spot_img

FIFA-dokument avslører: RBK hacket og svindlet for 1,8 millioner kroner

Leder for økonomi i Rosenborg, Roar Munkvold bekrefter til Idrettspolitikk.no at de ikke har mottatt pengene. Det skal dreie seg om ca. 1,8 millioner kroner.

– Vi har ikke mottatt pengene, skriver Roar Munkvold i en epost til idrettspolitikk.no.

– Slik vi forstår det så har en bruker i RBK vært hacket, skriver han videre.

RBK etterlyser betaling

Offentliggjøring av en beslutning i FIFAs disiplinærkomité i november i fjor viser oss i detalj hva som har skjedd i saken og den starter den 24. september 2020 med at FIFA sender et forslag til Shenzhen FC og RBK om hvordan betalingen av såkalte solidaritetspenger for den tidligere RBK-spilleren skal skje.

FIFA foreslo at den kinesiske klubben skulle betale 180,803.75 euro (ca. 1,8 millioner norske kroner), pluss fem prosent renter på resterende beløp til hele summen var innbetalt.

Måneden etter bestemte FIFA at denne avtalen var bindende siden de ikke hadde fått noe svar fra noen av partene på den første henvendelsen. Men 2. februar 2021 fikk FIFA en klage fra RBK på manglende innbetaling og FIFA åpnet derfor en disiplinærsak.

To uker etter at det ble åpnet sak fikk FIFA svar fra Shenzhen FC om at pengene var satt inn på RBKs konto og la ved dokumenter som skulle bevise dette.

I dokumentasjonen viste de til at de hadde fulgt prosedyrene til økonomimedarbeideren i RBK som hadde ansvaret for denne saken og de mente at det hele måtte bero på en misforståelse.

Feil konto

Snaue to uker etter etterlyste RBK pengene nok en gang og påpekte at dokumentasjonen til Shenzhen FC viste at de hadde satt pengene inn på en konto i Portugal og at RBK aldri har hatt noen konto der. RBK mistenkte at de hadde vært offer for en svindel.

Som svar på denne mistanken viste den kinesiske klubben til eposter de skal ha fått fra den samme økonomimedarbeideren i RBK der det sto at RBK hadde endret kontoinformasjonen.

RBK meddelte på sin side at de kunne bevise at IT-systemet deres hadde blitt hacket og mente at det sannsynligvis var hackerne som hadde sendt ut dem falske eposter. RBK nekter kontant for at det var de som sendte ut disse epostene og at de heller ikke oppdaget at disse ble sendt ut i deres sted.

I januar i 2020 ble det kjent at flere klubber i Norge var blitt angrepet av hackere, og at en haug med passord var på avveie. RBK var en av klubbene som er rammet, og det skal være 19 rbk.no-adresser som ble stjålet, ifølge Adressa.

Det var Adressa som gjorde RBK oppmerksomme på lekkasjen og

– Dette var vi ikke klar over, men vi er takknemlige for at vi ble gjort oppmerksom på situasjonen. Datasikkerhet tar vi på alvor, sa leder for økonomi, eiendom og stadion i Rosenborg Roar Munkvold da.

Analyser viste at det var mer enn 600.000 norske e-postadresser og passord som er lekket til sammen.

RBK sier at de følger opp saken mot den kinesiske klubben.

Betalte uka etter hacking

I sakspapirene til FIFA går det fram at RBK er forundret over at den kinesiske klubben da betalte hele summen uka etter at IT-systemet til RBK var hacket.

RBK påstår ifølge FIFA at de mange ganger etter Selnæs overgang i 2019 har bedt om solidaritetspengene og at Shenzhen FC først svarte i november 2020, men heller ikke da betalte det RBK mente de skyldte.

Selv om Shenzhen FC hevdet de hadde betalt pengene, men RBK ikke hadde fått en krone inn på konto fortsatte RBK å hevde at den kinesiske klubben ikke hadde holdt forpliktelsene sine. De mente at de ikke kunne ta ansvar for at Shenzhen FC hadde betalt penger inn på feil konto.

RBK skal, ifølge FIFAs dokumentasjon ha involvert Trøndelag politikammer for å spore opp eierne av den portugisiske bankkontoen.

– Norsk politi har etterforsket saken og RBK forfølger saken mot den portugisiske banken, skriver Munkvold i eposten til Idrettspolitikk.no. 

Shenzhen FC sier de er lei seg for at RBK ikke har fått pengene, men mener de har seg selv å takke for at de ikke har passet på IT-systemet sitt godt nok fra å bli hacket og de mener derfor at de er fritatt for skyld og har plikt til å betale på nytt.

FIFA mener at RBK altfor sent har tatt kontakt med den kinesiske klubben etter at de oppdaget at de var hacket og at de kunne ha unngått eventuelle misforståelser og feilinformasjon ved å agere tidligere. RBK skal i følge FIFA aldri ha informert Shenzhen FC om at de var hacket.

FIFAs disiplinærkomité bestemte derfor at Shenzhen FC var fri for skyld og at RBK må regne pengene for tapt. Beslutningen ble tatt 4. november i fjor og offentliggjort 21. januar i år.

Les hele saken fra FIFAs disiplinærkomité her.

DG_FDD-7671_DisCo_Grounds-Decision-FDD-7671

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,541FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT