Ledige stillinger
Ledige stillinger

«Kirsty Coventry slo knockout på konkurrentene – IOC-president Bach fikk etterfølgeren han drømte om»

KOMMENTAR: Den 10. IOC-presidenten er historisk på flere måter. Kirsty Coventry er den første kvinnelige IOC-presidenten. Hun er den første fra Afrika (Zimbabwe). Hun er også den yngste IOC-presidenten siden komiteens grunnlegger Pierre de Coubertin ble president som 33-åring i 1896. Og hun er Thomas Bachs utpekte etterfølger.

Del denne artikkelen:

Det var vanskelig å tyde ansiktsuttrykket til IOC-president Thomas Bach og IOC-direktør Christophe De Kepper da de fikk stemmetallene etter første valgomgang på IOC-sesjonen i Costa Navarino i Hellas.

Thomas Bach sa kort at det var valgt en ny IOC-president og kalte alle tilbake om en halvtime og De Kepper pludret med leppene og det så ut som lufta hadde gått ut av ham.

Dette er en måte å vise lettelse på blant toppene i IOC.

Dette var valget Thomas Bach håpte på og som han garantert har jobbet i kulissene for å få til.

Coventry har i flere år vært enn lojal støttespiller til Thomas Bach og mange har beskrevet henne som Bachs kronprinsesse.

Og hun slo knockout på de andre kandidatene og med akkurat så mange stemmer som hun trengte for å vinne i første valgrunde.

Det var 97 stemmeberettigete i den første valgomgangen og for å gå av med seieren allerede da trengtes 49 stemmer. Det var akkurat det hun fikk. Mange hadde spådd at hun måtte få absolutt flertall i første runde for å gå av med seieren. Det var akkurat slik det gikk.

Nestemann var Juan Antonio Samaranch jr., som fikk 28 stemmer.

Coventry og Samaranch jr. var sammen med Sebastian Coe av mange regnet som de tre favorittene og mange utenfor IOC mente at Sebastian Coe var den beste kandidaten.

Men Coe fikk bare 8 stemmer!

Kommentaren fortsetter under bildet av stemmetallene.

Han er ingen populær figur i den innerste IOC-kretsen.

Som president i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har han vært tøff i kampen mot russiske dopere og mot Russland etter fullskalainvasjonen av Ukraina.

Det er det mange i IOC som ikke har likt.

De har sett på han som altfor egenrådig og ikke en mann som kjemper for de olympiske idealer. At WA delte ut premiepenger til vinnere i OL i Paris i fjor har ikke gjort det noe bedre. I IOC er man ikke interessert i at utøverne får en del av kaka.

Coe er også upopulær hos enkelte nasjoner fordi han er brite. Det er derfor svært symboltungt at en kvinne fra en tidligere britisk koloni vinner over en britisk idrettshelt.

Og så kan det hende at en del av IOC-medlemmene ønsket seg en kvinnelig leder. Totalt er det 48 kvinner i IOC i dag. Mange av dem har nok stemt på henne.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Norske Kristin Kloster Aasen gratulerer den nye IOC-presidenten med seieren. Foto: IOC/Greg Martin.

Hun vil garantert gjøre alt hun kan for å ta vare på ettermælet til Thomas Bach og føre hans politikk videre.

Kirsty Coventry er 41 år, men har lang erfaring som utøver, politiker og som en del av IOC. Hun har sju OL-medaljer, to av dem gull fra Aten (2004) og i Beijing (2008). I tillegg tok 41-åringen mange VM-medaljer og satte flere verdensrekorder.

Siden 2018 har hun vært minister for ungdom, idrett, kunst og rekreasjon i hjemlandet Zimbabwe. Hun har ikke bare fått skryt.

Hun har fått kritikk for at hun bryre seg mer om det som skjer i IOC og utlandet og ikke i sitt hjemland.

Samme dag som hun ble valgt til IOC-president spiller Zimbabwe hjemmekamp i VM-kvalifiseringen i fotball i Sør-Afrika fordi Zimbabwe ikke har en stadion som er godkjent.

Hun har vært medlem av Verdens antidopingbyrås (WADA) styre og har sittet i WADAs utøverkomité.

Allerede i 2013 ble hun valgt inn i komiteens utøverkommisjon og fikk IOC-medlemskap. Fra 2021 har Coventry vært ordinært medlem, og siden 2023 har hun sittet i styret, blant annet sammen med det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen.

Det er spesielt at en minister i en regjering blir IOC-president.

Kristy Coventry har i mange intervjuer lagt vekk på at idretten skal være nøytral og blir av mange oppfattet som en idrettspolitiker som ønsker at russere skal få delta i idretten igjen så raskt som mulig.

Hun har også tatt klart standpunkt i debatten om transpersoner i idretten. Hun mener at konkurranser i kvinneklassen bør forbeholdes biologisk fødte kvinner, og at transkvinner ikke bør delta i disse klassene.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Del denne artikkelen:

Related Articles

FØLG OSS

1,307FansLik
- Annonse -

SISTE NYTT