Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Idrettsforbundet og Fotballforbundet best i klassen i ny rapport

- Annonse -

Oskar Solenes refererer til debatten som har gått de siste par årene, blant annet med påstander om systemfeil i norsk idrett i forbindelse med dopingsaker og i forbindelse med åpenhetsdebatten som blant annet VG har satt særlig fokus på.

Sammen med forskere ved avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap på Høgskolen i Molde og forskere i syv andre land (Belgia, Kypros, Danmark, Tyskland, Nederland, Polen og Romania) har han kartlagt hvordan styre og stell er i nasjonale særforbund.

LES OGSÅ: Tøff maktkamp om presidentvervet i Idrettsforbundet.

Pilotprosjekt

De norske funnene i rapporten blir presentert i på Ullevaal stadion, 25. oktober, mens funnene for hele prosjektet blir presentert på en internasjonale konferansen i Leuven i Belgia, 13. november.

Undersøkelsen er den første i sitt slag i Norge og er en oppfølging av et pilotprosjekt som ble startet av den danske organisasjonen Play the Game, Idrettens analyseinstitutt (IDAN) og forskjellige universitetsinstitusjoner i Europa i 2015, og ført i pennen av den forskeren Arnout Geeraert.

Rapporten Sports Governance Observer (SGO) 2015 tok for seg alle de 35 olympiske særforbundene. I 2017 kom en oppfølgingsrapport med analyse av særforbund i syv land og i år kommer altså en helt ny og oppdatert rapport med ferske tall for Norge.

Overraskende funn

Funnene i rapporten baserer seg på vurderinger langs 274 indikatorer som er plassert i fire kategorier (åpenhet, demokrati, sosialt ansvar og ansvarlighet).

De norske forskerne har analysert åtte norske særforbund: Norges idrettsforbund INIF), Norges fotballforbund (NFF), Norges skiforbund (NSF), Norges håndballforbund (NHF), Norges rytterforbund (NRF), Norges svømmeforbund (NSvF), Norges tennisforbund (NTF) og Norges friidrettsforbund (NFIF).

På toppen av tabellen kommer, kanskje overraskende for mange, Idrettsforbundet og Fotballforbundet (begge 85% score), med Skiforbundet (84%) og Håndballforbundet (83%) rett i ryggen. På sisteplass av de åtte forbundene kommer Rytterforbundet (66%).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tabell som viser at NIF og NFF scorer best i rapport om Good Governance.

I SGO-rapportene regnes 75% score og over som særdeles bra, samtidig som målet er å komme seg så nærme 100% som mulig.

– Basert på de norske SGO tallene står det godt til i norsk idrett, men dette står tilsynelatende i sterk kontrast til diskusjonene som går i og rundt norsk idrett om ledelse og styring, sier Solenes til Idrettspolitikk.no

Trenger mer forskning

I den sammenheng er det et spørsmål om en vurdering av åtte norske forbund, varierende i størrelse, kan si noe om tilstanden til hele norsk idrett.

– Representativt kan vi ikke si at dette er, så lenge vi bare har analysert 8 forbund. Vi har plukket ut både store, små og middels store forbund og alle er overraskende like. Vi tror det er rimelig å anta at det ikke vil være store variasjoner om vi undersøkte alle forbundene. Men den eneste måten å få svar på det, er ved å gjennomføre analysen på alle norske forbund, sier Solenes.

Det vakte oppsikt da den første SGO-analysen kom i 2015. Da kom Det internasjonale rytterforbundet (FEI) på førsteplass, tett fulgt av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) (med Sepp Blatter i spissen) og Det internasjonale skiforbundet (FIS), men det var kun FEI som kom over 75%. Det dårligste vintersportsforbundet i 2015 var Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), som hadde en norsk president.

LES OGSÅ: Full forvirring om pengene tuil norsk idrett

Sier ikke noe om hvordan regelverket blir fulgt opp

Vurderingen forskerne har gjort er at det er de største forbundene som man skal forvente ha de beste resultatene, de bør lede an blant annet fordi de har flest ressurser og mest søkelys.

-Det er viktig å minne om at denne undersøkelsen kartlegger hvorvidt verktøyene for good governance (godt styresett) er tilstede, ikke hvordan de blir brukt eller eventuelt fulgt opp.

I november får vi vite hvordan de norske forbundene scorer mot forbund i andre land.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT