Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Hvorfor lar de seg sponse av Huawei?»

DEBATT: Politikere og bedriftsledere går over lik for å få lov til å ta del i Kinas økonomiske utvikling. Det gjør de bokstavlig talt når de benekter eller ikke bryr seg om at det finnes politiske fangeleire i den kinesiske provinsen Xinjiang.

- Annonse -

Det samme gjelder kunstnere og idrettsutøvere, blant andre den svenske sangeren Zara Larsson, den svenske svømmeren Sarah Sjöström og den norske langrennsløperen Therese Johaug, som alle tre har inngått sponsorkontrakter med det kinesiske teleselskapet Huawei og som alle tre fronter Huawei i egne reklamekampanjer.

Tette koblinger til kinesiske myndigheter

Huawei omtaler seg noen ganger som et privat selskap og andre ganger kaller de seg selv et «kollektiv» eid av sine ansatte.

Men i realiteten er Huawei faktisk eid og kontrollert av kinesiske myndigheter. Et samarbeid med Huawei er dermed et samarbeid med de kinesiske myndighetene.

Koblingen mellom Huawei og kinesiske myndigheter har gjort vestlig etterretning og politikere bekymret for at Huawei spionerer på vegne av Kina, særlig fordi Huawei ifølge kinesisk lov er pliktig til å utlevere informasjon til kinesiske myndigheter.

Bak selskapets overdådige og muntre markedsføring er det en side av Huawei som er langt mørkere enn påstandene om spionasje i utlandet, og som er i en annen kategori enn det som gjør at flere vestlige regjeringer ønsker å hindre at Huaweis utvidelser av 5G-nettverket i de respektive land.

Bidrar til undertrykkelse

Huawei spiller nemlig en viktig rolle i forfølgelsen av uigurene og andre muslimske minoriteter i Xinjiang-regionen.

Dette er ingen hemmelighet og heller ikke noe kinesiske myndigheter legger skjul på.

I avisen The Globe and Mail slås det fast at «Huaweis partnerskap med Kina om overvåkningsteknologi gir anledning til bekymringer for utenlandske brukere»:

Chinese technology company Huawei has begun working on advanced security technology together with the Public Security Bureau in the country’s far western Xinjiang region, which is becoming a pilot zone for advanced new surveillance and population-control techniques.

(…)

Huawei will provide the region’s police with technical support, help build up human technical expertise and “meet the digitization requirements of the public security industry,” a local government website paraphrased Fan Lixin, deputy director of the Xinjiang Public Security Bureau, as saying.

Ønsker å være selskapets ansikt utad

Zara Larsson, Sarah Sjöström og Therese Johaug har valgt – for en ukjent sum penger – å være ansiktet utad til et selskap som hjelper Kinas regime med det som ofte kalles folkemord i Xinjiang-regionen, inkludert etablering av det som ofte refereres til som konsentrasjonsleire, der over en million muslimer er brakt inn uten en forutgående rettslig prosess.

Det er derfor ingen overdrivelse å sammenligne samarbeidet med Huawei i dag med et samarbeid med et av de mange tyske selskapene med nær tilknytning til Nazi-Tyskland.

Og med fasiten i hånd ville vel verken Larsson, Sjöström eller Johaug ha likt å samarbeide med selskaper som bistod nazi-regimet med etnisk forfølgelse eller folkemord?

Begrepet «å stå på riktig side av historien» har sjelden vært mer relevant. Men er lukrative kontrakter viktigere for Larsson, Sjöström og Johaug enn å være på den riktige siden av historien?

Jojje Olsson er journalist og forfatter og står bak nettstedet InBeijing. Han har siden 2016 vært bosatt i Taipei i Taiwan og har tidligere bodd i Beijing. Olsson har bidratt til over 100 svenske publikasjoner og har skrevet fem bøker om Kina. Han er utdannet journalist fra University of Hong Kong og er flytende i kinesisk.

Dette er en endret versjon av bloggen «Om Zara Larsson och Sarah Sjöströms samarbete med Kinas regim».

Jojje Olsson
journalist og redaktør av Kinamedia.se

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT