Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«FIFA nekter å offentliggjøre uavhengig rapport om menneskerettigheter i Qatar – hvor lenge gidder vi å vente?»

KOMMENTAR: I over fire måneder har FIFA-president Gianni Infantino hemmeligholdt en uavhengig rapport om migrantarbeidersituasjonen i Qatar. Der kommer det anbefalinger om kompensasjon til migrantarbeidere og anbefalinger om hvordan håndtere liknende situasjoner i framtiden. Orker fotballpresident Lise Klaveness å kjempe for at rapporten skal offentliggjøres?

– Vi må ta det vi får i dette gamet. Det er masse jobb for dette lille steget. Dette er noe hele Norge har stått bak, sa fotballpresident Lise Klaveness til Idrettspolitikk.no på vei ut av kongresshallen i Kigali i Rwanda i 2023.

Da hadde hun og NFF kjempet en hard kamp for at migrantarbeidersituasjonen i Qatar skulle tas opp på FIFA-kongressen igjen, men et ulekkert spill i kulissene førte til at det heller ble vedtatt å sette ned en undergruppe, som skulle engasjere en uavhengig instans til å analysere situasjonen i Qatar ett år etter fotball-VM, og samtidig komme med anbefalinger.

Nektet offentlig debatt

På forhånd var det usikkert om NFFs forslag i det hele tatt skulle bli gjenstand for åpen debatt på kongressen i Kigali.

Det var ikke et mål i seg selv for NFF at det skulle bli en debatt, men at FIFA skulle forplikte seg til konkrete tiltak.

Den norske fotballpresidenten var klar for å gå opp på talerstolen, om det ble påkrevd, men i kulissene foregikk det hektisk aktivitet på flere fronter for at det ikke skulle bli en realitet.

UEFA-president Aleksander Ceferin ønsket å forsikre seg om at Lise Klaveness IKKE gikk opp på talerstolen for å starte en debatt om forslaget.

Tidligere hadde det vært et koordineringsmøte mellom elleve forbund, blant andre Norge, Tyskland og Sveits, og FIFAs generalsekretær Fatma Samoura.

Kravet for at FIFA-kongressen ikke skulle bli gjenstand for en debatt om FIFA og Qatars menneskerettighetspolitikk var at det ble lovet konkrete og forpliktende tiltak fra podiet i kongresshallen.

Delegert til en underkomité

Løsningen ble at lederen for FIFAs underkomité for menneskerettigheter og sosialt ansvar, Michael Llamas skulle tale til forsamlingen for å forklare hva de hadde gjort siden underkomitéen ble etablert i 2022 og hvilke planer de hadde for framtiden.

Llamas, som også er medlem i FIFAs etiske komité, var selv ikke til stede i Kigali og hans rapportering til delegatene på kongressen kom via videolenke.

Det var helt OK for NFF.

– For oss var det viktig å få menneskerettighetsspørsmål og Qatar på agendaen og få en klar forpliktelse til å undersøke, sa Klaveness til Idrettspolitikk.no på spørsmål om hva hun syns om at det ikke ble en debatt om Qatar.

– Det er en kjent sak hva jeg mener om debatt. Jeg mener jo at FIFA kan være mye mer demokratisk anlagt på disse møteplassene. Men det er jo ikke det.

– Og da var dette det beste vi kunne få til i dag, avsluttet hun.

Spørsmålet nå er om saken egentlig stoppet opp akkurat der og da, selv om det er gjort arbeid i det skjulte for å følge opp beslutningen i Kigali i Rwanda.

Hemmeligholder rapport

Ideelt sett burde denne saken ha vært et tema på årets FIFA-kongress i Bangkok i Thailand, som foregår på 17. mai.

Men FIFA er ikke lenger en ideell organisasjon.

Ekstra Bladet avslørte at det er den britiske organisasjonen Human Level som fikk oppdraget med å granske situasjonen i Qatar og de hevder at de sendte av gårde sin rapport og sine anbefalinger i desember i fjor.

Selv er de overrasket over at rapporten ikke er offentliggjort. I rapporten kommer det etter det Idrettspolitikk.no erfarer anbefalinger om kompensasjon til migrantarbeiderne.

Det er visstnok for farlig å håndtere for FIFA.

FIFA med Gianni Infantino i spissen har i mange år forsøkt å bagatellisere menneskerettighetsbruddene i Qatar og ofte gått til direkte motangrep på dem som har kommet med kritikk av FIFA og Qatar i forbindelse med fotball-VM i 2022.

Hemmelighold av Human Level-rapporten og undertrykking av debatt på kongressen i Bangkok er nok et eksempel på det.

I referatet fra kongressen i Kigali i 2023 – som alle delegatene har fått tilsendt i forkant av kongressen i Bangkok – finner vi flere eksempler på bagatellisering og regelrett omskriving av historien.

Der slås det fast at kafala-systemet (vergeordning som likner slavearbeid) er fjernet og at det meste har gått riktig vei i Qatar, særlig for migrantarbeidere, PÅ GRUNN AV fotball-VM.

Kommentaren fortsetter under referatet fra FIFA-kongressen i Kigali i 2023.

Innrømmer ingen feil

På reportasjereise i Qatar i desember i fjor, erfarte Idrettspolitikk.no at dette er en sannhet med sterke modifikasjoner.

I referatet står det at begrunnelsen for å sette i gang evalueringsarbeidet som ble foreslått av NFF var det er «forskjellig meninger» om hvor store framskritt det er gjort.

Altså ikke at det er noe som har gått galt eller ikke har fungert.

Det er på grensen til det komiske.

Men det står også i referatet at FIFAs underkomité for menneskerettigheter og sosialt ansvar skal lage en rapport som skal offentliggjøres og som skal inkludere «en analyse av menneskerettigheter og samfunnsansvar i sammenheng med VM 2022 og fremtidige utgaver av fotball-VM.»

Det har vi ennå ikke sett noe til og spørsmålet er om det i det hele tatt er håp om å få se innholdet i rapporten.

Så langt har man altså kommet i FIFA når det gjelder åpenhet og menneskerettigheter.

Neste stopp er Saudi-Arabia.

Les mer: «FIFA nekter å offentliggjøre uavhengig rapport om menneskerettigheter i Qatar – hvor lenge gidder vi å vente?»
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT