarden i beredskap for å knuse protester mot at vanlige folk blir trakassert, fengslet og stuet bort av utlendingsmyndighetene (ICE), helt utenom normal saksbehandling.

Klubb-VM denne sommeren foregår i elleve byer og i Los Angeles skal blant annet det mexicanske laget Monterrey og det brasilianske laget Botafogo spille gruppespillskampene sine. Det kan blir uten supportere fra Mexico og Brasil, i hvert fall mindre enn det som kunne vært tilfelle.

Manchester City og Erling Braut Haaland spiller sine gruppespillkamper i Orlando i Florida, bare to timers biltur fra Donald Trumps Mar-a-Lago.

Billettsalget har vært elendig til dette klubbmesterskapet, som har blitt et prestisjeprosjekt både for Gianni Infantino og Donald Trump. Sistnevnte har til og med gått i villfarelsen av at dette er det egentlige VM.

Det er mange eksempler på hvordan Donald Trumps nådeløse og rettsløse raid mot migranter utspiller seg. For fotballsupportere fra mange land i USA er den allerede i ferd med å drepe fotballgleden.

Et eksempel er at brasilianske fotballsupportere i Boston i Massachusetts ikke lenger samles for å se favorittlaget sitt Flamengo på storskjerm fordi de frykter at utledningspolitiet skal komme og arrestere dem.

Flere av dem som samles på denne måten er i USA uten oppholdstillatelse, men måten raidene skjer på og vilkårligheten i arrestasjonene, gjør at alle frykter for at de kan bli tatt. De frykter rett og slett for livet sitt.

Og hva med fotball-VM neste år?

Estimatet er at 6.5 millioner vil komme til de tre vertslandene i 2026, og flesteparten til USA. Hvis de kommer inn.

For det nye strenge innreiseforbudet til Donald Trump vil ramme mange som ønsker å se landslaget sitt i både klubb-VM og fotball-VM.

For det første har de nye reglene ført til mye lenger ventetid på visumsøknader. Selv om du søker allerede nå, er det ikke sikkert at søknaden er ferdigbehandlet før mesterskapet starter i 2026.

Ifølge New York Times har saksbehandlingstiden for visumsøknader blitt sterkt forsinket fordi Trump-administrasjonen helst vil ansette amerikanere til å foreta prosessen og nektet folk som har erfaring med å arrangere fotball-VM innreise til USA.

Samtidig er borgere fra 12 land nektet innreise til USA. Ett av landene er Iran, det første landet fra Asia som kvalifiserte seg til mesterskapet. Dette kommer til å gjelde flere land når kvalifiseringen er ferdig.

På en pressekonferanse, sammen med Gianni Infantino gjorde Trump det klart at innreiseforbudet ikke gjelder utøvere og støtteapparat, men unntaket gjelder ikke supportere.

Og når du vet hvor følsom og uforutsigbar Trump er, kan han sikkert endre på dette, også, på kort varsel. Da tenker jeg på utøvere og støtteapparat.

I de siste VMene har FIFA greid å gjøre billettkjøp til en minivisumsøknad. De som har billetter, får innreise. Dette gjaldt både Russland og Qatar. Dette har FIFA ikke greid å få til i USA.

Kombinasjonen av lite interesse for klubb-VM med 32 lag og usikkerheten rundt innreise har ført til et katastrofalt dårlig billettsalg.

Det har gjort at FIFA har redusert prisene dramatisk, og ansatt influenseren Fabrizio Romano til å jasse opp turneringen på sin Saudi-Arabia-sponsete YouTube-kanal. Det spørs om det hjelper på noe annet enn lommeboka til italieneren.

Det hvite hus har tilsynelatende vist stor interesse for neste års VM. President Trump har etablert en arbeidsgruppe han selv leder, og FIFAs president, Gianni Infantino har latt den amerikanske presidenten få ha klubb-VM-trofeet stå på pulten i Det ovale kontor (i hvert fall en tro kopi).

På et møte i arbeidsgruppen i mai sa visepresident JD Vance at supportere kunne se frem til en «sømløs opplevelse» når de besøker USA, og forventet besøkende fra rundt 100 land.

Men han kom også med en advarsel: «Når tiden er ute,» sa han, «må de reise hjem.»

Denne gangen er det ikke noe fjernt som emiren av Qatar som står i spissen for et mesterskap og migrantarbeidere fra Asia som er ofrene i et land som Norge IKKE skal spille fotball i.

Vi snakker om USA, der immigranter fra alle verdenshjørner blir jaktet på og nasjonalgarden blir satt inn for å stoppe fredelige protester, og der FIFA-presidenten pleier jevnlig omgang med han som har ansvaret for alt dette og som sier at han er stolt over alt den amerikanske presidenten foretar seg.

Hvem i NFF og på det norske landslaget tør si noe om dette når kvalifiseringen endelig er i boks? Og hva er NFFs plan hvis dem som kjøper billett til et etterlengtet mesterskap ikke tør å bruke billetten sin eller blir stoppet på vei inn i USA for å se fotballaget de elsker?

#LES MER#

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Del denne artikkelen:

Related Articles

FØLG OSS

1,307FansLik
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT