– Det vil nå settes i gang utredninger med aktuelle stakeholders, spesielt internasjonale særforbund, hvor detaljene rundt kravene IOC har satt vil konkretiseres, skriver IOC-medlem Kristin Kloster Aasen i en epost til Idrettspolitikk.no.
Skryter av asiatisk forbund
Kloster Aasen referer til de kravene IOC satt på styremøtet i forrige uke for at russiske og belarusiske utøvere skal få mulighet til å kvalifisere seg til OL i Paris i 2024.
Blant kravene IOC stiller er 1) at kun de som ikke har utvist støtte til krigen i Ukraina og dermed brutt med IOC sitt fredsoppdrag skal få lov til å delta, og 2) at utøverne må oppfylle WADAs antidopingregelverk og følge antidopingregimet.
Kristin Kloster Aasen bekrefter at hver enkelt utøver må gjennom individuelle kontroller for å ha muligheten til å delta.
IOC har merket seg at det er sterk motstand i Europa mot å gi russiske og belarusiske utøvere plass i europeiske konkurranser og derfor har de gitt skryt til Den asiatiske olympiske komité (OCA) for at de åpner opp muligheten for at russiske og belarusiske deltagere skal kunne få delta i Asia-lekene i Kina til høsten, og på den måten gi dem mulighetene til å kvalifisere seg til OL.
Ingen uenighet i IOCs styre
Kristin Kloster Aasen skriver til Idrettspolitikk.no at det ikke var uenighet innad i IOCs styre, et styre som hun selv er med i, om beslutningen om å gi en åpning for russiske og belarusiske utøvere.
I pressemeldingen til IOC som kom i forrige uke står det at utøverne de har snakket med har stilt seg bak beslutningen.
På spørsmål om hvordan IOCs styre konsulterte utøvere i denne saken, skriver Kloster Aasen:
– Konsultasjonen med utøvermiljøet er gjennomført innenfor det globale nettverket for utøverrepresentanter, som består av utøverrepresentanter fra blant andre utøverkomiteer i internasjonale særforbund, nasjonale olympiske komiteer, de regionale olympiske sammenslutninger, IOCs utøverkomite og WADA.
Fremhever menneskerettigheter
En av dem som er konsultert er Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som både sitter i IOCs utøverkomité og er leder for den norske utøverkomiteen.
I møtet med IOC var hun positiv til å åpne for russiske og belarusiske utøvere på et prinsipielt grunnlag, og henviste blant annet til menneskerettigheter.
NRK har kjørt en serie med artikler om Uhrenholdt Jacobsen og hennes rolle i denne prosessen og de fikk blant annet tak i innlegget hun holdt på vegne av den norske utøverkomiteen.
I sitt innlegg, sa hun blant annet:
Etter vårt syn er ikke-diskriminering ufravikelig. Oppdraget vårt er å holde fram med å være en samlende kraft, og det bør fortsatt være vårt fokus.
Det betyr at ingen utøvere bør ekskluderes på bakgrunn av passet sitt. Og vi ønsker at de felles utøverkomiteene våre samler seg rundt verdiene våre.
Dernest kan vi diskutere hvilke praktiske ordninger som må tas og være på plass for potensielt å slippe alle utøvere til på idrettsarenaen.
I innlegget, sa Uhrenholdt Jacobsen at hun snakket på vegne av den norske utøverkomiteen og at synspunktene som kom fram var en oppsummering av diskusjonen de hadde hatt i den norske utøverkomiteen.
Sterke reaksjoner
Det har vakt reaksjoner på mange hold. Flere norske utøvere har sagt at de ikke har vært med i en slik diskusjon og ikke fått fremmet sitt synspunkt og/eller har gitt uttrykk for at det er altfor tidlig å starte denne diskusjonen i en situasjon der krigen i Ukraina blir stadig mer brutal.
Men hun har også fått kritikk for sin dobbeltrolle.
I et skarpt innlegg på Idrettspolitikk.no, skriver Hans B. Skaset at hun bør velge hvem hun tilhører: IOC eller de norske utøverne.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen bør bestemme seg: Vil hun forbli leder av den norske, uavhengige utøverkomiteen (i NIF), bør hun si fra seg vervet i IOC. Vil hun fortsette sin IOC-karriere, bør hun snarest vike som leder av utøverkomiteen.
Norske idrettsutøvere fortjener en uavhengig kanal for sine meninger, upåvirket av olympisk politikk gjennom IOCs representant i Norge.
Skaset har hatt mange verv i norsk idrett, blant annet som formann i Norges friidrettsforbund og Norges idrettsforbund og er tidligere ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet og professor på Norges idrettshøgskole.
Enten er du med oss eller….
Rob Koehler, som leder Global Athlete, som er en uavhengig stiftelse for utøvere, og som har lang fartstid i Verdens antidopingbyrå (WADA), blant annet med Russland i sin portefølje, støtter Skasets vurdering.
– IOC har ikke vært åpne om hvordan denne konsultasjonsprosessen har vært, sier Koehler til Idrettspolitikk.no.
– Basert på mine erfaringer med slike konsultasjoner dreier de seg om at «enten så støtter du vårt syn eller så får det konsekvenser».
Til en viss grad tar Koehler Uhrenholdt Jacobsen i forsvar.
– Astrid er medlem i IOCs utøverkomité og det som er spesielt uheldig er at alle IOC-medlemmer må avlegge den olympiske ed, noe som betyr at de alltid må støtte beslutningene som tas av ledelsen i IOC.
– Ikke skyld på Astrid, men skyld på IOC som setter henne i denne situasjonen.
– Nok en gang bruker IOC utøverne som små brikker i sitt kyniske spill, sier han.
Koehler fremhever at IOC lever helt i sin egen verden og han er ikke i tvil om at Vladimir Putin vil bruke russiske utøvere i OL for alt det er verdt. Han mener til og med at statusene som «nøytral» utøver vil øke propagandaeffekten.
Flere land med Ukraina i spissen har sagt at de vil boikotte OL i Paris om IOC fortsetter prosessen med å få russiske og belarusiske utøvere til å delta i kvalifiseringen til OL.