Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nå rigges Champions League som en lukket rikmannsklubb

Det blir mer og mer tydelig etter hvert som ny informasjon siver ut om planene for en ny organisering av Europa-cupspill fra 2024.

Avsløringer i Madrid

I Madrid denne uken var det møte i Den europeiske ligaforeningen. Dette var et såkalt rådgivningsmøte for alle de europeiske ligaene om hvordan terminlista skal se ut fra 2024. Norsk Toppfotball representerte Norge på dette møtet.

Da innkallingen til møtet i Madrid ble sendt ut reagerte blant andre Juventus-boss Andrea Agnelli sterkt og oppfordret til boikott av møtet fordi det ble sett på som en protest mot ideene han og Den europeiske klubbforeningen (ECA) har luftet i lukkete fora om Champions League fra 2024. Agnelli er leder for ECA og sitter i UEFAs eksekutivkomité (styre).

ECA samarbeider tett med UEFA og på møtet i Madrid ytret UEFA ønske om at ideene til Agnelli burde utredes og det ble ytret støtte til prinsippene i det nye forslaget. De fleste medlemmene i Den europeiske ligaforeningen er i mot forslagene som kommer.

LES MER: Juventus-boss innkaller til hastemøte for å endre Champions League

Agnellis våte drøm

Idrettspolitikk.no kunne 6. april som første medium avsløre Agnellis detaljerte forslag til nytt Champions League-format fra 2024.

Det så slik ut:

  • Champions League består av totalt 128 lag og deles opp i tre divisjoner
  • Det vil være 32 lag i de to øverste divisjonene og 64 lag på det tredje nivået
  • På det øverste nivået (CL1) deles det opp i fire grupper av åtte lag.
  • Med en oppdeling i fire grupper med åtte lag og totalt 128 lag i hele turneringen vil det bli CL-kamper enn i dag
  • De fire beste lagene i hver gruppe i CL1 går til 8.-delsfinale og vil automatisk være kvalifisert til neste års Champions League uansett hvordan det går i hjemlig liga.
  • 5.-plassen i de samme gruppene vil også kvalifisere seg til neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Klubbene som kommer på 6. og 7. plass vil spille playoff og vinneren vil også spille neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga. Taperen av denne finalen vil automatisk få spille Europa League neste år, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Lagene som havner på sisteplass i CL1 vil automatisk være kvalifisert til neste års Europa League, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Resultatet av dette er at 24 av 32 klubber som er med i CL1 automatisk vil få spille Champions League året etter, uavhengig av hvordan de gjør det i hjemlig liga.

På møtet i Madrid kom det flere detaljer om hva dette forslaget kan innebære.

LES OGSÅ: Slik kan Champions League se ut i 2024 – store konsekvenser for norsk fotball

Flere detaljer

Agnelli representerer 232 klubber og mange av dem er de rikeste klubbene i Europa. Han har siden UEFA-kongressen i Roma i februar i år hatt flere møter med UEFA-president Aleksander Ceferin om hvordan kartet skal tegnes i 2024.

Ceferin var tilstede på møtet i Madrid og han sa til pressen at det som ligger på bordet nå kun er forslag og ideer. Men mange av dem som var tilstede på møtet mente at de ble overkjørt fordi det kun ble presentert ett forslag og at forslaget lå tett på det Agnelli har forslått tidligere i år.

I forslaget som ble presentert i Madrid vil de 24 beste lagene automatisk være kvalifisert til Champions League året etter.

Det er de største klubbene i Italia og Spania som ønsker en slik ordning, fordi det vil gi dem et enormt inntektsløft, mens engelske klubber er mer skeptiske fordi det vil gå utover deres inntjening. En annen årsak til engelsk skepsis er også at det i forslaget ligger å flytte en del av kampene til helgene.

En av de mest kritiske røstene er lederen for den spanske ligaen, Javier Tebes. Han er i sin tur i konflikt med for eksempel Real Madrid og Barcelona som begge ønsker mer penger gjennom et nytt Champions League-konsept.

Kampoppsett

Champions League deles i følge forslaget opp i fire puljer med åtte lag i hver pulje. Det vil gi langt flere gruppespillkamper og enorme inntekter til lagene som er med.

De fire beste lagene i hver pulje går videre til sluttspillet og der mange av kampene spilles i helgene. Hvis forslaget går gjennom vil hvert lag som er med i Champions League spille minst 14 kamper. Lagene som når finalen får totalt 21 kamper.

Idrettspoltikk.no har tidligere antydet at det planlegges en egen cupturnering utenfor dette divisjonssystemet. Det stemmer ikke i følge forslaget som ble presentert i Madrid.

Europa League byttes ut med andredivisjon i det nye oppsettet.

Lagene som ikke er blant de 32 beste lagene vil plasseres i andredivisjon, som også består av 32 lag og en tredjedivisjon som består av 64 lag.

Totalt vil 128 lag få spille Europacup.

Neste sesong innfører UEFA Europa League 2 som består av 32 lag. Fra 2024 utvides denne turneringen til 64 lag og inkorporeres som det tredje nivået i det nye cupoppsettet.

Saken fortsetter under bildet.

Slik forklarer UEFA kvalifiseringssystemet til sitt forslag til Champions League fra 2024.

Få lag gjennom nåløyet

I følge UEFAs forslag vil kun fire lag rykke ned fra førstedivisjon til Europa League (andredivisjon). Disse lagene vil bli erstattet av de fire finalelagene i andredivisjon. Det er kun satt av fire plasser til vinnere av nasjonale ligaer i det nye Champions League-konseptet.

Kun fire lag får lov til å kvalifisere seg gjennom kvalifiseringsrunder, mot dagens kvote på seks lag.

Hadde denne ordningen vært innført før inneværende sesong hadde Ajax ikke fåt være med i Champions League i det hele tatt.

Med dette opplegget blir det nesten umulig for norske lag å komme seg med i Champions League, og det blir nesten umulig å få delta i europeisk cupspill i det hele tatt.

I forslaget som ble presentert er det ikke lagt inn begrensninger for hvor mange lag som kan delta fra hver nasjon, men det antydes at det blir satt et tak på fem lag.

Det betyr at Manchester United ikke hadde hatt mulighet til å få spille neste års Champions League om den nye ordningen hadde vært innført i år og Manchester United hadde havnet på sjetteplass.

UEFA planlegger å informere alle de nasjonale forbundene om sine planer på et møte i Budapest 17. mai 2019.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT