Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

KOMMENTAR: WADA-presidenten fortjener ingen pris

Timing is everything.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Som Idrettspolitikk.no og blant andre Ekstra Bladet har avslørt i flere artikler har Reedie og andre sentrale personer i Verdens antidopingbyrå (WADA) spilt et dobbeltspill overfor Russland.

På den ene siden har de sagt at russisk dopingjuks skal straffes hardt og på den andre siden har de drevet et spill i det skjulte for å få Russland inn i varmen igjen, til tross for at de gang på gang har vist seg som juksemakere.

LES MER: WADAs mørke kjeller

At Reedie får en pris for sitt arbeid mot doping må svi i øynene på alle de utøverne som er rene og som kjemper en nesten håpløs kamp mot de som ønsker å jukse.

Og det må føles som en hån hos de varslerne (whistleblowere) som har risikert livet for å fortelle hva som skjer når Russland organiserer statsstyrt doping.

I USA lever Grigorij Rodtsjenkov i skjul. Han var i to perioder sjef for dopinglaboratoriet i Moskva (1985-1994 og 2005-2014) og var hjernen bak et omfattende dopingprogram og et program for å skjule doping av russiske utøvere i store mesterskap, særlig i vinter-OL på hjemmebane i 2014.

Mye av Rodtsjenkovs arbeid ble kjent i den Oscar-belønnede dokumentaren Ikaros.

Han er ingen engel og trenger ingen priser, men han har bragt til bords informasjon som Reedie ikke trenger priser for å holde skjult.

LES MER: Grigorij Rodtsjenkov: Flukten fra Vladimir Putin

På hemmelig adresse i USA sitter også ekteparet Yuliya Stepanova og Vitaly Stepanov. De to startet ballet da de sto fram i en dokumentar på den tyske tv-stasjonen ARD.

Hun var tidligere friidrettsutøver, han var tidligere dopingkontrollør og de fant hverandre da de fikk kalde føtter som delaktige i Russlands store svindel.

Reedie får altså en antidopingpris pris for å ta avstand fra disse og si til verdens befolkning at deres kamp skaper for mye bry for pampene i WADA og IOC. Reedie sitter også i IOC.

Det var en intens debatt i fjor høst om suspensjonen av dopinglaboratoriet i Moskva skulle oppheves eller ikke.

Laboratoriet var suspendert på grunn av informasjonen Rodtsjenkov, Stepanova og Stepanov hadde gitt og som ble bekreftet i ikke mindre enn fire WADA-rapporter og to IOC-rapporter.

Reedie og hans generalsekretær Olivier Niggli kjempet for at russerne skulle inn i varmen igjen. Visepresident i WADA Linda H. Helleland var sterkt imot dette. Det var også de fleste utøverne som ikke har sterke bindinger til IOC.

Nå viser det seg altså at WADA 17. september selv satt i gang etterforskning av laboratoriedataene fra Moskva fordi det har lekket ut at dataene er manipulert.

De vet ennå ikke hvor mange prøver som er manipulert, men opplysninger i New York Times sier at det er snakk om at positive prøver er fjernet fra materialet.

Til nå har WADA sendt 47 saker til forskjellige særforbund basert på materialet de fikk ut tidligere i år. Det paradoksale er at disse sakene som er rapportert inn som positive dopingprøver står i fare for å bli annullert fordi det er vanskelig å stole på innholdet i disse prøvene.

Anti Doping Danmarks direktør Michael Ask, som også er leder Institut of National Anti-Doping Organisations (iNADO) har sagt til Sportspressen.dk at russerne har tre uker på seg til å forklare seg om hullene i datamaterialet de har utlevert.

Denne tidsfristen er bekreftet av WADA og den gjelder fra 17. september. Altså har Russland to uker på seg fra i dag til å komme med en forklaring.

Lederen for WADA’s Compliance Review Committee, Jonathan Taylor har ansvaret for å kontrollere om dopinglaboratorier følger WADAs regelverk og han er allerede nå ikke i tvil om hva som har skjedd: Russerne har fjernet positive prøver.

Taylor representerte tidligere Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og var svært imot at IAAF skulle frigi dopingdata etter at Stepanov og Stepanova sto fram med sin historie.

At Taylor nå protesterer mot russiske sendrektighet viser at det går raskt i svingene i internasjonalt antidopingarbeid.

Men ikke fort nok til at en av lederne som er en av årsakene til at vi har havnet i dagens situasjon stopper opp og mottar en pris i Japan, en pris han ikke fortjener.

LES MER: Hajo Seppelt: – Flere gravende journalister kunne utløst jordskjelv i idretten

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT