Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Det enkleste hadde vært å legge VAR på is»

KOMMENTAR: Følelsene til norske supportere skal nå utredes i tre måneder og så skal det tas stilling til på Fotballtinget i mars neste år.

Det første som slo meg da NFF presenterte Raymond Johansen som utvalgsleder for VAR-utvalget som skal komme med sin analyse om tre måneder var: Er det ikke nok problemer i verden for en generalsekretær i Norsk Folkehjelp til at han ikke bør bruke energi på å løse VAR-floken i Norge?

Folk slaktes ned i Gaza, det er krig i Ukraina, det ulmer og brenner flere steder i Afrika og det er utfordringer i frivilligheten i Norge. Og så skal du bruke all fritid på å utrede VAR i Norge?!

Les VAR-utvalgets mandat her.

Utvalgsarbeid på fritiden

Etter litt nøling kom det fram at Raymond Johansen får 200.000 for helgearbeid for NFF de neste månedene, mens resten av utvalget jobber gratis.

Det er ingen tvil om at Raymond Johansen har bøttevis med erfaring som kan komme godt med i et slikt utvalgsarbeid.

Allikevel kan det hende at noen i den harde kjernen allerede før utvalget er i gang blir litt skeptisk når utvalgslederen presenteres som «fotballmann som verken er for eller mot VAR».

I VAR-saken er NFF drevet fra skanse til skanse og egentlig burde prosessen framover vært ganske enkel: De burde lagt VAR på is rett etter årets sesong og brukt utvalget til å vurdere om de skulle gjeninnføre VAR eller ikke.

Det var NFFs forbundsstyre som vedtok innføring av VAR i 2021 og nå ber de Fotballtinget i mars neste år om å gjøre en beslutning om de skal fjerne VAR eller ikke, basert på Johansen-utvalgets analyse.

Her er det noe som skurrer.

Burde man ikke begynne på nytt og så laget en analyse som grunnlag for å innføre VAR?

Kanskje dette er utredningen som NFF har snakket om, men som de aldri har greid å presentere for dem som har spurt om den?

Dette er et kjernepoenget i kritikken mot NFF i denne saken.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Leder av Arbeidsgruppe VAR Raymond Johansen omflakket av fotballpresident Lise Klaveness (til venstre), NFF-styremedlem Gunhild Lærum og NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken. Foto: NFF

NFF og TV2 burde legge alle kort på bordet

NFF har i mange vendinger gitt omtrentlig informasjon, har gitt uklare svar og forskjellige aktører i fotball-Norge har skjøvet ansvaret over på hverandre. Det er også skapt et inntrykk av at TV2 vil straffe NFF økonomiske hvis de fjerner VAR.

Hvorfor kunne ikke NFF og TV2 innkalt til en pressekonferanse der de framla innholdet i medieavtalen, fortalte oss hvilke prosesser som hadde vært utført, gitt oss svar på hva NFF og TV2 har sagt og gjort i denne saken og lagt seg flate og sagt at dette har vært en uverdig og håpløst løst sak?

Istedenfor fikk vi en hasteinnkalt pressekonferansen i spillertunnelen på Ullevaal Stadion like før tre norske fotballag skulle ut i kvalifisering i Europa-cupene og mellom OL-semifinalen i sandvolleyball med Mol og Sørum og OL-semifinalen i håndball med Norge.

Tok man hensyn til at Raymond Johansen hadde fri akkurat da eller hva? Tok man hensyn til TV2? Merkelig var det i hvert fall. Og presseoppmøtet var ikke uventet skralt.

I den sammenheng er det kanskje verdt å nevne en liten detalj.

TV2 – som er rettighetshaver – publiserte en artikkel om VAR-utvalget 19:21, 39 minutter før pressekonferansen startet (den er nå oppdatert).

Der «erfarte» TV2 at Raymond Johansen ville bli utvalgsleder, de kom med navnene på flere av utvalgsmedlemmene og hadde uttalelser fra TV2s kommentator Mina Finstad Berg om hvordan Johansen passet til dette oppdraget.

Det er lett å tenke at VAR-utvalget Raymond Johansen skal lede de neste tre månedene er et nytt Qatar-utvalg. Men det er det ikke.

Ingen konklusjoner

For det første skal de ikke komme med en innstilling, slik Mollekleiv-utvalget ble bedt om når det gjaldt boikott av VM i Qatar.

– Det er utrolig deilig å ha fått et mandat der man ikke skal ta stilling. Vi skal grave oss ned i alle faktaene. Det er helt sikkert ulike oppfatninger i denne gruppen, men vi skal danne et faglig grunnlag og snu alle steiner, sa Johansen på pressekonferansen.

Det er en fordel for de to supporterne som er med i utvalget.

Forrige gang bidro supporterne med å legitimere et utvalg der de var uenig i konklusjonen (selv om de fortsatt var for boikott da utvalget la fram sin innstilling).

Det var et smart trekk av NFF da. Det skjer ikke denne gang. Det betyr at supporterne nå har ryggen fri.

Det er også en annen forskjell fra Qatar-utvalget. I VAR-utvalget er det ingen som kommer utenfra fotballen. Det var det i Qatar-utvalget.

Hvis for eller mot VAR er et teknologisk spørsmål eller et juridisk spørsmål, hvorfor er det ingen i utvalget med kompetanse på disse områdene og som kommer utenfra og kan gi noen andre perspektiver enn dem som allerede har et liv i fotballen?

Dette er ekspertise som de nå må hente utenfra.

Les også: «Qatar-utvalget skjønner ikke hvordan FIFA fungerer»

Drevet fram av supporterne

Supporterne har vært svært viktig også i denne saken. Uten dem hadde det aldri blitt noen ordentlig debatt om Qatar-VM. Og uten supporterne hadde det aldri blitt innkalt til en pressekonferanse i spillerslusa på Ullevaal Stadion torsdag kveld kl. 20:00.

Supporterne lærte mye av Qatar-engasjementet og har i VAR-saken videreført strategien de brukte da. Dette har lagt mer press på klubbene og NFF og det har presset NFF til å sette ned et VAR-utvalg. På den måten er Johansen-utvalget en delseier for supporterne.

Qatar-saken var et samvittighetsspørsmål for mange supportere og en utløsende faktor for protester etter flere år med saker der de var misfornøyde. Men Norge kvalifiserte seg aldri til VM og derfor ble boikottspørsmålet bare teori.

I denne saken snakker vi ikke lenger om teoretiske problemstillinger. De eneste klubbene og supporterne som garantert blir kvitt VAR nå er de som rykker ned til Obos-ligaen. Alt annet er foreløpig konstant.

Kjøper seg tid til mer bråk?

Som i Qatar-spørsmålet kjøpte NFF seg tid og legitimitet ved å ansette Sven Mollekleiv som utvalgsleder.

Han hadde troverdighet i migrantarbeiderspørsmål og andre menneskerettighetsspørsmål og mange undertegnede snakket med i arbeidet med dokumentarfilmen Kampen om sannheten, som handlet om den norske Qatar-prosessen, sa at de stolte på ham og derfor var mot boikott.

Den legitimiteten tror jeg neppe Raymond Johansen har i denne saken.

For her dreier det seg ikke om dem, men om oss. Supporterne lever med VAR hver dag hele året.

Selv om NFF nå gjør alt de kan for å skaffe seg legitimitet i neste VAR-avgjørelse er det en fare for at et slikt utvalgsarbeid bare forlenger bråket om VAR i norsk fotball og at de bruker opp ressurser i et spørsmål som egentlig har et enkelt svar:

VAR kan forbedres ved å bruke mer penger på kameraer og opplæring av dommere og det kommer fortsatt til å bli gjort feil.

Spørsmålet er hvilke feil vi aksepterer.

Det er et spørsmål Fotballtinget eller forbundsstyret i NFF ikke greier å svare på, selv ikke etter tre måneder med utvalgsarbeid på fritiden.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT