Det var en avslappet og smilende styreleder, Cato Haug som presenterte VAR-beslutningen på NTF eiermøte 22. januar.
Kanskje fordi det ble mindre dramatikk enn det mange hadde fryktet. Og kanskje fordi beslutningen han presenterte ga rom for tvil om hvordan beslutningen skal tolkes.
På eiermøtet til NTF (som består av de 32 klubbene i de to øverste divisjonene i herrefotballen) ble det stemt over om de ønsker å videreføre VAR (Video Assistant Referee) i norsk fotball eller ikke.
Resultatet av avstemningen viste at et flertall av klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen ikke ønsker å videreføre VAR i norsk fotball.
Men Cato Haug var snar med å påpeke at flertallet av klubbstyrene i sine innstillinger reflekterer «en optimisme rundt VAR som teknologi.»
Klubbene skulle ta stilling til voteringsforslaget «Ønsker din klubb en videreføring av VAR i Eliteserien? JA/NEI».
19 klubber stemte nei til å videreføre VAR. 13 klubber stemte ja til å videreføre VAR.
Dette stemmer overens med beslutningene som de forskjellige klubbene har gjort den siste tiden.
Det var altså ingen klubber som gikk imot vedtak i sine respektive klubber, slik noen fryktet.
Og det er ikke her hunden ligger begravet.
Før pressekonferansen kunne VG avsløre at ni klubber hadde bedt om følgende ordlyd, som skulle sendes over til NFF:
«NTF ber om at NFFs styre innstiller til, og at forbundstinget vedtar, avvikling av videoassistert dømming («VAR») så snart som mulig og at VAR ikke brukes i Eliteserien 2025».
De ni klubbene var etter det VG kunne erfare Haugesund, Vålerenga, HamKam, LSK, Stabæk, Start, Rosenborg, Strømsgodset og Skeid.
Dette tilleggsforslaget falt.
Vi ble fortalt at én annen klubb fremmet et annet tilleggsforslag.
Ordlyden i det forslaget var:
«NTF ber om at NFFs styre innstiller til, og at forbundstinget vedtar, avvikling av videoassistert dømming («VAR») så snart som mulig.»
Altså å ikke fjerne VAR i år. Det kan også bety på ubestemt tid.
Forslaget ble vedtatt med 17 mot 15 stemmer.
Det var Tromsø IL som kom med forslaget som ble vedtatt, kunne Cato Haug fortelle Idrettspolitikk.no.
– Det de sa var at de synes konsekvensen som ikke er utredet på å fjerne allerede i 2025 var for stor. De visste ikke svaret på hva det betyr. Så derfor ville de at det skulle være litt mer rom for å finne ut konsekvensene før man tok et så tydelig standpunkt, var begrunnelsen til Tromsø, sier Haug til Idrettspolitikk.no.
Med andre ord mente Tromsø og de 16 andre som stemte for dette at VAR-rapporten som Raymond Johansen leverte i fjor har huller. Det trengs flere utredninger, ifølge dem.
Det er en måte å kjøpe seg tid på.
Kostnadene av å forbedre VAR står svart på hvitt i VAR-rapporten. Samlet sett er summen svimlende:
- 25 millioner kroner for VAR-teknologi (økning fra minimum fem til åtte kameraer),
- 36 millioner kroner for mållinjeteknologi (som Eliteserien ikke har)
- 5 millioner kroner for offsideteknologi (sensorer på spillere), og
- 10.1 millioner kroner for sensorer på ballene
Med andre ord minimum 25 millioner kroner eller maksimum 75 millioner kroner per år for full pakke. Dette kommer i tillegg til ca. 17 millioner kroner som NTF og NTF bruker i dag.
«Missing link» eller detaljen som ikke er med i verken VAR-rapporten eller i den informasjonen NTF ga på pressekonferansen etter eiermøtet er kostanden TV2 kan påføre norsk fotball hvis VAR fjernes.
I VAR-rapporten står det:
Å avvikle VAR kan i teorien føre til at mediepartneren vil kreve en kompensasjon eller reduksjon i sin betaling. Denne risikoen er primært knyttet til de nevnte avtalerettslige forholdene. Fordi arbeidsgruppa ikke har tilgang til de faktiske avtalene mellom TV 2 og TV 2s underleverandører er det ikke mulig å tallfeste denne risikoen.
Og han sa også at han hadde stor forståelse for at TV2 ikke har oppgitt dette, før en eventuell rettstvist mellom NFF/NFT og TV2.
Cato Haug forteller at de ikke har snakket med TV2 om temaet.
– TV2 har uttalt at de ønsker å sitte ganske rolig å lytte til hva fotballen ønsker. Det tror jeg de kommer til å gjøre i hvert fall helt til det er en beslutning.
– Og så er jo vi to parter, TV2 og oss og det vil være unaturlig at TV2 er tydelig på det før det er en reell problemstilling.
Også Haug sier til Idrettspolitikk.no at NTF ikke har fått vite noe om et eventuelt erstatningsbeløp TV2 kan kreve hvis VAR skrotes og han sier han ikke har noe bedre tall enn antagelser basert på TV2s investeringer.
De antagelsene er fortsatt en hemmelighet.
Det er mer enn merkelig at dette ikke er informasjon som er en del av debatten.
Når disse kostandene ikke er kjent, kan VAR-tilhengerne bruke dette som et ris bak speilet og skjule seg bak forretningshemmeligheter og krav om ytterligere utredninger. Og VAR-tilhengerne kan lage bråk om hvorfor de ikke får innsyn.
Skal beslutningen om VAR tas på et godt grunnlag bør denne eventuelle kostnaden være en del av debatten og ikke trekkes opp av hatten når alle klubber har gjort sine vedtak og delegatene sitter på Fotballtinget første helgen i mars og skal trykke på stemmeknappen.
Penger og særlig store pengesummer har en lei tendens til å få folk til å endre mening ganske fort.
PS: Til opplysning kan det tilføyes at Bodø/Glimt deltok fysisk på eiermøtet i NTF.