Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

KOMMENTAR: WADA har lurt alle – hele tiden. Når er det nok?

Det er nesten komisk å lese innledningen til WADA-president Craig Reedie og generalsekretær Olivier Niggli i WADAs årsrapport som kom i forrige uke. Særlig når vi vet hva som skjedd senere samme uke.

Der står det blant annet:

«Etter at langvarige samtaler med Russland hadde gått i vranglås, tok WADAs eksekutivkomité i september 2018 en modig beslutning om å oppheve suspensjonen av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA)….

[E]tter denne beslutningen har WADAs undersøkelseskommisjon (WADA Intelligence and Investigations (I&I)) utført to vellykkete besøk i Russland i januar og april 2019 for å få ut en kopi Laboratory Information Management System (LIMS), rådata og prøver fra laboratoriet.

Selv om WADAs I&I fortsatt holder på med å analysere data har de også tilegnet seg sterke beviser mot de som har jukset og har startet arbeidet med å gi informasjon til de berørte særforbundene. Denne betydelige framgangen hadde ikke vært mulig uten den modige beslutningen til WADA eksekutivkomité – tiden etterpå har vist at det var en riktig beslutning både for utøverne og for en ren idrett».

Nå viser det seg altså at disse dataene kan ha blitt manipulert.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

LES HELE WADA_RAPPORTEN HER.

Fra komisk til tragisk

Det var denne beslutningen visepresident i WADA Linda H. Helleland var imot og som startet et massivt utøveropprør, et opprør som ble forsterket da russerne ikke ga ut sine laboratoriedata innenfor fristen som var satt.

Men dette er ikke bare komisk, det er også dypt tragisk for antidopingarbeidet. Skulle det vise seg at laboratoriedataene fra Moskva er manipulert så vil det skape usikkerhet omkring alle prøvene som kommer fra dette laboratoriet, ikke bare de rene, men også de positive prøvene.

Det kan bety at alle som er straffet for doping basert på disse dataene i teorien kan gå fri fordi de ikke er til å stole på.

Det internasjonale vektløfterforbundet – som kanskje er det forbundet som har hatt flest positive dopingprøver gjennom tidene og som har utestengt hundrevis av utøvere – lurer nå for eksempel på om de må la de utestengte utøverne få delta igjen på grunn av dette.

Så ille har det blitt.

Ledere som forsøker å underminere antidopinarbeidet

Idrettspolitikk.no har sammen med blant andre danske Ekstra Bladet i flere artikler vist brev og annen korrespondanse mellom lederne i WADA og russiske myndigheter der de prøver å undergrave det antidopingarbeidet som WADA faktisk har vedtatt og å underminere troverdigheten til dem som fortsatt ønsker en streng holdning overfor Russland.

At idrettsverdenen og myndigheter som har innflytelse over WADA tillater dette er en gåte.

LES MER OM HVORDAN LEDERNE I WADA HAR KJØRT SITT EGET LØP: WADAs mørke kjeller

Nye tidsfrister

Til danske sportspressen.dk sier Michael Ask, som er leder for alle de nasjonale antidopingbyråene (INADOs), at Russland har tre uker på seg til å forklare seg i denne saken.

Akkurat som tidsfrister har løst det russiske dopingproblemet til nå.

Denne uken starter friidretts-VM i Doha i Qatar. Russland får ikke delta som egen nasjon, men russiske utøvere får delta som nøytrale utøvere, fordi Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) siden OL i Rio 2016 har ført en streng linje overfor Russland.

Også IAAF kan havne i trøbbel nå på grunn av det som skjer i denne saken fordi de kan ha basert beslutningene sine på data som er manipulert.

Om dette har vært en strategi fra russisk side helt fra starten av er umulig å si, men at WADA har ført alle bak lyset i denne saken kan det være liten tvil om.

Om lederne i WADA forsøker å lure omverdenen med vilje eller om de er ekstremt naive og godtroende i sitt forhold til Russland er også vanskelig å vite.

Men at de skader det internasjonale antidopingarbeidet er det liten tvil om. De ødelegger faktisk for alle som ønsker en ren idrett.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT