Evaluering uten politiske vurderinger
I forrige uke ble NIFs egen evaluering av den omstridte idrettsavtalen med Kina offentliggjort.
Evalueringen vurderer «de idrettslige og kompetansemessige effektene av idrettens Kina-samarbeid».
De politiske aspektene blir ikke evaluert, men i avslutningen av rapporten presenterer NIF flere læringspunkter, der to av dem er at:
1) «norsk idrett må være tydelig på hvilket verdigrunnlag som skal ligge til grunn for samarbeidet», og at;
2) «Ved et samarbeid der myndighetssiden inngår, er det viktig å ha tydelige forventningsavklaringer rundt ansvar, leveranser og målsetninger».
I februar 2020 fortalte tidligere idrettspresident Tom Tvedt, som var president da idrettsavtalen ble inngått, til TV2, at norsk idrett ble tatt på senga av norske myndigheter i denne saken.
– Vi ble satt sjakk matt, sa Tom Tvedt til TV 2.
Tvedt kunne da fortelle at han i forkant ikke hadde sett avtalen som ble signert i Kina under statsministerbesøket 7. april 2017.
– Avtalen fikk jeg se i etterkant, sa Tvedt.
Regjeringen signerte en idrettsavtale som han, som øverste valgte leder i NIF, ikke var med på å forhandle frem.
– Jeg vil si at regjeringen overkjørte norsk idrett i den situasjonen.
Dokumenter avslører mangel på dialog
TV2 kunne avsløre at det i korrespondansen mellom Kulturdepartementet og ambassaden i Kina ble henvist til dialog IOC-medlem Gerhard Heiberg hadde hatt med Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet i denne saken.
Idrettspolitikk.no erfarer at regjeringen betraktet dialogen med Gerhard Heiberg som det samme som en dialog med idrettsstyret.
Idrettsstyret ble først informert formelt av Gerhard Heiberg på et møte 27. april – tre uker etter avtalesigneringen i Kina.
– For meg er dette det mest kritiske punktet. De fleste vet at det var liten kontakt fordi statsråden ikke ønsket å ha kontakt på den tiden, sa Tvedt til TV2.
«Ingen kommentar»
Til Idrettspolitikk.no ønsker ikke dagens idrettspresident Berit Kjøll å svare på om norsk idrett ble brukt av norske myndigheter i et større spill.
– Det er et faktum at det har vært mye debatt knyttet til inngåelsen av denne avtalen. Jeg ble valgt som idrettspresident etter inngåelsen av samarbeidsavtalen med Kina, skriver Berit Kjøll i en SMS til Idrettspolitikk.no på spørsmålet om NIF ført bak lyset eller brukt i et politisk spill av norske myndigheter da Kina-avtalen ble inngått.
– Det er derfor ikke riktig for meg å uttale meg om et anliggende som jeg selv har begrenset kunnskap om.
– Læringen vi har tatt med oss fra denne samarbeidsavtalen er imidlertid viktig for norsk idrett og dette vil også hensyntas i utviklingen av vår internasjonale strategi.
Bakgrunnen for avtalen
Den 7. april 2017 signerte Norges daværende ambassadør til Kina, Svein Ole Sæther, og sportsminister og president i Den kinesiske olympiske komité i Kina, Gou Zhongwen, et omforent memorandum (MOU) om idrettssamarbeid mellom Norge og Kina. Memorandumet hadde en varighet på 5 år, fram til 6. april 2022.
For å ytterligere å konkretisere samarbeidets innhold og varighet på de ulike prosjektene ble det blitt utarbeidet to handlingsplaner.
Handlingsplanen for 2018 ble signert i Oslo 11. mai 2018 av daværende Kulturminister Trine Skei Grande og sportsminister i Kina, Gou Zhongwen.
Handlingsplanen for 2019-2020 ble signert 16. oktober 2018 i Beijing av Norges daværende ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen og sportsminister i Kina, Gou Zhongwen.
Partene hadde dialog om en handlingsplan for den resterende perioden av MOU-ens varighet, men den uforutsigbare koronasituasjonen førte til at den aldri ble ferdigstilt eller signert, ifølge NIFs evalueringsrapport.
Kulturdepartementet (KUD) har vært ansvarlig departement for samarbeidet på norsk side, mens Norges idrettsforbund (NIF) har hatt en koordinerende rolle ovenfor norske bidragsytere både innenfor og utenfor idrettsorganisasjonen, og hatt jevnlig dialog med Den kinesiske olympiske komité.
Kinesisk idrett har samarbeidet med flere aktører gjennom forskjellige særforbund eller gjennom skoler/toppidrettsgymnas i Norge.
NTG Lillehammer/NTG Kompetanse, Meråker Videregående Skole, Heimdal Videregående Skole, Hopp – Skiforbundet, Håndball, Bordtennis, Antidoping Norge, i tillegg til flere private aktører har hatt avtaler med kinesiske utøvere og forbund som et resultat av denne avtalen.
Idrettspolitikk.no har vært i kontakt med tidligere idrettspresident Tom Tvedt og spurt ham om hva han mener om NIFs evaluering av Kina-avtalen. Han ønsker ikke å gi noen kommentar.
Strid om finansiering
I avtale-perioden havnet NIF og Berit Kjøll oppi en konflikt om finansering av avtalen. Striden gjaldt bruken av spillemidler.
I 2017 vedtok styret i idrettsforbundet at de ikke skulle bruke spillemidler på samarbeidet med Kina. Isteden ønsket de at regjeringen, som hadde inngått avtalen med Kina, skulle finansiere prosjektet på andre måter.
Allikevel ble NIF beordret til å bruke 3,2 millioner kroner fra spillemidlene for å koordinere idrettsavtalen Norge har med Kina.
– Jeg har vært tydelig på at vi ønsker disse midlene på siden av spillemidlene. Men det er kulturdepartementets suverene rett til å fatte beslutninger i denne saken og det har vi forholdt oss til, sa Berit Kjøll til NRK da dette ble kjent.
Kjøll mente at idretten enten kunne velge å følge opp avtalen til regjeringen, og da også bruke spillemidler, eller å nekte. De valgte det første.
– Vi kan jo ikke like det. Og jeg har vært tydelig på at vi ønsker disse midlene på siden av spillemidlene. Men det er Kulturdepartementets suverene rett til å fatte beslutninger i denne saken og det har vi forholdt oss til, sa Kjøll til NRK.
Finansieringsmodellen og framtidig bruk av midler til tilsvarende prosjekter er ikke berørt i NIFs evalueringsrapport.
Ønsker ikke tilsvarende samarbeid med Saudi-Arabia
De siste ukene har Saudi-Arabia begynt å snakke om at de ønsker OL.
Den norske idrettspresidenten har liten tro på at IOC lar seg smigre av Saudi-Arabia i denne sammenheng.
På spørsmål om Saudi-Arabia bør få OL, henviser Berit Kjøll nok en gang til NIFs internasjonale strategi.
– Gitt vår internasjonale strategi er det åpenbart at Norge ikke vil ønsker denne type arrangørland som har betydelige utfordringer på menneskerettighetsområdet. Saudi Arabia er definitivt blant slike nasjoner, skriver Kjøll i en SMS til Idrettspolitikk.no.
På spørsmål om Norge vil inngå en tilsvarende samarbeidsavtale med Saudi-Arabia, som ønsker å arrangere de asiatiske vinterlekene, hvis de spør om det, er Berit Kjøll tydelig.
– Nei, svarer hun kort og kontant.
Her kan du lese NIFs evaluering av Kina-samarbeidet.