Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nå blir pyro lov på norske kamper – supportere oppfordrer til indrejustis på tribunen

Idrettspolitikk.no: Norsk fotball har fått tillatelse av myndighetene til å bruke bluss og røykbokser på kamp. Det grønne lyset kommer med strenge rammer.

Anders Kjellevold, styreleder i Norsk Supporterallianse (NSA), gleder seg over vedtaket.

– Dette er et stort gjennombrudd! Det er noe vi har jobbet for i mange, mange år. Etter hva jeg har sett, er det en avtale som gjør at jeg tror det kommer til å fungere veldig bra for supportere på kamp, sier han til TV 2.

«Ikke fritt frem, regler gjelder»

I flere år har det vært debatt om bruk av bluss på norske fotballtribuner. Mange fotballsupportere har ønsket seg en lovendring som åpner for bruk av bluss.

«NSA kommer til å jobbe sammen med supporterklubbene for å finne ut hvordan reglene skal omsettes i praksis.», utdyper NSA på Twitter/X om hvordan de skal forvalte pyro-tillatelsen.

Samtidig presiserer NSA at det ikke er fritt fram for supportere å fyre av bluss og røykbomber på norske kamper.

«I første omgang er det viktig å presisere et par ting:

  1. Det er ikke fritt frem, regler gjelder.
  2. Det må søkes om tillatelse og gjennomføres sikkerhetstiltak. De organiserte supportermiljøene er gode på pyro og er opptatt av sikkerhet, så det skal gå bra.»

– Strenge begrensninger

I starten av april var Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og Norsk Supporterallianse (NSA) i møte med regjeringen. Til stede var blant andre justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og kulturminister Lubna Jaffery (Ap).

Dispensasjonen fotballen søkte om og som nå er innvilget er et pilotprosjekt og at en tillatelse vil bli gitt for en tidsbegrenset periode og evaluert underveis.

– Med denne dispensasjonen følger det krav, og når de kravene følges mener vi det er forsvarlig å gi dette et forsøk. Klubbene får et mer effektivt verktøy til å forebygge og håndtere bruk av pyroteknikk på fotballkamper, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om den nye ordningen.

Mehl håper og tror at supporterne viser seg tilliten verdig, og at dette blir et vellykket prøveprosjekt.

Det samme gjør kultur- og likestillingsminister, Lubna Jafferey (Ap).

– Bruk av bluss er en del av supporterkulturen i Norge. Det skaper en fin stemning og ramme rundt fotballkamper, forutsatt at det brukes på en trygg og forsvarlig måte. Som et prøveprosjekt blir røykbokser og bluss tillatt på norske tribuner på de to øverste nivåene, så lenge reglene følges, sier kultur- og likestillingsminister Jafferey om bruk av pyro.

Jafferey sier hun gleder seg til å se norske supportere levere fantastisk stemning innenfor trygge rammer.

– For oss har det også vært viktig å ha dialog med idretten om dette, og å finne frem til en god løsning i fellesskap som både ivaretar supporterkultur og sikkerhet, sier hun.

– Takknemlige

Norsk Toppfotball (NTF) var med på søknaden og de er også begeistret.

– Med dispensasjonen får klubbene et mer effektivt verktøy til å forebygge og håndtere farlig bruk av pyroteknikk. Vi ser fram til at klubbene får implementert rammeverket som er utarbeidet og gleder oss til godt organiserte og lovlige supportershow, sier administrerende direktør Jens Haugland i NTF.

– Vi er takknemlige for at myndighetene har tatt oss på alvor, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Viking. Han er også styremedlem i NTF.

Gjelder for sesongene 2024 og 2025

Dispensjonen gjelder for kamper i Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppserien og 1. divisjon kvinner, og for bruk av håndholdte bluss og lignende i kategori P1.

Dispensasjonen gis for en tidsbegrenset periode for sesongene 2024 og 2025. Det gis i denne perioden også dispensasjon til bruk ved nødvendig opplæring, demonstrasjon og informasjonstiltak utenfor kamper, og den gis under forutsetning av at det arbeides aktivt fra klubb- og forbundsnivå for å redusere den ulovlige bruken av pyrotekniske artikler.

Regjeringen viser i den forbindelse til at hovedformålet med prøveordningen vil være å se om dette kan redusere den ulovlige og ukontrollerte bruken av pyrotekniske artikler.

Ber om indrejustis på tribunene

NSA gir honnør til norske myndigheter og flere i norsk fotball for at pyro nå blir tillatt.

«Dette vedtaket kommer som følge av politisk vilje. Justisministeren og kulturministeren kunne lukket øynene for problemstillingen, men har valgt å lytte til fotballfamilien. Ikke minst ser de at dette er veien å gå for tryggere tribuner. Det fortjener de stor honnør for.», skriver de på Twitter/X.

De takker NFF, Norsk Toppfotball og Toppfotball kvinner fordi de tok supporterne med i prosessen, løftet saken politisk og sendte inn søknaden.

«Uten dette arbeidet, ingen dispensasjon.», skriver de.

«Nå begynner jobben for alvor. To viktige forutsetninger for å lykkes er godt samarbeid mellom klubbene og supporterne, og indrejustis på tribunen. Dette skal vi få til!»

Les mer: Nå blir pyro lov på norske kamper – supportere oppfordrer til indrejustis på tribunen
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
NTB, logo
NTB
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT