Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

NFF svarer på pyrokritikk: – For NFF vil sikkerheten til barn og voksne alltid ha førsteprioritet

I et debattinnlegg på Idrettspolitikk.no 10. april går Bjørnar Posse Sandboe til kraftig angrep på NFF for sin tilnærming til pyro under fotballkamper. Nå får han svar av NFF.

– Det er bare å erkjenne at vi har en annen inngang til denne problematikken enn NSA, kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik til Idrettspolitikk.no.

Ønsker å ivareta sikkerheten

Haavik mener at NFF med sin restriktive holdning til pyro på kamper bidrar til å ivareta sikkerheten til barn og voksne når de er på kamp.

– For NFF vil sikkerheten til barn og voksne alltid ha førsteprioritet. I de fleste europeiske land er det totalforbud nettopp på grunn av sikkerhet. I Norge er det mulig å få godkjent søknader på nærmere angitte vilkår. Det er flere som er uenige i det også.

– Opp gjennom årene har NFF fått flere henvendelser fra foreldre som reagerer på at de og barna har pustet inn røyk fra pyro på tribunen, sier Haavik.

Vil aldri bli 100% trygt

Posse Sandboe er tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA), styreleder i Stabæk Support og er sertifisert forhandler av pyroteknikk gjennom Norsk Brannvernforening og debattinnlegget, skriver han at det ikke er mulig å produsere rapporter om pyro som viser at det er helt trygt. Men at dette også gjelder andre ting i samfunnet.

– Det er rett og slett ikke mulig å utelukke at det kan skje uhell og skader, skriver han.

Posse Sandboe er spesielt kritisk til NFFs bruk av Dr. Tom Smith på et foredrag i mars og hans bruk av illustrasjoner av skader ved bruk av pyro. Smith er UEFAs ekspert på pyro.

Tvilsom bildebruk

To av de mest groteske bildene som ble brukt som illustrasjon på skader ved bruk av pyro hadde ingenting med fotballkamper å gjøre.

Dr. Smith er UEFAs ekspert på pyro og foredraget han holdt for NFF i år og to ganger før baserer seg på en rapport han skrev i 2016 og som ligger ute på UEFAs hjemmesider.

– Det begynte å tegne seg et mønster, om at Dr. Tom Smith i sitt UEFA-foredrag har googlet bilder av diverse skader som ser ille ut, og plassert dem i en kontekst som gjør at publikum tror det stammer fra pyroteknikk på fotballstadion, skriver Posse Sandboe.

Og han føyer til:’

– Vi i Norsk Supporterallianse kritiserte rapporten, ikke fordi vi rent faglig har noe å utsette på gjennomgangen av de ulike produktene (selv om de aller, aller fleste primært brukes på nyttårsaften og ikke på fotballkamp), men fordi rapporten ikke gjorde noe som helst for å faktisk øke sikkerheten på stadion.

Mer restriktiv holdning

I fjor var det flere hendelser med pyro som førte til bøtlegging. En av hendelsene skjedde i forbindelse med derbyet VIF-LSK i mai i fjor. Da ble det brukt pyro uten at det var gitt tillatelse fra NFF.

Etter kampen uttrykte Vålerenga-Klanens talsmann Erling Rostvåg stor frustrasjon over NFFs holdninger til pyro på kamper og han mente at NFF burde gå i dialog med klubbene istedenfor å gjøre det vanskeligere å bruke pyro.

Da uttalte Rostvåg til VG:

– Denne sesongen har vi, for første gang på over 10 år, sett at utviklingen går bakover. Dialogen er vekk og det er ikke lenger mulig for meg, eller mine «kolleger» tilknyttet andre lag, å mane til ro med lovnader om en mer konstruktiv vei til målet.

Posse Sandboe antyder at innstramningene hos NFF blant annet skyldes bruk av eksperter som Dr. Tom Smith.

Innrømmer at de ikke har kvalitetssikret innholdet

NFF innrømmer til Idrettspolitikk.no at de ikke har kvalitetssikret innholdet i Dr. Smiths foredrag eller rapport.

– Dr. Tom Smith er en anerkjent ekspert som vi mener var svært relevant for dette temaet på NFFs sikkerhetsseminar.

– Vi har ikke mulighet til å gå gjennom og vurdere bilder som eksterne foredragsholdere benytter, og vi kan heller ikke erindre i hvilken sammenheng akkurat disse bildene ble brukt og hva som var historiefortellingen rundt de, sier Haavik.

– Med andre ord om det ble sagt eksplisitt at brannskadene på bildene var forårsaket av pyroteknikk eller om bildene ble brukt som generelle eksempler på brannskader.

Haavik sier det er beklagelig hvis bildene er brukt i feil sammenheng, men understreker:

– Vi mener uansett det er godt dokumentert at pyroteknikk har et farepotensial med tanke på brann- og røykskader. Og det finnes bilder som kan dokumentere nettopp det, sier Haavik.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT