Frontrunner Publishing
spot_img

Vladimir Putins edderkoppnett i internasjonal idrett

Idrettspolitikk.no: Stadig flere kritiske røster krever at Russland fratas mesterskap og andre sportsarrangementer og at enkeltpersoner må straffes som en konsekvens av invasjonen av Ukraina. Putin har mektige venner i internasjonal idrett som han brukt i et kynisk spill for å få makt.

- Annonse -

Vladimir Putin har brukt bevisst brukt idrett som politisk virkemiddel i mange år og OL i Sotsji i 2014 og fotball-VM i 2018 var de største triumfene.

Strategisk bruk av idrett

OL i Sotsji ble brukt som et skalkeskjul for å bygge opp en ny moderne region i nærheten av Putins sommerferieparadis ved Svartehavet og fotball-VM ble brukt som en metode for å skaffe internasjonal legitimitet. Fotball-VM ble blant annet brukt til strategiske samtaler med Saudi-Arabia om gass- og oljeleveranser.

Idrettspolitikk.no har tidligere skrevet om hvordan Russland/Sovjetunionen har brukt idretten strategisk for å overvåke egne borgere, rekruttere informanter og agenter, skaffe seg flest mulig mesterskap og bruke idretten som en kanal for å hvitvaske penger eller omgå politiske sanksjoner.

Dette er en politikk Vladimir Putin har videreført og som han mestrer til fingerspissene. Han har brukt sine støttespillere til å promotere ham som president i Russland og til å bidra til fortellingen om at Russland er et offer i internasjonal politikk og i internasjonal idrett.

Idrettspolitikk har satt opp en liste over russere med sentrale verv i internasjonal idrett og som står Vladimir Putin nært. Vi har konsentrert oss om det som defineres som olympiske idretter.

Hvis internasjonal idrett ønsker å ramme Putin som en reaksjon på invasjonen av Ukraina i 2022 er det disse personene som bør være i søkelyset.

Putins folk i internasjonal idrett

Alisjer Usmanov er mangemilliardær i stål-, jern- og mediaeselskaper, er president Det internasjonale fekteforbundet (FIE) og har eierinteresser i fotballklubben Everton.

Han har lenge vært nært en nær alliert av Vladimir Putin og spilte en sentral rolle både i OL i Sotsji og i fotball-VM i Russland. Han bidro til at Russland ble tildelt konkurransene og bidro med en god slump penger til arrangementene.

Usmanov var blant annet hovedaksjonær i teleselskapet Megafon som investerte store summer i Sotsji OL i 2014 og det samme selskapet inngikk en avtale verdt 71 millioner dollar for å sikre seg rollen som fotball-VMs offisielle teleoperatør.

Til Forbes Magazine har Usmanov sagt:

– Jeg er stolt av å kjenne Putin, og det faktum at ikke alle liker ham er ikke Putins problem. Jeg tror ikke verden elsket Truman etter Nagasaki.

Midt i etterforskningen av dopingen under OL i Sotsji kjøpte Usmanov plutselig den originale talen til Pierre de Coubertin der han skisserer etableringen av de moderne olympiske leker og som han hadde skrevet for hånd.

Manuskriptet ble høytidelig overrakt til IOC-president Thomas Bach og Det olympiske museum.

Vladimir Lisin var på et tidspunkt en av verdens rikeste menn og slo seg opp som stålmagnat. Han har på kontroversielt vis tilegnet seg vervet som president i Det internasjonale skyteforbundet (ISSF) og har brukt denne plattformen til å fjerne Russland-kritikere og innsatt sin egen klikk av russiske støttespillere.

Han har også pløyd enorme summer inn i dette forbundet av egen lomme og sørget for at Russland har blitt tildelt skytestevner til tross for at Russland er suspendert på grunn av dopingen under OL i Sotsji.

Han har vært på lista over oligarker som USA og andre vestlige land ønsker å straffe for sine bånd til Putin.

Viacheslav Aminov er også en av Russlands rikeste menn og er president Det russiske moderne femkampforbundet og visepresident i Det internasjonale moderne femkampforbundet (UIPM).

Han har vært en sterk motstander av russiske utestengelse fra OL og påstått at utestengelsen vil føre til at unge russiske utøvere melder overgang til andre nasjoner.

Da Sotsji-skandalen var han visepresident i Den russiske olympiske komité og han ble med i en komité som skulle sørge for å rydde opp i russisk doping og bringe Russland tilbake i det gode selskap.

Da Panama Papers-avsløringene sprakk viste de at han like før han begynte i denne spesialoppnevnte komiteen overførte mesteparten av verdipapirene sine til et skjellselskap og opprettet en hemmelig konto i Monaco.

Mikhail Mamiashvili er visepresident i Det internasjonale bryteforbundet (UWW) og president i Det russiske bryteforbundet. Han har bånd til georgisk mafia og ble nektet innreise til USA i 2015, mest sannsynlig for sitt nære bånd til Vladimir Putin.

Alexander Dyukov er president i det russiske fotballforbundet og styremedlem i UEFA, men kanskje viktigst styreleder i russiske Gazprom, en av de største sponsorene til UEFA og flere europeiske klubber og en av verdens største energileverandører.

Igor Levitin er styremedlem i Det internasjonale bordtennisforbundet (ITTF) og president i Det europeiske bordtennisforbundet (ETTU) og har vært politisk rådgiver for Vladimir Putin siden 2013.

Jelena Välbe er tidligere langrennsløper og nå styremedlem Det internasjonale skiforbundet (FIS) og president i Det russiske skiforbundet. Hun er kjent for å gå rundt med t-skjorter med Putin-motiver og forsvarer ham i tykt og tynt. I oktober 2021 stilte hun til valg for Putins parti, men trakk seg fra vervet etter at hun ble valgt inn.

Jelena Isinbajeva er tidligere stavhopper og nå IOC-medlem og har vært en av dem som sterkest har kritisert behandlingen av Russland etter Sotsji-avsløringene og også vært en sterk politisk støttespiller til Vladimir Putin.

Da Putin fikk endret grunnloven som gjør at han kan være president helt til 2036 var Isinbajeva en av dem som støttet dette.

Sjamil Tarpitsjev er IOC-medlem og president i Det russiske tennisforbundet. Han sitter i Vladmir Putins Statlige råd for idrett og er medlem i Den russiske olympiske komité.

Han har kommet med flere kontroversielle uttalelser om doping, blant annet forsvarte han Maria Sjarapovas bruk av hjertemedisinen meldonium.

Han kalte også søstrene Serena og Venus Williams for «Williams-brødrene» i et russisk talkshow og ble i etterkant utestengt fra all tennisaktivitet i ett år og tildelt en bot på rundt 160.000 kroner av Women’s Tennis Association (WTA).

Alexander Lakernik er visepresident Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) og har ansvar for kunstløp. Han har sådd tvil om den femten år gamle russiske kunstløpersken Kamila Valieva faktisk var dopet i forkant av OL i Beijing i 2022. Han mener dette kun er ryktespredning.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT