Vladimir Putin deler ut en hedersutmerkelse til Alisjer Usmanov i 2018
Foto: Presidential Press and Information Office/Wikimedia Commons
Sikkerhetspolitikk

Vladimir Putins edderkoppnett i internasjonal idrett

Idrettspolitikk.no: Stadig flere kritiske røster krever at Russland fratas mesterskap og andre sportsarrangementer og at enkeltpersoner må straffes som en konsekvens av invasjonen av Ukraina. Putin har mektige venner i internasjonal idrett som han brukt i et kynisk spill for å få makt.

Vladimir Putin har brukt bevisst brukt idrett som politisk virkemiddel i mange år og OL i Sotsji i 2014 og fotball-VM i 2018 var de største triumfene.

Strategisk bruk av idrett

OL i Sotsji ble brukt som et skalkeskjul for å bygge opp en ny moderne region i nærheten av Putins sommerferieparadis ved Svartehavet og fotball-VM ble brukt som en metode for å skaffe internasjonal legitimitet. Fotball-VM ble blant annet brukt til strategiske samtaler med Saudi-Arabia om gass- og oljeleveranser.

Idrettspolitikk.no har tidligere skrevet om hvordan Russland/Sovjetunionen har brukt idretten strategisk for å overvåke egne borgere, rekruttere informanter og agenter, skaffe seg flest mulig mesterskap og bruke idretten som en kanal for å hvitvaske penger eller omgå politiske sanksjoner.

Dette er en politikk V

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: