Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Golf kan ikke ignorere omverdenen»

KRONIKK: Det er over 100 år siden kvinneaktivister i Storbritannia tok seg inn på golfbaner for å protestere mot kjønnsdiskriminering. I dag har Saudi-Arabia, et land med et vergesystem og uten ytringsfrihet, sikret enorm kontroll over profesjonell golf.

Kvinner i Storbritannia fikk ikke stemmerett på lik linje med menn før i 1928. Disse rettighetene kom som et resultat av en iherdig kamp fra kvinnerettsbevegelsen «the Sufragettes». 

«No Votes, No Golf»

Med Emmeline Pankhurst og døtrene Christabel og Sylvia i spissen, ble kvinnebevegelsen utsatt for arrestasjoner, fengslinger og andre overgrep fordi de kjempet for sin rett til medbestemmelse i hvordan Storbritannia ble styrt. 

Kvinnene nektet å akseptere at golf skulle være en boble, uberørt av verden rundt den. Derfor brukte de golfturneringer, som gjerne var forbeholdt menn, til å bevisstgjøre og demonstrere. 

De skal blant annet ha brukt spader og syre til å skrive slagord som «No Votes, No Golf» inn i gresset. Sylvia Pankhurst skal ha forsøkt å appellere til golfspillerne, for å be om solidaritet og at de skulle bruke sin innflytelse til å stå opp for kvinners rettigheter. 

Selv om utøverne nok helst ville fokusere på golfen, ble de nødt til å forholde seg til omverden. 

Over 100 år senere, har kvinnerettsforkjempere i Saudi-Arabia blitt utsatt for vilkårlige arrestasjoner, tortur og seksuelle overgrep. 

Behandlingen av kvinner medfører omdømmetap for myndighetene, som kan føre til tapte forretningsmuligheter. 

I stedet for å korrigere adferden og stanse menneskerettighetsbruddene kjøper de seg inn i idretten i håp om å styrke eget omdømme. Det neste på handlelista var golf. Bakteppet kan ikke ignoreres.

Gikk tilbake på tidligere lovnader

I dag spør alle seg om Saudi-Arabia har kjøpt idretten golf?

For å se nærmere på det, og hvilke konsekvenser det har så må vi tilbake til oktober 2021. Da lanserte det saudiarabiske offentlige investeringsfondet (PIF) Liv Golf, en ny turnering i direkte konkurranse med PGA Tour og DP World Tour.

Den 6. juni annonserte PGA Tour at en avtale var inngått med PIF og DP World Tour. Avtalen betød en sammenslåing av deres turneringer gjennom opprettelsen av et nytt felleseid selskap som i tiden fremover skal drive profesjonell golf. 

Kronprins Mohammed Bin Salman (MbS) er styreformann i PIF, et fond på ca. US$620 mrd. som nå har sikret seg eksklusiv rett til kommende investeringer i dette nye selskapet. 

Annonseringen tok verden med storm, da den kom i kjølvannet av en juridisk kamp mellom PGA Tour og PIF som også utspilte seg i offentligheten. 

PGA Tour-kommissær Jay Monahan henviste særlig til menneskerettssituasjonen i Saudi-Arabia og hevdet helt korrekt at «man må ha bodd under en stein dersom man ikke forstår implikasjonene av å involvere seg med saudiaraberne». 

Nå er man altså villig til å se helt bort ifra det.

Mektigst i idrettsverdenen

Ingen vet hvordan profesjonell golf vil se ut i tiden fremover, men styreformannen i det nyopprettede selskapet som vil styre profesjonell golf fremover er mannen som funger som en slags daglig leder i PIF Yasir al-Rumayyan, og er styreleder i det statlige oljeselskapet Aramco og Newcastle United Football Club. 

Det hele skjer samtidig som Saudi-Arabia annonserte at de «privatiserte» klubbene i sin egen fotballiga, selv om det var det statlige investeringsfondet PIF som tok majoritetskontrollen i fire av toppklubbene i serien. 

Det tok ikke lang tid før Al-Ittihad annonserte at Balon d’Or-vinner Karim Benzema hadde signert.

Er det et menneskerettslig problem?

FN som veileder

FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) krever at næringslivsaktører som PGA og DP World Tour kartlegger risikoen for å bidra til eller forårsake menneskerettsbrudd gjennom sin virksomhet, verdikjede eller forretningsrelasjoner. 

En del av en slik kartlegging bør være å konsultere med relevante interessenter, slik som utøverne og deres fagforeninger, supportergrupper, menneskerettsorganisasjoner, mm. 

Den kanadiske golfspilleren MacKenzie Hughes meldte «ingenting er som å finne ut på Twitter at vi slår oss sammen med en tour vi sa vi aldri skulle gjøre det med». Med andre ord, utøverne ble ikke konsultert. For ordens skyld, det ble ikke Amnesty International heller.

For er det noen risiko tilknyttet en slik forretningsrelasjon?

Koblingen til Khashoggi

La oss gå tilbake til «anti-korrupsjons-aksjonen» til MbS i 2017, hvor medlemmer av kongefamilien, forretningsmenn og andre ble satt på et luksushotell, og uten noen form for rettergang ble tvunget til å gi fra seg store verdier. 

Den nyoppnevnte golf-styrelederen Al-Rumayyan skal blant annet ha fått beskjed om å overføre 20 selskaper til PIF, hvorav ett var Sky Prime Aviation som eide to fly som senere ble brukt i forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi – et drap MbS har et ansvar for, ifølge rapporter både fra FNs daværende spesialrapportør på utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard og fra CIA. Dette er PIF, fondet som nå vil ha eksklusiv rett til å investere i det nye golf-selskapet. 

Vi vet ikke hvordan golf vil organiseres fremover, hvor turneringer skal spilles og hva som skal til for å delta. Dermed vet vi ikke om rettighetene til arbeidere som bidrar til avviklingen av turneringer vil ivaretas eller om det er noen risiko for LHBT-utøvere eller supportere. 

Begrenser det golferes ytringsfrihet?

Et annet usikkerhetsmoment er om utøverne selv eller tilskuere kan oppleve noen begrensninger på sin ytringsfrihet. Phil Mickelson, som i dag spiller for Liv Golf, skal ha sagt at “They’re some scary motherfuckers to get involved with” i forbindelse med overgangen til Liv. 

Vil de saudiske eierne kreve begrensninger i ytringsfriheten til utøvere og tilskuere? 

Sammenslåingen av disse turneringene viser hvor sårbar idretten er for å bli utnyttet av autoritære regimer som ønsker å bruke dem til å fremstille seg selv i godt lys, styrke sin popularitet og grep om makten. 

Klubbkjøp i fotballen blir ikke stoppet. Små og store turneringer tildeles uten videre tanker i en rekke idretter. Men at et autoritært regime skulle sikre seg enorm innflytelse over en hel idrett hadde ikke mange forventet. 

Dette bør tolkes som en advarsel til alle turneringer som ikke har et godt menneskerettslig rammeverk. Så lenge prisen er det avgjørende, kan hvem som helst bli kjøpt.

Frank Conde Tangberg
Politisk rådgiver, Amnesty International Norge
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT