Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Dokumentene som viser hvordan varslerne blir kneblet, truet og kastet i fengsel

Idrettspolitikk.no: Tre varslere som har vært direkte knyttet til eller hadde tette forbindelser med søkerkomiteen og VM-komiteen til Qatar, har blitt hetset, truet, levd med politibeskyttelse eller blitt kastet i fengsel uten beviser. Det er arven til fotball-VM i 2022.

- Annonse -

I oppkjøringen til fotball-VM i Qatar har Filter Nyheter hatt et langt intervju med Bonita Mersiades fra Australia, TV2 har hatt et langt intervju med amerikansk-arabiske Phaedra Al-Majid og fotballmagasinet Josimar har hatt flere saker om Abdullah Ibhais.

Tre varslere, samme skjebne

Bonita Mersiades var markedsansvarlig for Australias VM-søknad for fotball-VM i 2022, Phaedra Al-Majid hadde ansvar for kontakt med den internasjonal presse i den qatarske VM-komiteen, og Ibhais jobbet i krisekommunikasjonsstaben til VM-komiteen i Qatar. 

Alle lever nå enten i unåde, i frykt for eget liv eller i fengsel.

FIFA-varsleren Bonita Mersiades ble sparket fra jobben hun hadde i den australske VM-komiteen i januar 2010. Hun var en sentral person i den australske VM-komiteen. 

Hennes egen versjon av sparkingen fra jobben er at hun var uenig med den australske VM-sjefen Frank Lowys strategi om hvilke metoder som skulle brukes for å overbevise FIFAs eksekutivkomite.

Hun mente at Australia drev med skittent spill, og medvirket til korrupsjon. En sentral del av dette spillet den australske VM-komiteen drev med var et strategisk samarbeid med Qatar. 

Dette samarbeidet tok en brå slutt da Qatar bestemte seg for å samarbeide med Russland.

Avslørt av FIFA

Sammen med Phaedra Al-Majid, som arbeidet for Qatars VM-komité, ble Mersiades avslørt av FIFA som én av de anonyme varslerne i rapporten som ble utarbeidet av den amerikanske etterforskeren Michael J. Garcia. 

Etter massive avsløringer av korrupsjon i FIFA i 2014 ble Garcia engasjert for å undersøkte anklagene om at Qatar og Russland hadde kjøpt VM-sluttspillene i henholdsvis 2022 og 2018. 

Da Garcia-rapporten var ferdig ble den hemmeligstemplet, men ble etter at en tysk avis truet med å offentliggjøre den, offentliggjort av FIFA. 

Det eneste resultatet av denne rapporten er at varslerne fortsatt lever i unåde. Det fikk ingen konsekvenser for Russland, Qatar eller FIFA.

Bonita Mersiades ble upopulær i Australia da FIFA avslørte hennes identitet, og hun er heller ikke spesielt populær hos Frank Lowys folk. Hun betraktes av mange australiere som en landsforræder.

Lovet full anonymitet

FIFA ønsket som sagt ikke å offentliggjøre Garcia-rapporten ført i pennen av den amerikanske statsadvokaten Michael Garcia og de gjemte seg bak juridiske spissfindigheter. 

Det hindret dem ikke i at det var lett å identifisere varslerne i sammendraget som ble presentert, selv om begge to var lovet full anonymitet.

Phaedra hadde til flere nyhetsmedier allerede i 2010 innrømmet at Qatar bestakk sentrale personer i FIFA i sin kamp for å få VM. 

Dette provoserte arbeidsgiveren hennes (og nåværende VM-sjefer) så mye at de tvang henne til å dementere alle sine påstander i en rettslig erklæring i Brooklyn, USA i 2011.

Presset til å trekke tilbake påstander

I erklæringen beklager hun og trekker tilbake alle påstander om Qatar og FIFA. Idrettspolitikk.no har den fire siders erklæringen som Phadera Al-Majid skrev under på under sterkt press, og brevet som hun ble tvunget til å skrive til FIFA og alle de FIFA-reprsentantene som hun hadde anklaget for å ta imot bestikkelser.

Artikkelen fortsetter under utdraget av erklæringen fra Brooklyn.

Siste side i erklæringen som Phaedra Al-Mijad skrev under på under sterkt press i 2011. Etterpå har hun trukket tilbake beklagelsene, men lever fortsatt i frykt for sitt eget liv.

Da FIFAs Michael J. Garcia, som også ledet en av FIFAs etiske komiteer, ba om hennes vitnemål, krevde hun full anonymitet. Det lovet Garcia, men det var lite verdt.

Navnet hennes ble kjent, og hun ble utsatt for nytt press og mer trakassering og lever fortsatt i frykt for sitt eget og sine barns liv.

Brevet Phaedra Al-Majid skrev til FIFA-gransker Michael Garcia etter at hun ble hengt ut av FIFAs etiske komité er sterk lesning. 

Samtidig er det et viktig dokument som viser hvor vanskelig det er å stå fram med historier som forteller at FIFA-systemet er pill råttent.

Artikkelen fortsetter under brevet.

Brevet som Phaedra Al-Mijad sendte FIFA etter at identiteten hennes ble avslørt.

Bonita Mersiades og Phaedra Al-Majids historier strekker seg flere år tilbake, samtidig som de fortsatt merker ettervirkningene av sine samvittighetsfulle handlinger.

Ønsket å innrømme feilgrep

Abdullah Ibhais kjempet en intern kamp i VM-komiteen for at de skulle innrømme at migrantarbeiderne ikke fikk lønna si. 

Brevet der VM-komiteen i Qatar truer Josimar med søksmål.

Dette skjedde i 2019 og for denne innsatsen ble han sparket og dømt til fem års fengsel, deretter redusert til tre års fengsel. 

Han sitter fortsatt i fengsel, selv etter en sultestreik og etter massivt press fra flere journalister og menneskerettighetsorganisasjoner.

Fotballmagasinet Josimar publiserte i oktober 2021 utskrifter og lydbåndopptak fra den interne diskusjonen som foregikk om migrantarbeidernes situasjon og ble truet med søksmål av VM-komiteen i Qatar, via det norske advokatkontoret Simonsen Vogt Wiig, for å ha publisert dette materialet.

Dette er situasjonen til dem som ønsker at sannheten om VM i Qatar skal fram.

Utdrag fra kommunikasjonen i VM-komiteens krisekommunikasjonsstab om ubetalt lønn og streik blant migrantarbeidere i Qatar, første gang publisert i fotballmagasinet Josimar.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT