spot_img

Amerikanske myndigheter med eksplosive detaljer om FIFA-korrupsjon

Denne uken tok amerikanske påtalemyndigheter ut tiltale mot mange tidligere FIFA-topper. Og nå snører nettet seg tettere rundt folk som tidligere har sittet trygt.

Kontakt med FBI

Våren 2017 tok Jan Jensen i Ekstra Bladet og undertegnede kontakt med FBI i forbindelse med vårt arbeid med å avdekke hva som skjedde da Russland og Qatar fikk fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022.

Det var stygge ting vi fant. Og styggere skulle det bli.

Vi hadde jobbet i lang tid og reist mange steder for å møte varslere og andre personer som hadde jobbet tett på og i FIFA.

En av dem vi ønsket informasjon om (men som vi aldri fikk kontakt med) var Aleksej Sorokin som i 2017 var leder for organisasjonskomiteen til fotball-VM i Russland, og som tidligere hadde ledet søkerkomiteen.

Vi hadde også spørsmål om andre personer og informasjon om en del russere som var i Zürich, 2. desember 2010 da de to landene fikk hvert sitt VM, personer som under normale omstendigheter ikke skulle vært der. FIFA visste heller ikke at de var der.

Agentene i FBI som vi hadde kontakt med var svært interessert i å snakke med oss og vi gjorde en intensjonsavtale om et møte, kanskje i New York, men møtet ble stoppet høyere opp i systemet.

Saken var at de ønsket informasjonen som vi satt på, men de var ikke villige til å svare på våre spørsmål. Årsaken var at de ikke kommenterte pågående saker. Vi ville ikke gi noe, uten å få noe.

Hull i etterforskningen

Dette er et viktig bakteppe når vi skal forstå tiltalebeslutningen som amerikanske påtalemyndigheter offentliggjorde denne uken mot 16 personer og et firma knyttet til FIFA. Saken starter skjærtorsdag 2020.

I det 70 siders lange dokumentet står det svart på hvitt at flere av de tiltalte tok imot eller videreformidlet penger fra Russland og Qatar for at de skulle får retten til arrangere få fotball-VM.

Det har helt siden 2010 blitt stadig tydeligere at Russland og Qatar fikk VM på uærlig vis. Begge kom dårligst ut av alle evalueringer som ble gjort av søkerne, og «alle» ble svært overrasket da de 22 eksekutivmedlemmene i FIFA ga dem VM (egentlig skulle det være 24, men to av dem var allerede kastet ut på grunn av korrupsjon).

Aleksej Sorokin er ikke nevnt i tiltalen, men det som står i tiltalen knytter ham direkte til det som står der.

Da presset mot FIFA ble for stort og påstandene mange i 2012, satt FIFA ned en granskningskommisjon, som etter hvert kom med det som ble kalt Garcia-rapporten (fordi det var den amerikanske juristen Michael J. Garcia som ledet arbeidet som leder for FIFAs etiske komité).

Rapporten ble lenge holdt hemmelig, men da detaljene ble kjent sto det at de som hadde undersøkt den russiske VM-søknaden verken hadde vært i Russland eller funnet noe informasjon.

Informasjonen var utilgjengelig fordi alle datamaskinene som VM-komiteen hadde brukt var ødelagt. Det var Sorokin som hadde lånt disse datamaskinene av Chelsea-eier Roman Abramovitsj og som han altså ikke greide å ta vare på.

Etter et vellykket fotball-VM i Russland i 2018 ble Sorokin valgt inn i FIFAs styre (Council) av UEFA-kongressen som en av Europas representanter i FIFAs høyeste organ. Der sitter han fortsatt.

Saken fortsetter under lenken.

Elefantene har det trangt på UEFA-kongressen i Amsterdam

Ny vin i gamle flasker

Det betyr at dagens FIFA-president Gianni Infantino, som tok over etter Sepp Blatter, også blir en del av denne historien.

For selv om alle dem som er nevnt i den 70 siders rapporten for lengst er ute av FIFA-systemet fordi de har brutt FIFAs etiske regelverk og var en del av Blatters FIFA, sitter det nå en russer i hans styre som nå er i ferd med å bli avslørt som løgner av amerikanske myndigheter.

Denne tiltalebeslutningen setter dermed FIFAs eget arbeid med å avdekke det som skjedde i et enda dårligere lys (om det er mulig).

Og ikke minst, gir det som kommer fram nå en viss oppreisning til varslerne Bonita Mersiades (som jobbet for den australske VM-søknaden) og Phaedra Almajid (som jobbet for Qatar). De ble hengt ut og har levd et liv i usikkerhet etter at det de fortalte ble offentlig kjent mot deres vilje i 2014.

En ny mistenkt dukker opp

I tiltalen til amerikanske påtalemyndigheter blir det i tillegg til de 16 navngitte personene også nevnt fire medsammensvorne (co-conspirator). De er anonymisert og blir kalt co-conspirator #1-#4.

Det er ikke vanskelig å resonere seg fram til hvem disse fire personene er basert på informasjonen som blir gitt om dem i dokumentet.

#1 er høyst trolig Julio Grondona. Han var tidligere president i det argentinske fotballforbundet og visepresident i FIFA. Han døde i 2014.

#2 er høyst sannsynlig Mohammed bin Hammam – mannen som sørget for at Qatar fikk VM og som allerede er utestengt på livstid.

#4 er høyst sannsynlig Jerome Valcke – Sepp Blatters tidligere generalsekretær – og som har greid det utrolige å bli kastet ut av FIFA to ganger på grunn av korrupsjon, og han soner i dag en utestengelse på 10 år.

#3 er en ny person i FIFA-avsløringene til nå, men er på ingen måte en ukjent person. Dette er mest sannsynlig Peter Hargitay, kanskje den mektigste bakmannen i internasjonal fotball de siste 30 årene.

Den mektige bakmannen

På 2000-tallet var han Sepp Blatters høyre hånd og spinndoktor. Tidlig på 1980-tallet spesialiserte han seg på omdømmebygging for klienter med frynsete rykte.

Han hadde kunder som Union Carbide, som i 1984 som drepte 17.000 mennesker i en gasseksplosjon i Bhopal i India, jobbet for milliardærer som ønsket å unndra skatt og for shippingbransjen på Jamaica, for å nevne noen.

Sammen med sin sønn har de jobbet for sjeik Salman fra Bahrain, som stilte opp som motkandidat til Gianni Infantino i 2016, og som i dag er president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Far og sønn jobber også for UEFA-president Aleksander Ceferin som den siste tiden har havnet i skikkelig basketak med FIFA-president Gianni Infantino.

Det var Hargitay som koblet Russland og Qatar sammen da de søkte om fotball-VM og han har de siste årene jobbet for Russland og Qatar samtidig. Dette er godt dokumentert av Bonita Mersiades i hennes bok Whatever It Takes.

Stadig flere detaljer

Informasjonen og de direkte anklagene som kommer nå kommer ikke som noen total overraskelse.

Dels fordi etterforskningen av Donald Trump har avdekket en del av dette, dels fordi det det siste året har lekket ut informasjon i russisk presse om hva som kan ha skjedd, og dels fordi et knippe journalister har greid å samle sammen tråder som gjør at det stadig detter lik ut av skapet.

I slutten av oktober 2019 kom det lekkasjer på et russisk nettsted om hvordan den russiske VM-kampanjen var rigget.

Dokumentene som ble lekket kan deles opp i tre kategorier:

  1. dokumenter som gir en beskrivelse av alle de 24 FIFA-styremedlemmene og forslag til metoder for å bestikke dem
  2. dokumenter som forteller hva de må gjøre for å få kontakt og innflytelse hos de forskjellige styremedlemmene
  3. dokumenter som viser korrespondansen mellom den russiske organisasjonskomiteen og de forskjellige styremedlemmene og framdriften i bestikkelsene

I dokumentene står det blant annet at penger (så mye som 50 millioner kroner!) skulle kanaliseres til Frans Beckenbauers rådgiver og venn Fedor Radmann.

Beckenbauer stemte for Russland og fikk etterpå en ambassadørrolle for russiske Gazprom.

Påvirkningen av daværende UEFA-president Michel Platini skulle skje gjennom UEFAs sponsorer og at daværende FIFA-president Sepp Blatter skulle påvirkes gjennom Sepp Blatters nevø.

Han hadde ansvar for FIFAs store tv-avtaler i selskapet Infront Sports & Media, som i Norge er mest kjent for salget av skirettighetene til NENT/Viasat.

Medvedev og Putin snakker om VM

I desember 2019 offentliggjorde en 476 siders rapport som omhandlet Trump-etterforskningen, og der kom det mer informasjon om VM-søknaden til Russland.

Der henvises det til en samtale mellom daværende president Dimitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin.

Kilden er den mye omtalte Christopher Steele, som har jobbet for klienter som ønsket å sverte Donald Trump i valgkampen i 2016, men også for den engelske VM-søknaden for fotball-VM i 2018.

Steele skal ha tatt kontakt med FBI i 2010 for å gi dem informasjon om at den skotske journalisten Andrew Jennings satt på informasjon om FIFA-korrupsjon.

FBI tok kontakt med Jennings og dette startet den omfattende opprullingen av korrupsjon i FIFA og til arrestasjonene på det fasjonable FIFA-hotellet Baur au Lac i Zürich i 2015.

Det er disse arrestasjonene som har ført til tiltalen av de 16 personene som skal for retten i USA i april 2020.

Mange av disse detaljene er kjent i Ken Bensingers bok Red Card som kom ut i 2018, men opplysningene om FBIs Russlandsetterforskning var til da nytt stoff.

Det skal ikke ha vært et formelt samarbeid mellom Christopher Steele og FBI, men Steele skal i flere sammenhenger ha gitt FBI informasjon om funn han hadde gjort.

I 2011 rapporterte han til sin kontaktperson i FBI at daværende statsminister Vladimir Putin til president Dimitrij Medvedev hadde innrømmet at russiske oligarker hadde bestukket FIFA-presidenten for å sikre seg VM i 2018.

Og i 2015 rapporterte han til samme person at sentrale personer i Kreml hadde innrømmet at de hadde bestukket styremedlemmer i FIFA.

FBI skal ha kontaktet den engelske søkerkomiteen for fotball-VM i 2018 for å sjekke ut informasjonen og skal også ha jobbet med britiske myndigheter for å få mer klarhet i informasjonen som Steele hadde gitt dem.

Selv om Steele aldri har vært inne til avhør eller har hatt et formelt samarbeid med FBI skal han totalt ha fått utbetalt ca. en million kroner av FBI for å ha bidratt til verdifull informasjon i arbeidet med å avdekke korrupsjon i FIFA.

Kontroversiell person

Det har vært mye strid om troverdigheten til Christopher Steele og dette diskuteres også i rapporten fra det amerikanske justisdepartementet.

I rapporten sår de tvil om Steeles troverdighet i arbeidet med Trump, men hevder om hans FIFA-arbeid at det hadde høy troverdighet.

Ifølge rapporten skal han ha vært på godfot med Donald Trumps datter Ivanka Trump og brukt henne for å få oppdrag hos Donald Trump, uten å lykkes.

Christopher Steeles arbeid med FIFA ble første gang kjent da de to Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert presenterte sine funn til det britiske parlamentet i november 2014.

De to journalistene mente at Vladimir Putin ikke likte fotball, men at han fikk det for seg at Russland ville miste ansikt hvis de tapte kampen om VM.

Vladimir Putin engasjerte derfor et knippe innflytelsesrike personer som trakk i alle tråder for å gjøre fotball-VM i Russland til virkelighet. Disse personene er oligarkene som blir nevnt i FBI-rapporten.

Vladimir Putin og den russiske VM-komiteen skjønte tidlig at de måtte inngå et strategisk samarbeid med den da mektige Muhammad Bin Hammam og Qatar for å få VM.

Saken fortsetter under lenken.

Funnene i Robert Müellers rapport om Donald Trump og Russland ligner på funnene om WADA og Russland

Koblingen Russland og Qatar

Mohamed Bin Hammam var president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og satt i FIFAs eksekutivkomité som skulle bestemme hvem som fikk VM i 2018 og 2022.

Idrettspolitikk.no sitter på epost-korrespondanse mellom den russiske søkerkomiteen og ledelsen i AFC om at sentrale personer i den russiske søkerkomiteen hadde hemmelige møter om samarbeid for å få fotball-VM til Russland og Qatar.

Det er denne informasjonen FBI har vært på jakt etter og som de sannsynligvis har fått tak i. Uten dette og annen informasjon hadde de aldri kunnet hevde at navngitte personer mottok penger for å stemme på de to kandidatene.

Fotball-VM i Russland er over og det er drøye to år til VM i Qatar sparkes i gang.

Mange spør seg om det som kommer fram nå kan føre til at Qatar mister mesterskapet. Juridiske eksperter på avtalen mellom FIFA og Qatar sier at det må bevises at mer enn 11 personer mottok penger for å stemme på Qatar for at de skal kunne fratas VM uten at det betales erstatning.

Vi er langt unna det tallet nå, men vi er et lite skritt nærmere sannheten om hva som skjedde.

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,541FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT