Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Nike-sjefen visste om dopingeksperimenter

Det slo ned som en bombe under friidretts-VM i Doha da det ble kjent at den kjente friidrettstreneren Alberto Salazar av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) er utestengt fra all friidrett i fire år på grunn av en rekke brudd på dopingbestemmelsene.

Like etter denne kunngjøringen ble han også fratatt trenerakkrediteringen i Doha.

Hormonlegen Jeffrey Brown ble også utestengt i fire år for å ha samarbeidet med Salazar.

Som grunnlag for dommen har USADA frigitt to rapporter om de to. Salazars rapport er på 140 sider og Brown-rapporten på 108 sider. Det er mildt sagt rystende lesning.

Detaljerte rapporter

I begge rapportene dokumenteres det hvordan de to sammen med en rekke andre personer på Nike Oregon Project i USA testet ut testosteron (et anabolt steroid) og hvordan de formidlet det videre til utøvere, hvordan de fikk utøverne til å unnlate å informere i innrapporteringssystemet til WADA om bruk av injeksjoner og hvordan de eksperimenterte med ulovlige doser med L-carnitine, et middel som omgjør fett til energi.

Etter eksperimentering av L-carnite skal de har vært så begeistret at de tok kontakt med sykkelrytteren Lance Armstrong og fortalte om de oppsiktsvekkende funnene og lovet ham at han skulle få eksklusiv tilgang til dataene.

Den andre utøveren som fikk vite om dette var den amerikanske mellomdistanseløperen Galen Rupp som var helt sentral i testingen på Nike Oregon Project.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra USADA-rapporten om Alberto Salazar.

Nike-direktøren fikk oppdateringer

Det har lenge stormet rundt Nike Oregon Project og ryktene om at det foregikk doping i dette prosjektet satt for alvor fart da BBC Panorama sendte en dokumentar i 2015, der flere utøvere som hadde vært knyttet til prosjektet fortalte om hva de hadde vært med på.

Det er disse vitnesbyrdene som er grunnlaget for de to tunge rapportene som i går ble offentliggjort av USADA i går, i tillegg til omfattende intervjuer med andre involverte.

Men det kommer også fram andre ting som er svært skadelig for det store Nike-konsernet.

I en brevutveksling som blir gjengitt i rapporten om Jeffrey Brown får vi vite at legen informerte Nike-direktøren om sine eksperimenter og at direktøren var spent på om hvor langt de kunne gå før bruken ble oppdaget i dopingkontrollen.

Det er Alberto Salazars sønn som er prøvekaninen i disse testene.

I brevet som er skrevet i 2009 og er sendt fra Jeffrey Brown
til daværende direktør for Nike Mark Parker står det blant annet.

«Mark, vi har foreløpige data fra våre eksperimenter med et mannlig hormon som kalles Androgel…..[A]ndrogel ble gnidd inn i huden og urintestet en time senere! Alt for å simulere forholdene etter et løp på 5000 meter eller lenger. Vi vil nå prøve å finne ut minimumsnivået vi kan bruke før det gir oss problemer».

I sitt svar til denne informasjonen skriver Mark Parker
blant annet:

«Jeff, takk for oppdateringen på disse testene. Det vil være interessant å se minimumsmengden av dette mannlige veksthormonet som kreves for å teste positivt»

Saken fortsetter under bildene.

Utdrag fra USADA-rapporten om Alberto Salazar

Aktiv i Doha

Salazar har treneransvaret for syv av utøverne som deltar i friidretts-VM og han har i over 30 år vært en god venn av dagens president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og det vakte oppsikt da Coe umiddelbart etter at nyheten ble kjent sa at alle utøverne som er trent av Salazar bør bryte båndene til ham umiddelbart.

Sebastian Coe har lenge forsvart Salazar og har selv vært
ambassadør for Nike, men gikk av som ambassadør da han ble valgt som
IAAF-president i 2015.

Salazar har blant annet treneransvar for den australske 1.500-meterløperen Jessica Hull, den nederlandske gullvinneren på 10.000-meter Sifan Hassan, den amerikanske gullvinneren på 800-meter Donavan Brazier og tyske langdistanseløperen Konstanze Klosterhalfen.

Ingen av disse er nevnt i rapporten.

Men mest kjent er Alberto Salazar for å ha trent britiske Mo
Farah i perioden 2011 til 2017. Da tok Farah firedobbelt OL-gull og seks
VM-gull.

Nike er en av verdens største sponsorer av idrettsutøvere, også for norske utøvere. Team Ingebrigtsen har en stor sponsoravtale med Nike.

LES OGSÅ: BREAKING: Mo Farahs tidligere trener utestengt i fire år for brudd på dopingreglene

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT