Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Beijing-OL var en knallsuksess for Russland»

KOMMENTAR: Beijing-OL ga Russland en perfekt mulighet til å vise sin storhet og samle nasjonen før en krig med Ukraina. Ikke akkurat slik vi så det for oss da Sotsji-skandalen begynte å rulle i 2015.

- Annonse -

Samme dag som det russiske parlamentet (Dumaen) godkjente Vladimir Putins anerkjennelse av de to russiske utbryterrepublikkene i Ukraina (Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk) arrangerte russiske myndigheter en storstilt feiring av den russiske OL-troppen i VTB Arena i Moskva.

Utestengt i teorien

Selv om Russland i teorien har vært utestengt fra sommer-OL i Tokyo i 2021 (egentlig 2020) og de to siste vinterlekene har russiske utøvere kunnet konkurrere som deltagere for Den russiske olympiske komité (ROC).

Denne tafatte manøveren skyldes først dopingavsløringene etter vinter-OL i Sotsji i Russland i 2014, som blant annet viste at sportsministeren Vitaly Mutko og de hemmelige tjenestene (FSB) var delaktig i et statlig styrt dopingprogram.

Disse funnene førte først til at det ble lagt begrensninger på russisk deltagelse under sommer-OL i Rio i 2016, men da det kom flere avsløringer og det viste seg at Russland motarbeidet etterforskningen av det som skjedde i Sotsji, ble russiske sportsledere og politikere nektet å reise til OL og den russiske troppen måtte kalle seg ROC og ikke Russland.

Da Russland protesterte på denne straffen, fikk de delvis medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og det førte blant annet til at Russlands president Vladimir Putin kunne reise til åpningsseremonien i Beijing-OL og samtidig ha møter om blant annet Ukraina med Kinas president Xi Jinping.

Tidenes OL!

IOCs «straff» av Russland har ikke lagt noen demper på verken russiske prestasjoner eller oppfattelse av OL som politisk virkemiddel. Snarere tvert imot. Det viser feiringen av de russiske utøverne i VTB Arena i Moskva.

Russland (ROC) tok totalt 32 medaljer (6-12-14) under lekene i Beijing og selv om man korrigerer for flere medaljeøvelser under lekene i Beijing sammenlignet med lekene i Sotsji og korrigerer for antall medaljer som er fratatt Russland på grunn av doping er dette svært imponerende. Det er faktisk russisk rekord. Antall medaljer som står i den offisielle statistikken etter OL i Sotsji er 29 medaljer (11-9-9).

Og midt i en storpolitisk krise er alle disse medaljene gull verdt for den politiske ledelsen i Moskva.

På seremonien i VTB Arena var visestatsministeren Dmitry Chernyshenko til stede. Han er ingen hvem som helst i russisk idrett, han var blant annet leder for organisasjonskomiteen til Sotsji-OL. Han har også vært president i den russiske ishockeyligaen KHL og har vært sjef for Gazprom-Media Holding Gazprom i mange år, et selskap som styrer mye av sportspressen i Russland.

Til stede var også den russiske sportsministeren Oleg Matytsin, Vladimir Putins rådgiver Igor Levitin (som er president i Det europeiske bordtennisforbundet), og presidenten i Den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov.

Alle holdt taler om hvor godt de olympiske utøverne hadde promotert Russland under lekene i Beijing.

Visestatsminister Chernyshenko la ingenting imellom og sa at de vanskelige tidene som Russland nå har vært gjennom gjør dem sterkere sammen.

Han takket til og med legene som hadde fulgt utøverne i mange år og han var sikker på at bragden utøverne viste i Beijing ville sørge for rekruttering av gutter og jenter til russisk idrett i framtiden.

Ser fram mot OL i 2026

At Norge kom over Russland på medaljestatistikken la ingen demper på russernes feiring i Moskva. Det ga dem bare motivasjon til å fortsette og Putin-rådgiver Levitin sa at målet var å gjøre det bedre i OL i Italia i 2026.

Det er ingen tvil om at OL har styrket moralen i Russland og bidratt til fortellingen om «offeret» Russland som står opp mot all overmakt og viser omverdenen at de vinner til slutt.

Dette viser at IOC og dens støttespillere har feilet kardinalt i sin måte å håndtere dopingskandalen på og samtidig skapt en mulighet for Russland til å bruke OL som propaganda-virkemiddel i sin kamp mot Ukraina og resten av Vesten.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT