Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

KOMMENTAR: Friidrettstoppene lyver om publikumssvikten under friidretts-VM i Doha

Khalifa International Stadium tar nesten 50.000 tilskuere. Under kvinnenes 200 meter anslår man at det var ca. 2.000 tilskuere på tribunen.

Nå skylder arrangørene og de ansvarlige friidrettstoppene på alt annet enn seg selv for å forklare hva som har skjedd. Det er ikke et pent syn.

Lovnader

Sebastian Coe, som ble valgt til IAAF-president i Det internasjonale friidrettsforbundet i 2015 og gjenvalgt på IAAF-kongressen i Doha like før VM startet, satt i 2014 som leder for IAAFs Coordination Commission og hadde ansvaret for at VM-kandidatene tilfredsstilte søknadskriteriene.

Da mente han at det var bra at friidretts-VM flyttet til land som Qatar, eller at det var «good reasons to consider new markets», som de sier på friidrettsspråket.

I 2017, etter et vellykket VM i London, ble han presset av blant andre VM-arrangørene i London til å flytte mesterskapet, både fordi det hadde kommet opplysninger om at Qatar hadde betalt penger under bordet for å få VM i 2017 (og tapt – de fikk 2019 istedenfor), men også fordi ingen hadde tro på at mesterskapet ville bringe friidretten noe positivt.

Da kontret Coe med at det ville går bra, blant annet ved å utvikle det han kalte en ny billettstrategi. «Right ticketing strategies», som han sa.

Så sent som i mars i år skrøt Sebastian Coe uhemmet av VM-forberedelsene til Qatar.

Hva gikk galt?

Grådigheten vant

Ifølge VM-arrangørene i Qatar skyldes det lave tilskuertallet at øvelsene går for sent på kvelden og at den jevne mann i Qatar heller ser det på tv for å komme seg på jobben dagen etter.

Jeg tror ikke de mente alle gjestearbeiderne i landet som egentlig jobber for resten av befolkningen.

De har også uttalt at tilskuertallet ville ta seg opp fordi de friidrettsinteresserte i Qatar er mer interessert i lange løp enn korte.

Ifølge den norske presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, som er av Sebastian Coes nærmeste støttespillere er hovedårsaken til det sviktende publikumstallet at nabolandene boikotter Qatar.

Han henviser til boikotten som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og andre arabiske land innførte for snart tre år siden, blant annet i et forsøk på å frata Qatar fotball-VM i 2022.

Vikarierende argumenter

Dette er ikke noe annet enn tull og tøys.

Det er få tilskuere på Khalifa International Stadion fordi myndighetene i Qatar og IAAF ikke har gjort jobben sin.

For det første har IAAF og andre ledere i friidretten kun vært
ute etter pengene til Qatar. Det er derfor de er der de er i dag. Ingenting
annet.

Det finnes to millioner gjestearbeidere i Qatar og mange av dem har vært med på å bygge anlegget som brukes under mesterskapet. Hadde de fått gratisbilletter hadde stadion kanskje blitt fylt opp hver dag.

Vel og merke hvis de orker å bruke mer tid på et stadion der de har jobbet femti-seksti timer i uka i opptil 50 varmegrader.

Dette er mennesker som myndigheten i Qatar betrakter som annenrangs borgere og kanskje lavere enn det, så da har det for dem kanskje vært bedre med tomme tribuner.

Og når det kommer til boikott fra nabolandene så er det et mer enn lettvint argument.

I januar i år arrangerte De forente arabiske emirater Asia-mesterskapet i fotball og der var også nesten tomme tribuner og de er ikke omfattet av en boikott. Fotball er mer populært enn friidrett i denne regionen.

Moralen

Karsten Warholm har sagt at han føler seg dobbeltmoralsk som
løper inn VM-gull på en stadion der mennesker har dødd for å legge til rette
for ham.

Hva om friidrettslederne istedenfor å klistre seg inntil ham for å ta få et bilde i minneboka si, sier seg enig med ham og også innrømmer at de også er dobbeltmoralske.

Eller bedre at de ikke eier moral. For i denne saken lyver de verdens befolkning rett i ansiktet.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT