Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Fotball-VM til Saudi-Arabia: – Det er ikke nok åpenhet om dette til å vite hva som har skjedd

Bangkok/Oslo (Idrettspolitikk.no): Til stede i Bangkok dagen før FIFA-kongressen kritiserer fotballpresident Lise Klaveness tildelingsprosessen for fotball-VM i 2034. Saudi-Arabia er den eneste kandidaten til å arrangere turneringen.

- Annonse -

– Det er ikke en prosess i henhold til statuttene, sier Klaveness til Idrettspolitikk.no.

FIFAs styre (Council) sjokkerte en hel verden 4. oktober 2023, da de delte ut fotball-VM i 2030 til hele seks land på tre kontinenter (Marokko, Spania, Portugal, Paraguay, Uruguay og Argentina).

FIFA-presidenten sa at dette var et bevis på at FIFA var en samlende kraft og at de greide å stå sammen i en verden som blir mer og mer splittet.

– Så hørte vi ingenting

Dette imponerer ikke den norske fotballpresidenten.

– Vi hadde en stor reform etter Qatar og Russland, som var en nødvendig reform. Alle var enige om det, og nøkkelen til reformen var at du ikke kan forandre verden og fotball bør spilles overalt, samtidig som vi trenger risikovurdering og sjekk av menneskerettigheter.

– Så hørte vi ingenting. Og plutselig gikk Council (FIFA Council, eller styret, red.anm) og sa at vi har disse budgiverne og ga veldig korte frister, bare noen få uker og så forsvant Australia.

Det var mange som var optimistiske etter 2015 da FIFA-pampenes hotell Baur au Lac i Zürich ble raidet og som blant annet førte til at FIFA-president Sepp Blatter måtte gå av og mange FIFA-topper ble etterforsket og dømt for korrupsjon.

Gianni Infantino ble redningen, trodde mange, inkludert Norges fotballforbund (NFF).

En av lærdommene fra de mange korrupsjonssakene i kjølvannet av det som skjedde i 2015 var at det å dele ut to mesterskap samtidig (2018 og 2022) og at bare FIFA styre styre tok beslutningen om hvem som skulle ha VM var en lissepasning til korrupte fotballedere.

I forkant av beslutningen i 2010, da Russland og Qatar ble tildelt hvert sitt mesterskap, ble det bestemt at FIFA-kongressen (medlemslandene) skulle bestemme hvem som skulle få VM.

Det ble med den ene gangen, da USA, Mexico og Canada fikk VM i 2026 under FIFA-kongressen i Russland i 2018.

Selv om VM-vertskapet formelt skal tildeles på neste FIFA-kongress var det FIFAs styre som de facto bestemte hvem som får VM i 2030 og 2034 i begynnelsen av oktober.

Ga Saudi-Arabia lissepasning

Samtidig som FIFA-styret annonserte beslutningen om 2030 ga de også tidsfrist til 31. oktober for å sende inn søknad til fotball-VM 2034, altså ca. 3 uker, og begrenset samtidig mulige kandidater til Asia og Oseania.

De eneste reelle kandidatene var Australia og Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia sendte inn en intensjonserklæring bare noen timer etter FIFA-styrets beslutning.

Andre interesserte nasjoner i Asia og Oseania fikk mindre enn en måned til å vurdere et bud på 48-lagsturneringen, og Australia – etter at Det asiatiske fotballforbundet (AFC) støttet Saudi-Arabia – bestemte seg raskt for å ikke kaste inn håndkledet.

Nå er det bare formaliteter som gjenstår før Saudi-Arabia senere i år får mesterskapet i 2034.

I mellomtiden har FIFA blant annet signert en lukrativ sponsoravtale med det saudiske oljeselskapet Aramco, som ytterligere styrker båndene mellom FIFA og Saudi-Arabia.

– Jeg kan ikke si at dette er rigget, sier Klaveness.

– Det har jeg ikke sett noe bevis på, og det er det som er problemet. Det er ikke nok åpenhet om dette til å vite hva som har skjedd. Dette er brudd på intensjonene, det er et brudd på statuttene.

Disse uttalelsene kommer kvelden før FIFA skal vedta en mengde kontroversielle endringer i statuttene, blant annet at FIFAs styre kan vedta at to mesterskap kan deles ut samtidig uten å gå veien om kongressen.

Dette bryter med reformene som Gianni Infantino var med på å vedta i 2016 og som han gikk til valg på etter det som i ettertid er kalt FIFAGate.

Samindra Kunti
Freelance-journalist med hele verden som arbeidsplass
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT