Ledige stillinger
Ledige stillinger

«VAR har skapt en «damned if you do, damned if you don’t»-situasjon»

DEBATT: Et av de underligste argumentene jeg ofte hører fra ja-siden i VAR-debatten er at «teknologien vil uansett fortsette å utvikle seg». Underforstått: Dette toget går uansett, og vi må bare akseptere at teknologien skal brukes.

For det første sier ikke dette argumentet noe som helst om hvorvidt VAR faktisk fungerer. Ny teknologi utvikles kontinuerlig i samfunnet, men vi har alltid en kritisk refleksjon rundt hva som er god og dårlig bruk av den. Slik må det også være i fotballen.

Enda viktigere er det at teknologisk utvikling ikke kan løse de grunnleggende problemene med VAR.

Etter mitt syn er den største feilen i bruken av VAR i norsk fotball – i tillegg til måten det ble innført på – at terskelen for involvering er satt altfor lavt. Dette gjør at VAR tar langt større plass i flere kamper enn opprinnelig forespeilet.

Jeg pleier å si det slik: VAR skulle være et verktøy for dommerne, men har blitt en egen aktør som påvirker kampene i altfor stor grad.

Dette har skapt en «damned if you do, damned if you don’t»-situasjon, der det blir diskusjoner både når VAR griper inn, og når det ikke gjør det. Man kan selvsagt skylde på kranglete supportere, men hovedproblemet ligger i at lista er lagt så lavt at det stadig oppstår reelle diskusjoner om hvorvidt VAR burde vært brukt eller ikke.

Denne praksisen svekker også argumentet om rettferdighet, som ja-siden ofte bruker. Når VAR involveres i en rekke situasjoner med klare innslag av skjønnsvurdering, blir det uklart om intervensjonen faktisk fører til en mer rettferdig avgjørelse.

Nylig har dommersjef Terje Hauge kastet seg inn i VAR-debatten og trukket frem eksempler fra egen karriere – avgjørelser som fortsatt forfølger ham flere år senere. Men dette er ikke hovedproblemet med VAR.

Det største problemet er ikke de spektakulære enkeltsituasjonene, men summen av alle de små inngripene som gjør at VAR blir en forstyrrende faktor i altfor mange kamper.

Under EM så vi at teknologisk utvikling gjorde offsideavgjørelser raskere, men det hadde en uheldig sideeffekt: Ekstremt marginale situasjoner, ned på millimeternivå, fikk stor betydning. Mange av oss vil si at dette ikke gjorde fotballen bedre – det strider snarere mot den opprinnelige ideen bak offside-regelen.

Derfor er det bekymringsverdig at Lise Klaveness og forbundsstyret så enkelt slår fast at VAR fungerer, og at man innenfor en relativt lav kostnadsramme skal «videreutvikle» systemet.

De grunnleggende problemene med VAR handler ikke om teknologi, men om hvordan den brukes og hvor mye den griper inn i spillet. Dette løses ikke ved å videreutvikle teknologien – verken dyrt eller billig.

Egil Elling Ellingsen
Viking-supporter plassert på langsiden

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
- Annonse -

SISTE NYTT